Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, minulý měsíc mi umřel strejda. Umřel žalem, protože před půl rokem mu tragicky zahynul jediný syn. Jeho syn děti neměl. Strýc je - vlastně byl ženatý. Strýc žádné žijící sourozence už neměl. Jeho bratr/můj otec už také zemřel, takže jediná jeho rodina byla manželka, já - jeho synovec a moje sestra -jeho neteř.
Kdo bude prosím Vás po strýčkovi dědit? Jeho manželka?
Jo a teta - strýcova manželka má 2 synovce.
Jak je to prosím Vás v případě domu nebo bytu, který je ve společném jmění manželů?
Jeho manželka zdědí vše. Až zemře i tato paní, tak po ní budou dědit zase její nejbližší příbuzní, tedy třeba její rodiče, nebo pokud má děti z prvního manželství, nebo od nich zase vnoučata, nebo sourozenci paní atd..
V případě, že nebyla napsána závěť.
Doplnění - rodiče strýce již asi nežijí, že ano? Jinak by dědili s manželkou.
Není-li závěť, pak ze zákona dědí manželka (předpokládám, že rodiče ani společná domácnosti nepřipadá v úvahu)
NOZ § 1636 Druhá třída dědiců
(1) Nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí ve druhé třídě manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
(2) Dědici druhé třídy dědí stejným dílem, manžel však vždy nejméně polovinu pozůstalosti.
Ne rodiče strýce ani rodiče tety již nežijí. Teta jiné děti neměla, strýc také ne. Se strýcem jsme si byli velice blízcí, ale smrt bratrance - syna strejdy a tety ho strašně zasáhla. Závěť určitě nenechal. Určitě to neřešil, protože bylo jasné, že vše po rodičích bude dědit dítě. Když bratranec zemřel, strejda se úplně sesypal - nebyl schopen běžných denních úkonů a po půl roce umřel žalem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.