Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po rodičích,je závět napadnutelná?

Od: juglans® odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,tak trošku se zamýšlím,nad spravedlností a kladu si otázku,jak jednou vše dopadne.Nechci se opakovat,již jsem tady zminovala,že moji rodiče preferují,pouze mého bratra a nikdy se ke mně nechovali dobře.Rodiče ještě žijí,nenavštěvujem se v zájmu mého zdraví a ani vlastně jejich majetek pro mne samou, mě nezajímá,nebylo by požehnané,ale myslím spíš na mé 4 děti.Nedávno jsem četla závět,z které vyplývá,že otec,mě vlastně opominul.Rodiče vlastní dům za více milionů a ten napsali bratrovi.Dále,pouze matka vlastní ještě domek po svých rodičích,který má nízkou hodnotu a jsou k tomu pozemky.Tak ten odkazuje mně,ale hodnotné pozemky,z kterých bych mohla mít peníze,třeba na opravu této chatrče,připsala bratrovi.Tohle se mne dotklo.Tak strašně lpí na majetku,že se bojí co s domečkem bude,po jejich smrti a jak chudák můj bratr bude financovat,tak pro jistotu mu zajistili příjem z pozemků,které patří k domku,který by měl být můj a tady at to klidně spadne,poněvadž z důchodu,už neopravím..Jde mi o to,jestli je právně možné,aby mě vlastně otec opominul a matka mi odkázala hodnotu majetku příkladně,10x nižší,než bratrovi?Vše mají sepsané u notáře,tak to asi tak bude,že?Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

NOZ § 1643

(1) Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci.
(2) Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.

Jestliže hodnota toho, co vám bude odkázáno, odpovídá ustanovení zákona, pak je všechno v pořádku.

Ale z čiré zvědavosti by mě zajímalo, jak se dá dostat k závěti někoho, s kým se nestýkám.

hodnocení

Jedubabička-Děkuji vám za příspěvek.K závěti jsem se nedostávala,normálně mi rodiče dali kopii.Nevím jestli tomu dobře rozumím?Když nebudu dědit já,tak ale moje děti?Ale po otci nedědím vůbec nic.Po matce ano,ale jestli je to třetina toho co bratr,nevím.Jedná se mi spíš o to,že po otci nic.Sama opravdu nic nechci,bylo by mi z toho zle,ale mám 4 děti a bratr 1 dceru.

rv*
hodnocení

3x

Prostě se smiřte s tím, že dospělí lidé mohou dělat se svým majetkem co chtějí. S vámi se nestýkají, mají snad dobré vztahy se synem, tak je celkem pochopitelné, že budou přeferovat jeho.

figurek*
hodnocení

1x

no tak pravda, závěť je prý vždycky napadnutelná. Skutečně nenapadnutelně napsat závěť prý ani nejde. Ale myslím že jsem vám tu už připsal, abyste věc nechala plavat, protože takto se budete jen užírat a užírat. Jestli vaši rodiče převedli dům za víc milionů na vašeho bratra, tak je už jeho a nebude se vyřizovat vrámci dědictví.

Moji rodiče převedli na mého bratra úplně všechno, velkou prvorepublikovou vilu s velkou zahradou uprostřed města. Měl to být trest za moje neposlušné chování. Dnes cítím úlevu, protože můj bratr ten dům neudržuje, zahrada je zaplevelená a místy připomíná prales a já naštěstí tu svoji polovinu nepodědím.

hodnocení

Figurek-Také vám děkuji za názor.Já se s tím nijak netrápím,spíš zůstanou navždy šrámy,jak se ke mně odjakživa chovají.Ale tak nějak mě napadlo zapřemýšlet,že moje děti by si to spíš zasloužily.Taky jste zlobil?:-DJá neustále i ve svých 51letech a ikdybych měla svatozář,tak budupro ně ta zlobivá..

pohanka*
hodnocení

1x

Juglans, pokud to dokážete, tak to neřešte. Opravdu nevíte, co se ještě během doby změní.

Omlouvám se za černé scénáře. Můžete zemřít Vy dříve, než Vaši rodiče /potom Vaše děti dědí/, může vypuknout válka a všichni, kdo přežijí budou mít úplně jiné starosti.

Můžete vzít kopii co máte v ruce a jít se poradit k nějakému advokátovi-notáři, a požádat o jeho názor.

Nedědí bratr dům proto, že se o rodiče postará ve stáří a nemohoucnosti? Takto se většinou mezi rodiči a jedním z dětí dělá.

Berte to jenom jako takovou připomínku k dané sitaci. Zachovejte se a jednejte podle svého nejlepšího svědomí. Rozvažte a konzultujte každý svůj krok, neubližte nechtěně sobě, svým dětem i nejbližším příbuzným.

Pokud nastane den, kdy bude potřeba vyřizovat závěť, věřte, že notář bude kvalifikovaný a bude se řídit platnými zákony a závěť otce důkladně prozkoumá, aby byla platná.

hodnocení

Pohanka-I Vám děkuji.Máte pravdu...Jinak rodiče nenechávají dům,kvůli tomu,že by se o ně staral bratr v nemohoucnosti,to opravdu není ten důvod.

hodnocení

1x

@juglans - Existuje ještě jeden možný scénář - že namísto závěti rodiče darují veškerý majetek vašemu bratrovi - a ani se o tom nemusíte dozvědět dřív, než na projednání dědictví dojde.

hodnocení

jedubabička-Ano,to je také možnost

iz*
hodnocení

0x

Zamýšlím se nad tím, proč si myslíte, že by dědictví po lidech, s nimiž se "v zájmu svého zdraví nestýkáte" a jejichž "majetek by pro Vás nebyl požehnaný", mohlo přinést něco pozitivního Vašim dětem...

Jaký vztah má s rodiči Váš bratr? (A jaký vztah s bratrem máte Vy?)

hodnocení

ivzez-Moji děti nejsou traumatizovaní z mých rodičů,proto by jim nevadilo převzít majetek.Ale já bych měla pocit,že se mi dostalo něco,co mi stejně nepřáli,nechtěli nic dát ani za života.Jaký vztah má s rodiči bratr?Tak dostal od nich lásku,ale v podstatě ho poznamenali víc než mne,ani o tom neví.Matka je narcis,manipulant,a když se s někým zachází pěkně,jéjej,to se daří vychovat synka k obrazu svému.Ani o tom chudák neví,že je sobec a vlastně ještě ve svých 48letech,neví pořádně,co je to starat se o sebe.Navíc povahově je blízko k matce,vždy byl po všem lačný..Také se mi nelíbí,že majetek pomohli nabýt i prarodiče a pak převzala štafetu matka,která je zároven i odjakživa psychicky nemocná a nic nemělo nikdy hlavu ani ,patu.Přerušila štafetu,prarodiče mě měli rádi a jistě by si přáli,aby vše bylo jak má být a měli nárok i moje děti.Když už dávají né rovným dílem,tak by nemuseli odebírat ještě z mála,od 2.domu.At si bratr nechá vilu,ale nevím proč musí vzít pozemek od domu,kde už v podstatě bydlím.Dokonce ho chce bratr zpeněžit já tady můžu mít jednou potíže s cizími majiteli u domu.Fakt mě ani tak netrápí,že někdo zdědí majetek za cca 10 melounu,já za cca jeden,jen plácám,nevím přesnou hodnotu,ale aspon,aby nechali vše jako celek každému..Prostě mě tam naskakuje křivda,pořád stejné zacházení od dětství..Prostě mě matka nepřijala nikdy..Nechci tady řešit vztahy,to by jsme se nedobrali konce.Jen chci říct,že nejsem ten typ,po něčem lačný,spíš bolí křivdy a zmaření sil i mých prarodičů,dělali to pro všechny.A jedna osoba-matka,stačí k tomu,aby vše bylo jinak.Otec ten je pod pantoflem,nerozhoduje o ničem..

hodnocení

0x

Pokud závěť sepisoval notář, je tu určitá jistota, že obsah závěti není v rozporu se zákonem. Žalobu na neplatnost závěti (nebo její části) podat sice můžete, ale nic vám to platné nebude. To, že vám závěť nepřiznává takovou část předmětu dědictví, jakou si představujete, to ještě není důvod, aby soud závěť nebo její část zrušil.

Není však ještě všechno ztraceno. Uvědomte si, že závěť nabývá účinnosti až po smrti zůstavitele a do té doby mohou zůstavitelé napsat závětí třeba deset. Platná však bude pouze ta poslední. Možná, že se vám podaří rodiče přesvědčit, aby více mysleli na svá vnoučata a závěť změnili.

A pokud notář závěť sám nesepisoval, ale jen ověřoval podpisy rodičů, může být vše trošku jinak.

hodnocení

Bruno-Závet je sepsána u notáře.Je mi jasné,že může být ještě jinakMatku nikdo ,nikdy nepřesvědčí,to jsem si jista.Rozhodla i o podílu otce a poslechl.Vlastně po otci nedědím nic.to je divné,že?děkuji vám za odpověd.

hodnocení

0x

@juglans - Rozhodla i o podílu otce a poslechl.Vlastně po otci nedědím nic.to je divné,že?
Pokud vás někdo z rodičů nevydědí, pak máte po každém z nich nárok na tu část dědictví, jak uvedeno výše.

hodnocení

Jedubabička-No to nevím,zda mě nevydědil,v závěti nic takového nebylo,jen abych respektovala,jak napsali,že nezminuje záměrně o dalším majetku.No právě,když tedy nemám nic po otci,tak by nemuseli aspon ukrajovat ještě z toho nepoměrného minima ,po matce.Už ted je ponižující,že bratr,který zatím nevlastní nic,zrovna jako já,přijede k baráku,kde bydlím více let a jde si sem vytěžit dřevo a pak mi říká,že mi ze svého,nějaký dá...Jaký ze svého?Je to matky a ta,kdyby byla co k čemu,tak řekne,natěžte si oba..Ale né,on přijede bratr a tváří se,že mi něco dává..Prostě je to ponižující,když víte,že ma všeho dost a né vlastním přičiněním.prostě je v pozici,kde zatím nemá co dělat.Ale takhle ho matka vychovala.Ty můžeš vše a o všem budeš rozhodovat,jako já.Jednou ve slabé chvilce mi povídal,že ten pozemek co dostane od chalupy,kde bydlím,že prodá a za peníze mi pořídí novou střechu..Opět milodary ale jaké,to rozhodne on.Nebylo by lepší,když už chce za pozemek kupovat mi střechu,že by ten pozemek nechal napokoji,když z něho teda nebude nic mít a laskavě nechal na mne,co,s pozemkem bude a v případě,že by se prodal,nemohla bych si koupit třeba vrtulník?samozřejmě říkám s nadsázkou,letadlo by zato nebylo.Prostě je pokračovatelem rozhodovat o všem a hlavně že dává jako ze svého..Tak si představte,že on dává rodičům 1500kc.měsičně,bydlí ve vile s nimi,babička ho živí,vaří..Já pak jedu na nákup,nakoupím pro 4 člennou rodinu nákup taky za 1500kc,třeba,ale vícekrát a on mi říká:Co jsi koupila?To já bych měl za 1500kc,plný košík..No je tohle normální?Já když dám do košiku 2 pytle brambor,tak bude taky plný,ani nepotřebuji 1500kc.Zkrátka chci říct,že nemá představu,jen chytračí a stejné je to s pozemky..Oni s rodiči živí v sobě tu blbost a mě neberou vážně,kdyby jste jim zamávala před obličejem.Halooo...,já jsem tady,něco říkám,ani to nevědí a nemrknou.Není to k otázce,omlouvám se,ale někdy se člověk neubrání..Vše .podle nich,obyčejní sobci,ale omezení..

hodnocení

0x

@juglans - Vy ani tak neřešíte případnou závěť, ale rodinné vztahy. Jenže ty za vás nikdo neurovná, stejně jako vaše rodiče nelze "donutit" ke spravedlivému rozdělení majetku.

Jestli se dokážete přestat "užírat", neskutečně se vám uleví - doopravdy.

hodnocení

Vztahy urovnat nepůjdou,proto se o to ani nepokouším,ikdyž to trápí jak se chovají.Jen pocit bezmoce..Vážně je to tak hrozné za ta leta,že doufám,že zažiji pár let svobodně,každopádně,ikdyž umřu dřív,svobodná budu též.Jen mi není jedno,že moje děti budou kráceny majetkem,osobou,která nemá ani moc zásluhy na nabytí.Rozhoduje i za mého otce,který ji vydělal dosti vyčítala mu a nedopřála nic.Tak nějak mám potřebu ,vzít spravedlnost do svých rukou,pokud by to bylo právně možné..To,že budu mít nějaké šrámy na celý život,s tím myslím nesouvisí.Je to takový boj,pokus,dát to dopořádku.hlavně zlomit kletbu,že dál bude někdo i mým dětem poroučet,viz pozemek u našeho domu,bude mít druhá strana,nebo někdo cizí.Jde mi o právní cestu,vím,že s nimi nic nezmůžu a také,že uplně nesmažu zlé všci,jen jim chci dát stop.

iz*

@Juglans, nezlobte se na mne, ale to, co jste právě (30. III. 2018 ve20.28) napsala, je hrozné.

Vy jste se o jejich majetek nijak nezasloužila a chcete jim diktovat, jak s ním mají naložit, komu z Vás mají co odkázat? I kdyby se rodiče rozhodli majetek darovat nebo jej propili či prohráli v kartách, nemáte právo do toho nijak zasahovat.

Vy se klidně užírejte, jak chcete, v tom Vám nikdo nemůže zabránit, ale měla byste myslet na své děti. Co jim asi tak předáte, nejste-li schopna respektovat rozhodnutí svých rodičů? Nedokážete se s nimi domluvit, pomlouváte je v internetu, nerepektujete jejich právo nakládat se svým majetkem.

V celém vláknu (v otázce i ve všech Vašich reakcích) cítím závist. Nenaučte ji i své děti!

hodnocení

ivzez,chápu,že to vyznívá hrozně,ale neznáte zákulisí,nepsala jsem dopodrobna.Tady se zasloužil hlavně můj otec a prarodiče a chudák otec je zmanipulovaný,musí poslouchat,je mi ho líto.Tady rozhoduje jen matka,která žila i na ukor nás dětí,všech..Myslíte,že ji někdy zajímalo,že chodím bosa?Divné,že,zdá se,že nadsazené.Ale vůbec ne..Moje matka má miliony proto,že nikomu,nedopřála nic a neplnila co má.Nejdůležitější myšlenka její byla,jak jen to udělat,aby nemusela korunu vydat.Je v podstatě nemocná a vždy rozhodovala o každém a okrádala celou rodinu,svým syslením,pocit já mám..Bohužel i takováhle osoba,může dál rozhodnout,co udělá s majetkem nabytým,na ukor ostatních.Vyvolila si bratra,ten také zůstává doma a bude moct šlechtit,co vybudovala a co je doma se počítá,o to se nemusí bát..Zní to bláznivě,ale chce mít pocit,že ani po smrti,se jejímu domečku nic nestane,lidi ji nikdy nezajímaly..Znám ji dobře...Jinak samozřejmě chépu,že za normálních okolností ,rodiče mají právo si zvolit komu co dají,A myslíte,že bych se o ně nepostarala,až budou potřebovat?Bratr nemůže,je nemocný.Ale ano,postarala,ale jen z povinnosti a protože si myslím,že to tak má být,ale rozhodně né z lásky..Jenomže oni o moji pomoc nestojí

iz*

Juglans, nezdá se mi pravděpodobné, že by Váš otec byl zmanipulovaný. Vy to tak "zvenku" možná vnímáte, ale podle mých zkušeností spolu lidé žijí, protože jim to vyhovuje. Kdyby se Vaše matka snažila otce nějak manipulovat, jistě by to prohlédl a učinil by nějaké kroky. Pokud spolu lidé vvydrží takhle dlouho, pak nejčastěji proto, že se mají rádi a že jim společný život vyhovuje.

Někde výše jste ještě napsala, že nechcete, aby Vaše matka poroučela i Vašim dětem. Jenže poslední pořízení není rozkazováním dětem ani vnoučatům. Vaši rodiče mají právo se svým majetkem naložit podle svého.

Váš bratr je nemocný. Podle mne by nemoc mohla být důvodem, proč se rodiče snaží zabezpečit hlavně jeho. Mohou mít obavy, že se v budoucnu nebude moci o sebe postarat sám, zatímco o Vás vědí, že se sama postarat umíte a můžete.

Mně je, kdykoliv čtu podobné příběhy, hrozně smutno. Z nedorozumění, nepochopení, někdy i závisti a nepřejícnosti. U Vás to může být trochu jiné, na těch pár řádcích zde nikdo nemůže vypsat vše. Ale zatím mi zde Vaše příspěvky vyznívají tak, jak jsem napsala výše.

hodnocení

ivzez,jediné vysvětlení,že to vidíte jinak pro mne je,že jste takové lidi ještě nepotkala.Nezlobím se..Taky,kdyby mi někdo toto vyprávěl a neznala bych osobně,napadaly by mě asi stejné věci,stejný pohled.Mnohdy nás ani nenapadne,že by mohlo být něco,právě obráceně..Koukáte se na nebezpečné vztahy?Já ano.Kolikrát jsem si tam říkala,tak tady je to jasné a bylo uplně jinak.Věřte,že já nejsem závistivý člověk a už vůbec né hrabavý.a víte Ivzez,ono není vůbec pro mne lehké takto psát o rodičích,to je jako kdybych hanila sebe.Ale bohužel,tak to je.A to,že je otec manipulovaný,když to bije celý život do očí,musím říci také.Víte,zvolil si tuhle cestu,protože by s matkou jinak nevydržel a otec je typ a generace,že rozvod ne.pak taky už se ve všem ztrácí..Několikrát jsem byla světkem toho,že chtěl mít svůj názor,vyslovil se,ale během chvíle už mluvil co matka..Vy si myslíte,že lidi spolu takhle dlouho vydrží jen z lásky?Napadá mě právě kolik jiných důvodů může ještě být,co znám z okolí.Když se zamyslím nad otcovou původní rodinou,mám i odpověd.Jeho matka dominantní,majetku moc neměli,nizké sebevědomí.Moje matka uplně nízké sebevědomí,jen s nabytím majetku vždy rostlo a také základ měla.Pak se sešli tyhle dva,otce zlákalo mít co neměl,majetek a díky své dominantní matce,mu ani nepřišlo divné,jak s ním jeho žena jedná,že je jen stroj na přínos peněz.Pocit,že maj,nic víc..V životě nikde nebyli,nic neužili.Všechny peníze psány na matčině kontě.Otec si spořil,celý život v podstatě po haléřich na pohřeb a něco málo navíc a matka měla možnost s knížkou také disponovat.Otec,jednoho dne zjistil,že si vše přepsala k sobě.Tak byla asi 2 dny válka a vyslovil se,že za to,co udělala a nenechala mu pitomých 20 000kc a přidala k milionu k sobě,že už ji nedá žádnou výplatu...Ha,ha,ha..sice nevím,jak to udělala,ale do další výplaty bylo vše po jejím..Ivzez,nic ve zlém,ale opravdu mi neříkejte,že matka otcem nemanipuluje a žijou spolu z lásky..Prostě jste se s tím jen v životě asi nesetkala.Já bych byla také raději,kdyby to tak nebylo.Moje matka,ta by měla být nesvéprávná,co už udělala zla,na to by mi stránky nestačily..Sprostý,narcisní manipulant,vše k obrazu svému,neschopna emocí,co komu provede..Nechala mi i zabít psa,protože byl hnědý a jí se líbí jen černý..Tak snad už víc psát nemusím...

dedictvi
hodnocení

0x

Juglans, nezapočítávají rodiče do vašeho podílu i to, že vás i s vaší rodinou nechávají zdarma bydlet v jejich domě? Pokud byste dům měla v pronájmu, tak za celý život by to byla pěkná suma. Bratr asi bydlí ve svém domě.

hodnocení

Dědictví.-Bratr bydlí v jiném domě,s nimi,také zadarmo,nepodílí se na opravách..Jediný rozdíl je,že já zde dům udržuji sama.Již jen menší opravy,poněvadž to zatím není moje,ale od 95 roku jsem zde udělala dostJe mi to fuk,žiju tady a nebudu to zpětně přepočitávat,ikdyby nakonec dům ani nebyl můj.Zatím ale věřím,že alespon dům dostanu,jak je v závěti. .Matka platí z domu ve kterém bydlím dan,každý rok mi to dává sežrat..Když ji říkám,že si budu platit sama,tak to zase nechce,protože je ráda,že mě může něčím vydírat,je to její způsob,jiný neumí.Jinak poplatky dává vlastně z toho,že část pozemku pronajímá,takže ji kapsu nijak nezatěžují.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]