Nejste přihlášen/a.
Ahoj, situace se týká mé mamky, která má problém se zaměstnavatelem, chce odejít z práce.
Máma je zaměstnanec v lesní výrobě,. Firmu před lety koupil soukromník s jinými prioritami. Pěstování šlo do pozadí, výplaty se často zpožďují. Klasika. Máma má s novým majitelem normální pracovní smlouvu na dobu neurčitou.
Po problémech s placením mzdy se máma snaží asi od prázdnin dohodnout na ukončení práce, nejlépe ze strany vedoucího. Často říkal, že jí s případným odchodem nebude dělat problémy, areál provozu používá i k dalšímu podnikání. Máma je pro lesní výrobu jediný zaměstnanec, spíše jen rozprodávají, co se před lety vypěstovalo.
Ukázalo se ale, že většinu firmy prodal v dubnu 2017 svému známému (nově vlastní jen 1/21 a nový majitel 20/21 firmy), teď jí odkazuje na jednání s ním. Máma zjistila, že jí od května nejnovější majitel neplatí zdravotní a soc. pojištění. Výplatu provádějí formou záloh, často opožděně, poslední výplatnici má z dubna 2017, poslední mzdu z prosince 2017
Poradil jsem jí okamžitou výpověď, lhůta pro výplatu prosincové mzdy uplynula. Dohoda s majitelem se zdá být nemožná. Nový majitel často nebral telefony tak o výpovědi zkusila řici tomu předchozímu majiteli (stále má podíl). Do pěti minut volal nedostupný majitel a říkal, že se domluví, že se ozve. Po 14 dnech znovu hrozíme výpovědí a on najednou přichází s návrhem řešení.
Navrhuje mámě, že podepíše výpověď datovanou od května 2017 (přibližně datum, odkdy za ní neplatí) a po zbytek roku že bude pracovat na dohodu (nevím jestli DPP/DPČ). Peníze na nedoplacené zdravotní a sociální by jí daly a ona by to na úřadě zaplatila. Máma si vyžádala papíry na mail, že se s někým poradí. Zase týden uběhl a i přes volání, slibování nic neposílá.
Tvrdím mámě, ať na tenhle podvod nepřistupuje a dá okamžitou výpověď (zodpovědnost za nedpolatky je pak na nich).
Máma se bojí, že jí budou tahat po soudech, protože jim s úřadama zavaří, inspekci na ně posílat nechce. Problém je, že aby dosáhla na dávky v nezaměstnanosti, musí na UP doložit zápočtový list. Máma ani nechce vymáhat mzdu, aby se vyhnula soudům.
Nakonec tu výpověď snad pošleme, dobírka s dodejkou na 250km vzdálené sídlo firmy i na supervzdálené sídlo jednatele (nový majitel). Co dělat, když si dopis nepřevezme? Jak z něj dostat zápočtový list?
Díky za případnou radu i podporu!
Domluvit se na výpovědi telefonem? Výpověď zaměstnanec podává písemně.
Doporučuji dojít na ÚP i bez jakýchkoliv výstupních papírů a tam nastalou situaci nahlásit a řešit. Včera bylo pozdě.
V žádném případě nepodepisovat výpověď z května 2017. V tom máte pravdu.
Víte o tom, že zaměstnanec má právo i povinnost ověřit na zdravotní pojišťovně, jestli za něj zaměstnavatel odvádí?
Ten úřad práce jistě poradí, jaké kroky má mamka udělat. Uvidíte, že se ledy pohnou.
Výpověď pošleme poštou, majitel na místo nejezdí, ani tam není odpovědný zástupce. Většinu dohadování proto řeší telefonem. Radil jsem jí podat výpověď už před 4mi roky. Díky za podporu, myslím že jiné řešené není, jen moje matka už má v hlavě nekonečné soudy a zabavování majetku. Při představě, že je na to sama, tak už to podepsala jen aby měla klid.
Hlavně podpisem nějakého šíleného textu s málem rok starým datem střízlivě uvažující člověk nikdy nemůže podepsat ! Pak se stane neplatičem soc. a zdr. pojištění vaše matka a pak začne pravá sranda ! Čekat na mzdu od prosince se mi zdá naprosto nenormální. Je už duben, ví o tom vaše matka? Zdá se mi že asi ne.
To neplacení jsem zjistil až teď. Naštěstí je ještě čas. Prosincová mzda měla ze zákona splatnost do 15.2, do 15.4 má tak mamka možnost podat okamžitou výpověď kvůli nezaplacení. To doufám udělá hned v úterý.
Nezaplacené zdravotní pojištění je na zoodpovědnosti zaměstnavatele, o to se s pracovní smlouvou v ruce nemusí člověk starat, jestli to chápu správně.
Výpovědí od května by si samozřejmě hrozně naběhla. On se zkouší vyhnout zodpovědnosti za neplacení a podle mě i absolutní neodvádění ničeho za zaměstnance.
No jak kde a u jak které ZP. Manželka pracovala u firmy a po čase se zjistilo,že zaměstnavatel ženským nehradí zdravotní pojištění -na pásce bylo psán o že je uhrazeno ale skutečně nebylo.Moje si pro jistotu zavolala tlf ,po špatné zkušenosti s VZP,na svou (VoZP) jak to je-zjistili že opravdu není uhrazeno po manželce vyžádali KOPII smlouvy,tu jim písemně zaslal,a z5 dostala poděkování s vyjádřením že věc berou do svých rukou. Jak se to řešilo nwn ale je to v pohodě nikdy po ní poj.noic nevyžádala navíc taže je to Ok (totose stalo asi 20 roků z5!).nevím kolik a pár dle slov mojí museli sami uhradit dlužné ZP (u VZP! tato se prý s nima vůbec nebavila!?)
Dnes již to může být krapet jinší !
Ta poradna bude nejrozumnější řešení - aspoň pro začátek. Taky by mohli maminku uklidnit, že ona nic špatného nedělá a případného soudu se bát nemusí - nakonec jde o její peníze. Možná by se dalo uvažovat o následném právním zastoupení, protože za určitých podmínek by mohla být vyslechnuta jen jednou a zbytek by zařídil advokát. Samozřejmě, že jeho odměna by měla být zahrnuta do žalované částky.
Nezapomeňte si vzít všechny dostupné "papíry", které k tomu dohledáte - smlouvou počínaje, výplatními páskami konče.
Pěkný mizera.Hlavně se mu nechce doplácet pojištění,což bude za rok asi za socialní,zdravotní 40 000? nebo okolo.Na co ještě čekáte? se stížností na živnostenský úřad,tam mu dají kapky.Nejlepší by bylo jít do bezplatné právnické poradny.Je v každém krajském městě!Tam ho přivedou k ruzumu,nebo poradí.jestli nechcete doplácet takovou pálku na pojištění.Nedat na sliby,takový lidi jen slibují a dělají z ostatních pitomce.Jsou to prodavači tmy.Poradnu zařidte sama,když je matka tak neschopná.A jdětě tam s ní
Díky, s tím vhozením do schránky při nevyzvednutí to zkusíme. Toho se asi bojím nejvíc, že nám to přijde zpátky.
Díky všem, shodneme se, že na podobný lumpy netřeba brát ohledy. Výpověď pošleme hned po svátcích, vzor a důvod je jasný. Pak ji hned vezmu do poradny... Ptala se několikrát na úřadu práce, ale tam jim akorát zamotala hlavu. Právnická poradna u jejího UP funguje každých 14 dní v pondělí mezi 10-13 hod. Dovezu jí jinam. Potřebuju se trochu ujistit, že jí neraím špatně a neženu jí do zbytečně vyostřenejch sporů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.