Nejste přihlášen/a.
Kdysi jsem na webu mel registrovane ctenare (uzivatele), kteri mohli prispivat do galerie fotkami a odebirat newsletter. Newsletter ale jiz delsi dobu nepouzivam a galerii taky ne. Databazi uzivatelu i fotky jsem uz pred nejakym casem odstranil a dal jsem to neresil.
Nyni ale bude vstupovat zakon GDPR a chci se zeptat, kdyz jsem neziskal od puvodnich registrovanych uzivatelu novy souhlas s GDPR, stacilo, ze jsem provedl vymaz databaze nebo jsem je jeste musel nejak informovat?
Tak si to vezměte tak (modelová situace - odlišná od Vaší): Přijde Vám žádost o výmaz osobních údajů od uživatele. Vy mu můžete, ale nemusíte potvrdit přijetí žádosti, eventuelně oznámit, že data budou smazána (použijete osobní údaj - e-mail pro odeslání informační zprávy). Provedete výmaz osobních údajů. Zhruba v této fázi nyní jste. A teď mu chcete poslat informaci o tom, že jeho osobní údaj byl vymazán. Jenže ouha, buď mail nemáte, tudíž není kam co poslat (provedl jste výmaz osobních údajů ve smyslu zákona, nařízení a žádosti fyzické osoby. Nebo varianta 2: E-mail máte, potom jste sám sebe usvědčil ze lži. Samozřejmě existuje varianta, že žádost proběhla aktivně např přes webové rozhraní, potom není problém oznámit, že data byla smazána. Ale to není Váš případ.
Jinak by dle GDPR každý zpracovatel osobních údajů měl mít zpracován interní předpis, podle kterého dojde k výmazu osobních dat po uplynutí jejich exspirační doby. Ta se bude lišit podle důvodu zpracování osobních dat. Buď je dána zákonem, vyplývá ze smluvního vztahu nebo zpracovatel prokazuje oprávněný zájem na zpracování osobních dat. K výmazu po určité době "musí" dojít i bez žádosti osoby.
Zdravím,
podívejte se na web GDPR - krok z kro/...
Najdete zde odkaz na záznam on-line semináře, kde se vše dozvíte.
Vavřík
Děkuji za odpověď. Přečetl jsem si o tom pár informací, ale popravdě si stále nejsem jistý v tom, zda jsem měl před výmazem oslovit kdysi registrované uživatele na mém webu. V tuto chvíli už je v databázi nemám (byly z SQL zcela smazány), proto je logicky nemohu již oslovit, ale jde mi o to, zda mě někdo kvůli tomuto může uhánět, že jsem to udělat mohl nebo měl... Mám se bát nějaké sankce do budoucna, že si nějaký registrovaný třeba vzpomene, že se u mě registroval a myslí si, že mám jeho data? Stačí oznámit na mém webu, že registrovaní uživatelé a jejich data byly smazány k nějakému datu? Děkuji za odpověďi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.