Nejste přihlášen/a.
Zajímá mne jak je to s reklamaci v rámci záruky a s možnosti vrátit zuboží do 14 dnů v případě nákupu přes internet. Když něco někomu koupím jako dárek a faktura nebo doklad o koupi je vystavený na mne tak v případě potřeby to může reklamovat nebo vrátit i obdarovaný nebo pouze já když jsem uvedený na dokladu o koupi jako kupující a nebo také kdokoliv jiný když předloží doklad o koupi? Jak je to z právního hlediska? Máte s tím někdo nějaké konkrétní zkušenosti?
Dobrý den. Podle mého laického názoru jste uzavřel smlouvu o koupi zboží s internetovým obchodem vy. Tudíž je vy sám byste měl zboží vracet. Samozřejmě - asi nikdo nezjistí, že balík zabalil a poslal obdarovaný - ale měl by tak činit pod vaším jménem.
@marunaa - musí být vráceno se vším původním příslušenstvím a prodejním obalem včetně výplně, která výrobek chrání v krabici
Nesmíte věřit všemu, co najdete na internetu - zvlášť když převezmete citaci zákona, který již víc než čtyři roky neplatí.
Obal není součástí zboží a ani občanský zákoník ani související předpisy nestanoví pro reklamaci žádné podmínky - tedy prodejce není oprávněn přijetí výrobku k reklamaci žádným způsobem podmiňovat.
Obdobně to platí pro vrácení zboží do 14 dnů - nemusí být vráceno v originálním obalu, ale prodejce má právo na úhradu nákladů spojených s uvedením zboží do původního stavu. Proto je vrácení včetně originálního obalu doporučeno.
@daro - Mne ale spíše zajímá jak je to konkrétně podle příslušných zákonů
Můžete se nechat pro jednání zastoupit - v tomto případě obdarovaným - a stačí ústní dohoda:
NOZ § 441
(1) Ujednají-li si to strany, zastupuje jedna z nich druhou v ujednaném rozsahu jako zmocněnec.
(2) Zmocnitel uvede rozsah zástupčího oprávnění v plné moci. Netýká-li se zastoupení jen určitého právního jednání, udělí se plná moc v písemné formě. Vyžaduje-li se pro právní jednání zvláštní forma, udělí se v téže formě i plná moc. Vyžaduje-li se pro právní jednání forma veřejné listiny, postačí, bude-li plná moc k tomuto právnímu jednání udělena v písemné formě s úředně ověřeným podpisem.
Lze vrátit do 14 dnů, ale prodraží se to!
Zboží ale nesmí být poškozené a musí být vráceno se vším původním příslušenstvím a prodejním obalem včetně výplně, která výrobek chrání v krabici. Na vrub zákazníka jde při odstoupení od smlouvy rovněž úhrada nákladů na dopravu
V internetových obchodech a těch, které prodávají zboží jinou vzdálenou formou (třeba přes telefon nebo katalog), může spotřebitel odstoupit od smlouvy bez udání důvodu do čtrnácti dnů a obchodník to musí akceptovat.Garantuje to občanský zákoník (§ 53 odst. 7). Toto právo má zákazníkproto, že zboží kupuje na dálku a nemá možnost si ho předem důkladně prohlédnout.
Zdroj: penize.cz/...
Oprava :V případě, že jste spotřebitel, máte dle § 1829 odst. 1 občanského zákoníku právo zakoupené zboží vrátit bez udání důvodu, a to do 14 kalendářních dnů od data převzetí zboží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.