Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezpochybnitelná závěť

Od: karel* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,od lékařů jsem se dnes dozvěděl,že mi zbývá maximálně 7 měsíců života. Začal jsem proto plánovat a zařizovat své poslední věci a samozřejmě musím naložit se svým jměním, které sice není velké, ale nerad bych, aby se dostalo do nesprávných a nezasloužilých rukou. Jsem pevně rozhodnutý: rád bych odkázal svoji veškerou hmotnou pozůstalost v blíže neurčené výši jisté nadaci pečující o osamělé pejsky. Chci zajistit, aby moje závěť byla naprosto nezpochybnitelná a aby tuto nemohl nikdo z mých příbuzných po mé smrti napadnout.Jak mám postupovat, aby se můj majetek do stal po mé smrti tomu, komu určím? Je závěť,kterou sepíšu u notáře nebo advokáta na sto procent platná a nezměnitelná? děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Jestliže ve vašem případě existují nepominutelní dědici, náleží jim zákonem stanovený díl pozůstalosti. Pokud byste je chtěl v závěti opomenout, byla by závěť v této části neplatná. Notář však jistě ohlídá, aby závěť po všech stránkách odpovídala po stránce formální i obsahové příslušným ustanovením občanského zákoníku. Kdo jsou nepominutelní dědici? Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci.

Nepominutelné dědice lze vydědit pouze ve výjimečných případech; ty jsou uvedeny v § 1646 obč. zákoníku. Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nouzi, o zůstavitele meprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl, byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo vede trvale nezřízený život.

Navíc může zůstavitel vydědit i nepominutelného dědice, který je nezpůsobilý dědit, případně je natolik zadlužený nebo si počíná tak marnotratně, že hrozí, že by se pro jeho potomky nezachoval povinný díl.

Notář jistě sepíše závěť tak, aby ji nikdo nemohl zpochybnit.

hodnocení

5x
Jestli jste pevně rozhodnutý, tak jedině darovat za života.

hodnocení

2x

No já si myslím, že můžete za svého života opravdu odkázat to co máte komukoliv. Ale musí to být písemné a ověřené svědky, nebo notářem. A když máte v plánu navštívit notáře, tak ten Vám na 100% řekne, jestli to možné je a jak máte postupovat.

iz*
hodnocení

2x

Můžete postupovat podle rady Bruna, nebo můžete ještě za svého života svůj majetek darovat, komu uznáte za vhodné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]