Nejste přihlášen/a.
Zdravím, rád bych se zeptal někoho, kdo se vyzná v platných zákonech: Jsem-li zaměstnanec kategorie 1, běžná práce u PC, nejsem řidičem referenstských vozidel, nedělám na směny. Musím na kontrolu k podnikovému lékaři? Podle info na netu se mi zdá, že za těchto podmínek mi stačí obvoďák, školitel bezpečnosti ale našemu zaměstnavateli tvrdí, že všichni musíme být vedeni a absolvovat kontrolu u podnikového lékaře. Jak to tedy je? Ideálně odkaz na platný zákon. Předem děkuji.
Jde o to, že zde podnikatel.cz/... jsem našel
" Jestliže má zaměstnavatel zaměstnance zařazené pouze do kategorie první podle zákona o ochraně veřejného zdraví, může zajišťovat provádění pracovně-lékařských prohlídek (vstupních, periodických atd.) lékařem v oboru všeobecné praktické lékařství. Zjednodušeně řečeno, zaměstnavatel může využít namísto smlouvy s poskytovatelem pracovně-lékařských služeb "obvodního lékaře"zaměstnance pouze v případě zaměstnanců spadajících do první kategorie, a to pro pracovně-lékařské prohlídky a posuzování zdravotní způsobilosti k práci."
Ale zde epravo.cz/... zase
" Zákon stanoví významné povinnosti zaměstnancům. Jsou povinni se podrobit pracovnělékařským prohlídkám a posuzování zdravotní způsobilosti k práci u poskytovatele služby.."
V českém právuje zakotvena zásada svobodné volby lékaře a zdravotního zařízení, z níž jsou však výjimky, které se týkají právě oblasti pracovnělékařských služeb, dříve označovaných jako závodní preventivní péče, poskytovaná závodními lékaři.
V mnoha případech, třeba při onemocnění či odborném léčení, úrazu mimo pracovní dobu, provádění preventivních prohlídek, můžete tedy využívat lékaře podle vlastního výběru.
Avšak v pracovněprávních záležitostech, jako jsou například vstupní, periodické, mimořádné či výstupní prohlídky, lékařské posudky o zdravotní způsobilosti pro určitý druh práce, musíte chodit jen k tomu lékaři či poskytovateli pracovnělékařských služeb, s nímž má zaměstnavatel uzavřenou smlouvu. Poskytovateli mohou být od 1. dubna 2012 lékaři v oboru pracovního či všeobecného lékařství.
Zdroj: finance.idnes.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.