Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zjištění výměry bytu

Od: cestovateka2017 odpovědí: 6 změna:

U bytu, který si koupila sestra s manželem, nemají ani v kupní smlouvě ani ve Výpisu z katastru žádný údaj o metrech čtverečních, tedy co se plochy obytné plochy týče. Jediné plochy jsou takové ty celkové - je to několik parcel a podíly jsou v procentech, neb je to panelák.

Když to sečtou a pak z toho vytáhnou ten podíl, tj. 1.46 procenta, nevyjde jim nic reálného. Díky!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, píšete o bytě a zároveň o parcelách (trochu tomu nerozumím). Pokud jde o byt, tak výměra je uvedena na výpise z KN - např. můj byt měl výměru 44,9 m2, což bylo na výpise vyjádřeno prvním číslem ve zlomku (449/...). Podívejte se na výpis lépe. Zdravím!

P.S. Ten zlomek nijak nepočítejte - je to poměr m2 bytu ku m2 celkové výměry domu, resp. společných prostor.

doplněno 06.04.18 22:32:

Pokud jsem se vyjádřil nepřesně, tak se omlouvám. Ovšem, stejně se to dá z toho čísla odvodit - ale je to na výpisu z KN, na který je přístup i přes internet (zatím tam bude asi ještě původní majitel bytu, ale číslo tam bude).

doplněno 06.04.18 22:33:

nahlizenidokn.cuzk.cz/...

cestovateka2017
hodnocení

Na tom jejich Vyrozumění o provedeném vkladu do katastru není žádné takové číslo, které by mělo být cca 43 m2.

Nene, Bene, není to tak jednoduché. I když máte pravdu, že odvodit to lze. U vlastnického podílu jde o zlomek, tedy prochází procesem krácení. Součet podlahových ploch je např. 1000 m2 , výměra bytu 50 m2, vlastnický podíl 5/100.

cestovateka2017
hodnocení

Díky, rádcové!

Dívala jsem se na svůj byt, přes nahlizenidokn.cuzk.cz/... a tam vlastně také je jen Udaj o jednotce a ano,, JE tam výměra. Ale Výpis z katastru jsem asi nikdy neviděla, pro svůj byt.

hodnocení

3x

Dokument, který potřebujete (tam výměry být musí), se jmenuje Prohlášení vlastníka nemovitosti. K dispozici jej má obvykle správce nemovitosti (SVJ). V každém případě musí být uložen na katastru nemovitostí. Není k dispozici online, je třeba katastr navštívit osobně.

cestovateka2017
hodnocení

No jo, tak oni vlastně nemají ani Výpis z katastru! To je teda objev! Mají pouze "Vyrozumění o provedeném vkladu" :(

A to Prohlášení vlastníka nemovitosti je zase ještě další věc...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]