Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nevím jak přesně mám formulovat můj dotaz, nevím ani pod čím bych to mohl hledat ale snad mě pochopíte a odpovíte.
Pokud jako OSVČ vyrobím například ze dřeva postavy z Harryho Pottera a dále je budu nabízet k prodeji na eshopu - jedná se o legální prodej?
Pokud vyrobím třeba na 3D tiskárně různé známé postavičky ( Star Wars, Krteček, Simpsonovi, Hurvínek, Karel Gott) a dále je nabízím na e-shopu k prodeji - jedná se o legální prodej?
Nevím právě jak se na tyto známé postavy vztahuje ochranná známka, když třeba namaluji portrét Toma Hankse a zpeněžím ho bez jeho vědomí, je to v pořádku?
Potřeboval bych trochu odkázat na nějaký článek nebo zákon, který formuluje co je možné a co ne.
Děkuji
V případě figur z filmů (Harry, Krtek) porušujete práva držitelů autorských práv k audovizuálnímu dílu (autorský zákon). Ale možná by se dal využít § 38g autorského zákona: Do práva autorského nezasahuje ten, kdo užije dílo pro účely karikatury nebo parodie.
V případě žijících osob (Hanks, Gott) k pořízení podobizny k uměleckým účelům sice nepotřebujete svolení, ale podobizna nesmí být využita nepřiměřeným způsobem v rozporu s oprávněnými zájmy člověka.
V každém případě, kde není žalobce, není ani soudce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.