Nejste přihlášen/a.
Předpokládám, že se snad každý setkal s ukončením zaměstnání ve zkušební době. Setkali jste se někdo s důvodem, že se zaměstnanec moc ptá?
Jak byste jako zaměstnavatel vnímali zaměstnance, který se v průběhu zaškolení ptá?
Všechny otázky se týkaly práce a problému právě probíranému ve školení. Nebyly to otázky typu "co by, kdyby" ani otázky na přestávku, volno, peníze, kolegy apod.
Zkouším si sama sebe představit v roli školitele, ale pořád mi vychází, že pokud se jeden ze tří ptá, asi má jenom on opravdu zájem... (Podobně jsem to vnímala u otázek žáků ve škole.)
V podstatě o nic nejde, protože ten člověk už měl jiné místo a právě přemýšlel o tom, jak to zaměstnavateli sdělit. Takže mu "vyhazov" vlastně přišel vhod. (Jen mi to pořád vrtá v hlavě → viz výše.)
Záleží na tom, na co se ptá a jak se ptá. Pokud ze způsobu dotazu nadřízený nebo zaškolující pracovník vyvodí, že "ten novej je s odpuštěním úplně blbej", případně, že se snaží získat citlivé informace, může v důsledku "ptaní se" zaměstnanec "vyletět".
Na druhou stranu, já se obvykle setkal s opačným problémem a sice, že nový pracovník nejen nevěděl, ale ani nevěděl, na co se ptát. V důsledku toho se komunikace stala jednosměrnou a daný jedinec to buď vzdal sám nebo mu byl pracovní poměr zrušen ve zkušební době.
@ivzez: Po vašem doplnění. Pořád si to moc nedovedu představit. Vychází mi z toho, že nový zaměstnanec byl tomu, kdo jej "vylil" nějakým způsobem nepohodlný (třeba příliš aktivní nebo vzdělaný - z toho plyne nebezpečí, že převezme roli šéfa, nahradí někoho ze stávajících zaměstnanců, dlouho nevydrží a odejde atd.). Asi to nerozlouskneme, poněvadž soudíme podle sebe a svých zkušeností, ale "lidé jsou různé..."
Dobrý den, nesetkal, ale tento důvod výpovědi by postrádal smysl (a byl v rozporu s náplní práce) např. u pozic jako je tazatel, průzkum trhu, vyplňování dotazníků nebo průzkum veřejného mínění - tam je snad dotazování povinnost. Zdravím!
Občas se setkám se studenty, kteří místo toho, aby také předkládané informace vstřebávali, se jen a jen ptají. Působí to hodně direktivně, ten člověk mě staví do pozice, ve které řídí on mě (svými otázkami) a ne já jeho... ano, jako by muselo být pouze po jeho. Občas je to v pořádku, ale občas musí aktivitu vyvážit i pasivní činnosti jako právě naslouchání, pozorování, chápání, vstřebávání toho, co se děje okolo... dokážu si představit, že bych takového člověka v pracovním kolektivu nechtěla. Ale dokáži si samozřejmě představit i to, že je to jen záminka.
Paní Ivzez. Jakožto představitel současné, české střední třídy se, při vší úctě, vyznačujete i specifickou naivitou, která je typická pro tuto kategorii lidí. Jinak by jste se takto neptala.
Samozřejmě, že člověk, který klade otázky, které se týkají "práce a problému právě probíranému ve školení" je mnohem perspektivnější a cennější zaměstnanec... Tedy v normální společnosti a době.
Nevěřím tomu, že by komukoli "vyhazov přišel vhod". Zejména ne ve fázi úvodního školení, protože ten člověk s Vámi strávil nějaký čas, během kterého sbíral informace a na poslední chvíli zvažoval všechna dostupná pro a proti... Asi tam původně chtěl jít, jinak by se neúčastnil všech těch vstupních peripetií.
Důvod výpovědi, že se "zaměstnanec moc ptá" je imbecilita par-excellence a taková firma by si ( v normální společnosti a době ) zasloužila zkrachovat. Na(ne)štěstí žijem v éře zcela jiné, takže dotyčná firma může klidně dál propouštět perspektivní kádry a přijímat průměrné blbce a pořád ještě jí to bude stačit k tomu, aby jakž takž prosperovala.
Takže si nedělejte starosti, všechno je jak má být.
ono záleží na tom, na co se ptá a jestli jeho dotazy souvisí s jeho prací nebo ne. Podle mých zkušeností se čerství zaměstnanci na pracovní problematiku příliš nevyptávají. Většinou sedí, mlčí a neodporují.
No ale na druhou stranu máte i takové zaměstnance, kteří se hned po nástupu začnou vyptávat kolik se bude přidávat, kdy budou prémie, jaké se dostávají benefity a kolik kdo bere. Jasná věc, přiberte někoho takového party a máte problém na obzoru.
V průběhu zkušební doby se pracovní poměr ukončuje zrušením (pracovního poměru) pouhým oznámením druhé straně (zde pracovníkovi) i bez udání důvodu. Žádná výpověď, žádné důvody, klidně ze dne na den...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.