Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď ze strany zaměstnance

Od: bree odpovědí: 9 změna:
Dobrý den ,jsem zaměstnana 13 let v jedné firmě.Momentálně jsem v pracovní neschopnosti minimálně do konce tohoto měsíce.Chtěla bych před ukončením neschopnosti podat výpověď dohodou pokud mi to zaměstnavatel umožní z důvodu stěhování do jiného okresu.Mám teď podezření že jsem těhotná a nevím jak se zachovat abych nepřišla o ppm a kdybych měla rizikové těhotenství nemohla bych nastoupit do nového zaměstnání,jak se mám prosím zachovat?A je povinnen zaměstnavatel přistoupit na výpověď dohodou,bez dvouměsíční výpovědní lhůty z důvodu mého stěhování?Mockrát děkuji...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. V žádném případě nedávejte v práci výpověď. Jste na nemocenské, tak se v klidu můžete léčit. Nic neřešte, když budete těhotná, / možná/ gynekolog potvrdí, rizikové těhotenství, dál zůstanete na neschopence. Hlavně to chce klid. Těch pár dnů, když dáte nyní výpověď, už Vás nezachrání. Jen můj názor. Viky

bree
hodnocení

Děkuji za odpověď...

iz*
hodnocení

1x

O stěhování ví člověk zpravidla delší dobu. Proč jste situaci neřešila včas? Je možné, že budete muset dát výpověď a dodržet (odpracovat) dvouměsíční výpovědní dobu.

"Výpověď dohodou" neexistuje a zaměstnavatel není povinen přistoupit na návrh zaměstnance.

Výpověď dává jedna strana druhé, dohodu o rozvázání pracovního poměru lze uzavřít pouze v případě, že s tím souhlasí obě strany. Jde o dva různé způsoby ukončení zaměstnání.

K PPM: Pro nárok na PPM byste musela být nemocensky pojištěna (zaměstnána) v době nástupu na PPM. Po zániku nemocenského pojištění (po ukončení zaměstnání) existuje ochranná lhůta v délce 180 kalendářních dnů. Máte-li zatím jenom podezření na těhotenství, a ukončíte-li zaměstnání nyní, nemusíte na PPM dosáhnout. V takovém případě byste měla od porodu nárok na rodičovský příspěvek.

Trochu OT: Máte nějaký důvod se domnívat, že by mohlo jít o rizikové těhotenství?

bree
hodnocení

Děkuji za odpověď.Ano mám důvodné podezření na rizikové těhotenství,můj gynekolog mi řekl že pokud budu těhotná,budu muset byt hlidana z důvodu jinak uložených orgánů.
iz*

A nebylo by tedy rozumnější rovnou zůstat na neschopence a výpověď řešit až později?

bree
hodnocení

Ano,to by bylo logické řešení,kdybych se nemusela stěhovat.Pokud bych byla těhotná problém by to nebyl ale pokud se těhotenství nepotvrdí bude vše ještě víc na rychlo a je tu i možnost třeba potratu pak by to byl problém když bych se po ukončení neschopnosti nemohla vrátit do původního zaměstnání z důvodu přestěhování.
iz*

Vy jako zaměstnanec můžete dát výpověď kdykoliv → tedy i v době pracovní neschopnosti, mateřské či rodičovské dovolené. Jenom by bylo potřeba dát výpověď včas → tak, aby výpovědní doba skončila před koncem neschopenky, mateřské nebo rodičovské dovolené. V takovém případě byste už se do zaměstnání nevracela.

Kdyby měl být nástup na PPM až po více než 180 dnech od zániku nemocenského pojištění (od ukončení zaměstnání), už byste na PPM nedosáhla.

bree
hodnocení

Děkuji za odpověď.Ještě se zeptám jen pro info...kdybych teď podala výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou,celé dva měsíce ještě byla v neschopnosti a třeba za měsíc zjistila že jsem těhotná,budu vlastně po ukončení výpovědní lhůty nezamestana?A tudíž bez nároků na jaké koliv dávky?

iz*
hodnocení

0x

»Kdybych teď podala výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou,celé dva měsíce ještě byla v neschopnosti a třeba za měsíc zjistila že jsem těhotná,budu vlastně po ukončení výpovědní lhůty nezamestana?A tudíž bez nároků na jaké koliv dávky?«

Přesně tak. Proto jsem Vám poradila zůstat na neschopence a výpověď řešit později – úplně by stačilo dát písemně výpověď až ± tři měsíce před třetími narozeninami dítěte.

V případě, že by neschopenka trvala i po skončení zaměstnání, byste měla nárok na nemocenské.

Ale pro PPM byste už s největší pravděpodobností nesplnila podmínky. 180denní ochranná lhůta znamená, že byste při skončení zaměstnání musela být odhadem v ± 12. TT. Jinak by byl nárok "jenom" na rodičovský příspěvek od porodu. Neměla byste nárok ani na dovolenou, na kterou by Vám jinak vznikl nárok za dobu čerpání mateřské dovolené.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]