Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po nevlastní matce

Od: jirinka* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na dědictví po nevlastní matce. Jsem dcera z prvního manželství otce. Otec ovdověl v roce 1956, v roce 1959 se znovu oženi, mě bylo 9let. V roce 1982 zemřel, dědictví bylo řádné uzavřeno. Při žádosti o důchod nevlastní matka mě uvedla jako vychované dítě, mě a nevlastního bratra. V době úmrtí otce jí bylo 49 let a tudíž jí vznikl při platnosti tehdejších předpisů nárok na důchod, protože vychovala 2 děti. Zajímá mě proto, zda připadně mohu dědit po nevlstní matce. děkuji Jirinka

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Podle uváděných informací - je-li váš nevlastní bratr její syn, bude dědit on.

hodnocení

1x

Poproste jí, ať vás uvede do závěti, neboť ze zákona nárok nemáte, ale něco byste si zasloužila, zvláště proto že i díky vám má dřív nárok na důchod.

Dřívější nárok na důchod vznikl proto, že paní po zákonem stanovenou dobu pečovala o dítě. Nedá se podle mě říci, že díky tazatelce měla nárok na dřívější odchod do důchodu a že by si proto tazatelka zasloužila dědit.

iz*

Ájo, to jste myslela vážně? Apríla je teprve teď...

Samozřejmě, že se o ní starala a patří jí za to díky, ale kdyby ji neměla tak by do důchodu nešla o rok dřív, protože by měla jen jedno dítě. A opravdu si myslím, že když ji vychovala a patří do rodiny, tak by měla na nějaké dědictví nárok.

iz*

@Aja1946: Paní se sice starala, ale říkat si někomu o zmínku v závěti je podle mne krajně nevhodné. A jestli by měl někdo někomu něco dát, pak naopak tomu, kdo se staral...

@aja1946 - kdyby ji neměla tak by do důchodu nešla o rok dřív, protože by měla jen jedno dítě.
Vidíte - a já si zase myslím, že jít o jeden rok do penze dřív se nedá srovnávat s několikaletou péčí o dítě, ať vlastní či nevlastní.

A už vůbec nechápu proč by nevlastní dcera po macešce "měla na nějaké dědictví nárok" jen z toho titulu, že "ji vychovala".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]