Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šikana bráchy ve škole

Od: tajemnak* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

včera jsem se bavil se svým 13-letým bráchou (chodí na gymnázium) a z našeho rozhovoru vzešlo, že ho šikanují. Ze začátku mu prý říkali, že smrdí (což byla pravda, matka mu kouřila v pokoji a měl načichlé oblečení), ale teď už ho načichlé nemá. I když tohle s oblečením je už OK, přesto prý ve třídě říkají "FUJ, Tomáš, vedle něho sedět nebudu”. Víceméně to pramení z jednoho člověka, ke kterému se pak přidají další. Nejhorší na tom je, že v tom přesně vidím sebe - byl jsem na osmi letech na gymplu a (částečně i kvůli tomu) jsem pak odešel na střední průmku s čistým štítem. Nevím, proč nás to potkalo oba a už vůbec ne, jak tohle vyřešit. Nějaké stěžování učitelům opravdu nemá smysl (z vlastní zkušenosti), to spíš uškodí než aby mohlo. Možná si toho parchanta odchytit před školou, ale jinak mě opravdu nic nenapadá. Stalo se vám něco podobného? Jak jste to řešili?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marfusa*
hodnocení

3x

Poradí Vám v Bílém kruhu bezpečí. Bezplatná non-stop linka 116 006.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, co chcete poradit, když to vlastně ve škole nechcete ani řešit. Snad jen, ať si to brácha vyřídí "chlapsky" a přidá i nějakou výstižnou, ale ošklivou hlášku o matce toho hajzlíka. Zdravím!

doplněno 24.03.18 16:53:

honzas1 - pokud mně někdo ve 13ti nadával, tak jsem zvolil těžší kalibr (a na maminku je každý citlivý).

Zkrátka, toho hajzlíka musí zasáhnout na citlivém místě, aby dal pokoj.

Proč má nadavat neci matce? Nechápu souvislosti. Asi jsem to špatně přečetl.

hodnocení

0x
Nejlepší obrana je utok. Nejhorší je držet hubu a nechat si kalet na hlavu. Stěžovat si je snad ještě horsi. Brácha se musí naučit ty slovni útoky obracet proti těm chytrolinum. Možná je to pak přestane bavit když budou sami za blbce.

iz*
hodnocení

0x

Tajemňáku, šikana prochází a bude dál procházet díky těm, kteří si ji nechají líbit.

Jestli chcete bratrovi pomoci, naučte jej nebát se obrátit na ty, kdo mu opravdu pomoci mohou, tj. rodiče. Spolu s rodiči je potřeba se dále obrátit na třídního učitele, školního psychologa a vedení školy.

Kdyby škola nechtěla šikanu řešit, bude nutné se obrátit na zřizovatele školy a školní inspekci. Dokud si všichni šikanovaní budou myslet, že se "s tím nedá nic dělat", že nemá smysl situaci řešit, nic se nezmění.

janys79
hodnocení

0x

Tvého bráchu by si měl vzít do parády nějaký terenér, třeba od boxu a naučit ho alespoň základy. Pokud se nebude bránit (alespoň slovně), tak to ostatní vycítí a šikanu budou dále stupňovat. Nebo, jak už někdo psal, jedna slušná do rozkroku, mírnější variantou může být klasická facka. Snad mi to admini nesmáznou, není to o násilí, ale o nutné sebeobraně.

liska5
hodnocení

0x

Vy jste možná oba s bráchou typy, na které si z nějakého důvodu spolužáci troufají. Třeba jen proto, že podobně nejistě vyhlížíte, že jste ve stejném stylu oblečeni, že se neumíte ohradit, bránit, že nestočíte situaci v humor, neodpálkujete nekompromisně provokatéra. Děcka se baví sledováním, jak se šikanovaný vzteká, chabě protestuje. Toho jejich hlavního provokatéra bych si zavolala cestou ze školy někde bokem a slíbila mu nářez, když se bude do bráchy navážet. Jakmile to bude řešit škola, učitelé, mám obavy, že se bráchovi zhorší pozice. Lumpové daji navenek pokoj, ale bokem bude brácha zakoušet ještě víc, že žaloval.

jaroleto

Tak tak, pokud si bracha sam neporadi, toz dobraka potkat pred skolou, probrat pocasi, zmenu casu na letni a mezi reci mu taktne vysvetlit, ze priste pujde o nonverbalni komunikaci. :(

jaroleto
hodnocení

0x

Mne se zase jeden dobrak spoluzak posmival, ze chodim v jednech dzinach. Dostal po tlame. *fn*

Mimochodem, u nas doma se taky fest hulilo, nastesti se me jen spoluzaci ptali, jestli kourim...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]