Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dovolená učitele při 2 denním úvazku

Od: monika* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak je to s nárokem na dovolenou u pedagoga - důchodce, který pracuje 2 dny v týdnu a ukončí pracovní poměr dohodou 30.6.. Ve stejném režimu pracuje od 1.1.

Děkuji, Monika

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Domnívám se, že to není tak, že důchodce "pracuje 2 dny v týdnu". Podle mě má daný úvazek - např. 0,4. A ty 2 dny v týdnu je jen doba, kdy má vyučovací (a možná i jinou - např. dozory) povinnost. Pokud je to takto, tak nárok na dovolenou bude mít ve stejném poměru, tj. 0,4. V pracovní smlouvě to musí být uvedeno! * Dovolenou si může buď vyčerpat před uplynutím prac. poměru, nebo mu ji zaměstnavatel proplácí.

Jde ale o to, jakou má smlouvu. Pokud má smlouvu pouze na určité hodiny, nárok na dovolenou podle mě nemá. Jako např. když jde někdo na brigádu, také neuplatňuje nárok na dovolenou. Nebo ano?

* Např. když učí třeba 8 hodin týdně, a 100%ní úvazek je 20 h týdně, ve smlouvě je uveden úvazek "0,4 úvazku" (= 8/20).

Teoreticky by si učitelé mohli takto odučit své úvazky za 2 - 3 dny v týdnu, to ale normálně není možné. Ředitel školy to může umožnit učiteli, který má snížený úvazek, neb třeba 1 den v týdnu studuje (dokončuje studium) apod.

iz*
hodnocení

1x

Podle mne by měl být nárok na polovinu roční výměry dovolené. Ovšem náhrada mzdy za dovolenou bude odpovídat sjednanému úvazku.

Nebylo by výhodnější zaměstnání ukončit až 31. července a dovolenou čerpat ještě jako zaměstnanec?

doplněno 12.04.18 10:37:

Podle mne je potřeba k přímé vyučovací povinnosti (ke dvěma dnům) přičíst i dobu příprav a dalších prací souvisejících s výukou. V otázce navíc není uveden úvazek. Kdyby učitelka ty dva dny učila po šesti (nebo více) hodinách (+ přípravy), musela by se dovolená přepočíst jinak.

Doplní-li tazatelka informace, dostaneme se dál.

hodnocení

1x

Pracuje-li 2 dny v týdnu, tak od ledna do června odpracuje max. 52 dní.
Nevznikne nárok na tzv. dovolenou za kalendářní rok, protože zaměstnanec neodpracoval alespoň 60 dní, ale vznikne nárok na "dovolenou za odpracované dny" - viz ZP § 214). Za každých 21 odpracovaných dnů přísluší 1/12 celoročního nároku, v tomto případě tedy 2/12.
Celoroční nárok v tomto dvoudenním režimu se vypočítá tak, že 40 dní dovolené pedagoga vydělíte 5 (počet dní běžného pracovního týdne) a vynásobíte 2. Výsledná roční dovolená je 16 dní a 2/12 z toho je 2,5 dne = nárok vašeho učitele.

Pokud by došlo k rozvázání dohodou až k 31.7., byla by situace jiná a za předpokladu, že nebyl žádný den zameškán z důvodu nemoci, by vznikl nárok na 9,5 dne dovolené - k čerpání během července.
Vždy záleží na skutečném počtu odpracovaných dní dle výkazu práce. Je možné, že důchodce zaskakoval ve škole mimo svůj rozvrh i v jiné dny, to by se mělo zohlednit. Čerpaná dovolená se pro nárok posuzuje jako odpracovaný den.

Logičtější je samozřejmě polovina nároku, jak píše ivzez. Ovšem zde logika pokulhává, výpočet, který jsem uvedla, vychází bohužel ze zákona a je ověřen u právníka na MPSV.

Otázkou je, zda učitel musí vykazovat přípravy na ty dny, kdy má výuku. Nevím, jak to máte ve škole nastaveno. Pokud by 2 dny učil a třetí den vykazoval práci související s přímou pedagogickou činností, tak by počet odpracovaných dní přesáhl 60 a nárok na dovolenou by byl vyšší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]