Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strýc chce abych byl disponent na jeho uctu

Od: synovec odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, našel jsem tuto diskuzi a prosim o názory. Strýc je sám. Zemřel mu jediný syn a manželku už také nema. Chce mě napsat jako disponenta jeho uctu - účet by byl stále na něj s já byl disponent. Chce, abych v případě jeho smrti mohl peníze vybrat. Nejsem si ale jisty, jestli by to tak fungovalo. Kdyby strýc umřel, můžu jako disponent peníze vybrat?

Strýc je poměrně bohatý. Má takovou představu, že peníze si nechá - kdyby onemocnel, zaplatí si z nich třeba luxusní domov důchodců, hospic - prostě dobrou peci. Co zbyde výberu já. Samozřejmě mám strýce rád, navštěvuji no, ale bydlím 200 km daleko. Zatím je strýc naštěstí v dobré kondici.

Ze zakona by po něm dědil kdo? Strýc byl manželem me tety (uz nežije) není to tedy řekněme můj pokrevny příbuzný. Jeho sestra už nežije, ale měla 2 děti - strýc ani neví kde jsou - nestýkají se. A já mám ještě bratra. Jo a strýc ma ještě švagra. A to je vše - jiní příbuzní nejsou.

Děkuji za názory.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

4x

Po strýcově smrti bude jeho účet zablokován i pro disponenta (protože ten není majitelem účtu) až do vypořádání děditství. Někdy má banka s blokací prodlení a tom případě byste sice mohl peníze vybrat, ale do dědictví spadá celá částka, která byla na účtu v den úmrtí. Vybrané peníze byste musel po ukončení dědického řízení dědicům vrátit.

Po strýcovi budou dědit děti jeho zemřelé sestry. Jestli chce odkázat svůj majetek Vám, měl by sepsat závěť.

hodnocení

4x
Strýc ti může peníze buďto darovat ještě za života nebo sepsat závěť. Disponent na účtu nic neřeší.

hodnocení

3x

Dispoziční právo vám umožní nakládat s penězi na účtu, což může být praktické např. když majitel toho není schopen. ale nedělá z vás majitele peněz na účtu uložených. Vzhledem k tomu, že zákonný dědic nejste, mohl byste si vybráním zůstatku způsobit zbytečné potíže.

Za současné situace - tedy bez závěti - by dědily děti jeho sestry, případně i nějaká spolubydlící přítelkyně:

NOZ § 1637 Třetí třída dědiců

(1) Nedědí-li manžel ani žádný z rodičů, dědí ve třetí třídě stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
(2) Nedědí-li některý ze sourozenců zůstavitele, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti.

hodnocení

0x

Dispozice nakládat s účtem nezakládá nárok na dědictví, pokud byxxte po jeho smrti účet vybral (on se nezablokuje ihned), banka to zjistí a budete to muset splatit platným dědicům.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]