Nejste přihlášen/a.
Ahoj,mám půlku domu o babičce(druhou má mamka),chci tu půlku dát do splečneho manželsví(dostal jsem ho před manželstvím),můžu tu mojí půlku rozdělit?a dát půlku maanželce?nebo jde to nějak napsat u notáře,aby měla defakto čtvrtku domu?
Budu reagovat na ty hlasy, že darování je hloupost.
Pokud by se jednalo o novostavbu, tak zcela určitě. Jenže barák po babičce na 99% bude vyžadovat nemalých investic, které mohou úplně bez problému přesáhnout dnešní hodnotu nemovitosti. A tyto peníze nejspíše potečou ze SJM. Tedy i tíži manželky. Následné soudní vymáhání třeba po 30letech je utopie.
Občas se tu i objevují dotazy, že mladý pár si chce zbudovat bydlení u rodičů dívky, třeba na nepoužívané půdě. V tomto případě je tu zase převaha názorů, že bez přepsání části baráku i na chlapa, nemá do toho jít. Přitom finačně mohou oba případy vyjít nastejně.
Dokonce i v rodině mám případ, kdy se příbuzná přistěhovala do domu svého manžela, který ho zdědil po prarodičích. Všechny vydělané a neutracené peníze "investovali" do baráku.Bohužel manžel začal svou ženu bít. Ta měla strach od něj odejít, protože neměla kam. Za těch 20let nějak zapomněla, že nemá připraveny zadní vrátka. Takže snášela bití a ponižování. Až jí odvezla záchranka a do případu se vložila policie. Až poté byl rozvod.
Tedy pokud by mě má manželka přivedla před její zděděnou nemovitost od prarodičů a řekla, tohle si opravíme, tak budu požadovat zahrnout tento objekt do SJM. V opačném případě, bych navrhoval prodej.
Přesně tak, v dnešní době je to fakt těžké. Je třeba se dívat na takový problém z obou satran. Nejlepší je začít od nuly oba dva. A nebo předmanželská /manželská) smlouva. Je nefér chtít po druhém platit z vlastního a zhodnocovat majetek partnera a pak odejít s holou p... .
Dobrý den, je to možné darovací smlouvou nebo rozšířením SJM u notáře. Já bych ale poradila si to dobře promyslet. Čím více spoluvlastníků domu, tím větší pravděpodobnost nějakých komplikací nebo nesrovnalostí v budoucnu.
Jak se na darování části domu manželce dívá Vaše maminka? Souhlasí s tím?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.