Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví byt

Od: janaber22 odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, sice jsem ještě relativně mladá, ale mám velké zdravotní problémy a začala jsem se zabývat otázkou dědictví (jak po mě tak i po manželovi), popřípadě zvazuji možnost rozvodu. S manželem jsme spolu v manželství téměř 2 roky, spolu jsme skoro 6 let. Máme 1 společného syna (necelé 3 roky) a manžel má ještě 2 chlapce z prvního manželství. Muž ještě za svobodna, před 1. Manželstvím kupoval byt 2+1. Kompletně celý jsem ho vybavila já z peněz, co jsem měla našetřené pro případ, že by se něco stalo a přišla jsem o práci, tudíž tyto peníze jsem si dávala stranou ještě v době, kdy jsem byla sama. Nyní přišel s tím, že pokud s ním se něco stane, byt dostanou všechny děti v momentě, kdy nejmladšímu (tudíž společnému synovi) bude 18 (údajně to má ošetřené v bance, kde má hypotéku, nicméně žádný papír mi k tomu neukázal). Starší chlapci jsou pod vlivem matky a neznají nic jiného než dej peníze dej peníze, tudíž předpokládám, že budou chtít byt prodat a mě vyhodí na ulici i se synem. Jak se potom postupuje v momentě, kdyby se s mužem opravdu něco stalo (řidič z povolání a těžký astmatik)? To se budu muset i se synem prostě sbalit a jít nebo lze tato situace řešit i jinak? Předpokládam, že syn v 18 bude ještě studovat a nebude si moc vzít půjčku ani hypotéku, aby bratry vyplatil a měli jsme kde bydlet a já si opravdu ve 45 letech hypotéku, abych je vyplatila a měla s klukem kde bydlet, brát nechci, nechci aby po mě syn měl dluhy. S manželovo dětmi dobrý vztah nemáme, jezdí zmanipulovaní od matky, jsou zlí na mě i na syna. Já v rámci závěti chci vše, co půjde napsat na syna a to tak, aby se k tomu nedostal tatínek, jelikož by kluk neviděl ani korunu; všechno by dal starším detem, jako je tomu dosud; a peníze co mám na stavebním a penzijním spoření chci nechat synovi - buď je převést na jeho jméno nebo aby on si s nimi naložil, tak jak uzná za vhodné on, ideálně je použil na bydlení nebo studia. Dále bych se chtěla zeptat, jak je to s autem, na které jsem už ale za manželstvi dostala peníze od svých rodičů (z dědictví po babičce), ale jelikož si s rodičema věříme, nemáme mezi sebou žádnou smlouvu. Má na něj manžel narok, jak on mi tvrdí? Není to tak dlouho, co vyhrožoval rozvodem a nedá mi nic mého, televizi rozmlátil a zničil herní konzoli, kterou jsem kupovala od bratra za svobodna a televizi jsme dostali od mé babičky jako svatební dar. Koupila jsem nové a prý ani to mi v případě rozvodu nedá a sebere mi i syna a psa, ten je na mě fixovaný, on se o něj nikdy nestaral. Proto z tohoto důvodu chci napsat závěť, aby tedy syn po mě měl alespoň něco, jelikož tatínek je vyčůraný a nenechal by mu nic, peníze utratil nebo dal ex a pro syna by nezbylo nic. Jak je to tedy s bytem, můžou mi děti z bytu vyhodit, kdyby se stalo to nejhorší i když jsem manželka? Muž nic jiného nemá. A jak je to s tím autem? A na co mám nárok, když víceméně asi až na kuchyni je vybavení bytu moje (buď dar, nebo sem jej kupovala před manželstvím), včetně lina a plovoucí podlahy? Byt byl po ex manželce v neobyvatelném stavu, lezli zde švábi. Sušičku jsme dostali od mých rodičů, pracku jsem si kupovala sama, oboje ještě za svobodna, veškeré opravy a rekonstrukce funancuji já. V katastru zapsaná nejsem, manžel si to nepřeje, byt je JEHO. Dokážete mi, prosím, v tomto případě poradit? Pořád mi z toho vyplývá, že vlastně je fajn, že jsem do bytu vrazila více jak 100.000,- , v domnění, že je náš, když tu žijeme spolu, ale nemám nárok ani na své věci. Byt prodat a koupit větší nechce. Děkuji moc za radu nevím, jak se k tomu postavit, přijde mi to že strany muže jako svinarna a vyčůranost.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V případě rozvodu by bylo nutno vypořádat společné jmění - tam by manžel pravděpodobně snáz prokazoval koupi bytu, než vy investici do jeho vybavení. Dalo by se uvažovat o tom, co jste prokazatelně koupila či dostala před manželstvím a tam pouze donesla - sušička, pračka, auto. Rodiče by vám dary potvrdili?

To, že platíte "veškeré opravy a rekonstrukce" není podstatné, ledaže byste je financovala z vašeho výlučného majetku, což mzda/plat skutečně není.

Vy i manžel můžete mít sepsanou závěť s tím, že druhý partner dědit nebude - v tom případě by dědily pouze děti. Manželovy po něm, vaše společné po vás obou.

pohanka*
hodnocení

0x

Janaber, nevím, co řešíte a trápíte si hlavinku. Žijte nyní, ani v minulosti, ani v budoucnosti. Sice si člověk musí trošku život naplánovat, ale život je tak strašně složitý, že vůbec nevíte, co nenadálého přinese.

Na začátku píšete, že jste vážně nemocná, poté, že se ve 45 letech nebudete přece stěhovat pod most.

Žijte tak, abyste měla hezké a zdravé manželství, nepřipouštějte si bývalé manželství i s jeho dětmi k tělu, berte vše s nadhledem, nekomentujte to, nepředstavujte si, že děti z 1. manželství budou po Vás chtít nějaké peníze, když nevíte, co bude. Možná jenom přilévají Vaše snahy o pořádek olej do ohně.

Nikdy opravdu nevíte, kdo zemře dříve. Jestli Vy, nebo manžel, nebo děti /málo potomků umírá vlivem drog, nehod, alkoholu?/ následkem nemoci, nebo nějakého úrazu, nebo nehody, a hlavně, kdy to bude.

Pokud to bude za 20 let, tak pořizovací předměty /lednice, pračka, myčka, televize/ budou mít svoje roky za sebou a budete mít jistě koupené zcela jiné výrobky, též nábytek bude mít svá nejlepší leta za sebou /může být počmáraný, rozbitý/ a budete se poohlížet po novém, modernějším.

Lino a plovoucí podlaha na podlaze má také určitou životnost, může to být zničené po běžném užívání i po psu. Vy jste se tam nastěhovali a udělali přestavbu. Dělali jste to pro sebe, pro svůj nový vztah. Každý dal něco, manžel byt, Vy vybavení, auto.

Pokud by manželství fungovalo tak jak má, tak jste vše rukou nerozdílnou vybudovali a též užívali po celé trvání manželství. Ale vypadá to, že manžel je nějaký nevyzrálý jedinec /vyhrožování odnětí psa/, anebo ustupuje a už nemá kam, je již u zdi a říká-dělá zoufalé věci?

Víte, nic není jednostranné. Je tlak a protitlak. Buďto jste se dala dohromady s psychicky nemocným člověkem /kterému kvůli tomu nevydrželo první manželství se 2 dětmi/ a tedy ani Vaše manželství nemá naději. Potom jste ho málo poznala, anebo jste i Vy nějak zapřičinila, že ty vztahy jsou takové jaké jsou.

Co je ve Vašem manželství špatně, proč Vy i manžel již nyní vypočítáváte, co kdo do manželství přinesl, co si kdo odnese. On Vám vyhrožuje a tím se i brání, on nemá prostě jak jinak, protože ho něčím tlačíte-vyčítáte? Nedáváte mu ultimáta ohledně jeho dětí z 1. manž.? Vy se budete muset o manžela již vždycky dělit - jste Vy, společné dítě a jeho děti z prvního manželství. I těmto dětem se musí věnovat - dát jim čas, péči i peníze navíc nad alimenty. S tím se musí člověk porovnat. Možná by někdy stačilo nekomentovat, nebavit se o bývalé manželce. Někdy na to může být člověk již alergický.

Pokud chcete napsat nějakou závěť, běžte se raději poradit do poradny, k notáři, jsou i bezplatné.

Závěť, aby byla platná, tak je nejlépe ji nechat napsat odborně u notáře a tam ji i uschovat. Pokud jste smrtelně nemocná, potom to má smysl. Pokud se ale dožijete určitých let, Vaše rozhodnutí ale i nabytý majetek se určitě změní, pořídíte si plno nových věcí.

Můžete porodit další děti, podědíte významný majetek po prarodičích, nebo rodičích, Váš syn se může dostat do problémů s drogami, rozvedete se a opět vdáte za boháče, vyhrajete v nějaké loterii apod. a obsah závěti se bude pokaždé měnit a zároveň s tím budete i notáři platit.

Váš manžel se může též tak zadlužit, že budete muset se synem dědictví po něm odmítnout.

Opravdu nevíte, co Vám za deset, dvacet let život přinese. A pokud myslíte, že manžel odejde dříve, tak ten byt se bude dělit mezi Vás, Vaše dítě, a jeho potomky z prvního manželství. A nikdo nevíme, jakou hodnotu ty byty budou mít za těch pár let a kolik budete muset vyplati ostatní dědice, a již jsem zde i psala ve světě se to hroutí, může být válka a budeme bojovat o přežití a třeba i utíkat a vše tady necháme.

Ale to co jste napsala, mi připadá, že Vaše manželství je již za hranou. Museli byste se oba změnit a ta slova a věty, kterými se častujete vůbec nevyslovovat. Vaše manželství v současné době není funkční a perspektivní.

Dokážete se domluvit a nastavit nějaká pravidla? Neubližujte si slovy, ale pečlivě volte téma a slova, která použijete. V případě rozvodu si myslím, že pro manžela to bude velice těžké, mít dvě zkrachovalá manželství, placení na tři děti, být nemocný a vědět, že ho třeba již nic lepšího nečeká, jo řidič, ten tvrdej chleba má. Nechcete udělat velkou čáru a nechat všechny roztržky za sebou? Vaše i jeho zdraví se vlivem rozvodu může i zhoršit. Pro Vašeho malého bude také lepší, když bude mít oba dva rodiče. A doba je taková, že žít sám je opravdu moc těžké a pevná mužská ruka moc chybí.

byt
hodnocení

0x

Zcela vás chápu, nevíte zda manželství potrvá rok nebo 20 let. V případě úmrtí manžela nebudete mít na vyplacení jeho synů z 1. manželství a tak se musíte zajistit již nyní. Vidím to na zúžení společného jmění manželů za tvrvání manželství, kde si určíte movité i nemovité věci do výlučného vlastnictví a v případě rozvodu či smrti již tyto věci nebudou předmětem jednání. Např. s rodiči sepište darovací smlouvu na peníze, za které bylo pořízeno auto = auto bude výlučně vaše atd. Stavební spoření přepište na jméno vašeho společného syna (pokud to jde, nevím).

Vyhledejte si označenou formulku a něco si o tom přečtěte.

hodnocení

0x
Je to jednoduché, byt je jeho a může ho darovat ještě za života. Současně vás s dítětem nesmí vystěhovat na ulici. Pokud zemře bez závěti, dědíte všichni čtyři stejným dílem, nikdo nikoho nemůže jen tak vystěhovat, ale jeho děti se tam můžou nastěhovat a finančně podílet na nákladech. Současně by vám měli podle podílu vyplatit vaši investici z darovanych peněz do té nemovitosti. Auto není vaše, to jste kupovali společně, vaše jsou ty peníze, pokud by došlo k rozvodu. Je hloupost říct, auto je vaše, když nové stalo půl mega a v době rozvodu může mít hodnotu desetkrát menší. Vy jste do toho vztahu přinesla peníze, ne auto, takže ztráta hodnoty auta není jen na vás. Co poradit? Sepsat si s babičkou a rodiči darovací smlouvy k těm datům jak šly, aby bylo možné ověřit, že dárci ty peníze skutečně měli, z výpisů z účtu atd..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]