Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mobilní domek - podmínky

Od: lecci odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se poradit ohledně mobilních domků.

Máme pozemek v CHKO, je možné si tam dovézt mobilní domek? Pokud je to možné musí splňovat nějaké podmínky, např. rozměry?

Je třeba to někde i hlásit?

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

I přes to, že nepotřebujete stavební povolení ani nemusíte nic ohlašovat, není možné si mobilní dům postavit, kdekoliv se vám zrovna zlíbí. Jak upřesňuje metodika Ministerstva pro místní rozvoj ze září roku 2013, "umístění mobilního domu posuzuje stavební úřad podle § 90 stavebního zákona”. To znamená, že váš záměr musí být v souladu s územně plánovací dokumentací, s charakterem území, s požadavky na ochranu architektonických a urbanistických hodnot v území nebo s požadavky na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu.

Cesta na stavební úřad vás proto nemine. Stavby mobilních domů se musí realizovat na základě územního rozhodnutí nebo veřejnoprávní smlouvy toto rozhodnutí nahrazující, popřípadě vydaného územního souhlasu. Bez jediného z těchto dokumentů by váš mobilní dům naplňoval podstatu černé stavby – a stavební úřad by mohl nařídit jeho odstranění.

Odsud

V CHKO bude problém...s velkou pravděpodobností...pak ještě tady a zde

repkin*
hodnocení

2x

V minulosti jsem se o toto téma zajímal a podmínky se stále nezměnily. Jsou jen tři možnosti toho, jak se k tomu úřady staví:

a) nebude to tu a přes to nejede vlak (např. Krupka)

b) dělejte si co chcete

c) může to tu být ale ... (sklon střechy, materiál střechy, materiál/vzhled oken, kanalizace, vnitřní výška apod.)

Ohledně varianty c) tak všude chtějí něco jiného, někde jim stačí kanalizace, někde musíte mít jen vnitřní výšku stropu 2,2-2,5m, co jsem slyšel o lidech co měli MH v CHKO, tak po nich chtěli sklon, barvu a materiál střechy a tuším dřevěná okna.

Někde dají číslo evidenční, někde i číslo popisné. Nezbude Vám nic jiného, než udělat malý náčrtek půdorysu MH, bokorysů s popisem použitých materiálů a umístění na pozemku (laicky malý projekt, který si ale nakreslíte sami doma) a zajít s tím na správu vašeho CHKO a tam se zeptat, zda to povolí a co budou požadovat. Případně se po CHKO podívat, zda tam již někdo MH nemá a toho se zeptat co chtěli po něm.

lecci
hodnocení

Dobrý den,
tak to jsem teda paf z toho co musím zjišťovat...
Ještě je řešení jestli bych místo té kůlny, kterou chci zbořit nemohl na to místo postavit ten mobilní domek a udělal jako přestavbu?
Děkuji

lecci
hodnocení

Dobrý večer,

jej tak to jsem nečekal, že to nebude tak jednoduché.

Mám možnost ještě takovou - v katastru jsou zakresleny budovy - kůlny, garáže na tomto pozemku. Uvažuji o jejich zbourání, bylo by pak možné na jejich místo postavit mobilní domek bez toho aniž bych musel vyřozovat povolení na stavebním úřadě? Stačilo by jen udělat jako rekonstrukci?

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]