Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik by stálo vytištění 8 stránkových novin?

Od: uwe odpovědí: 9 změna:

Chtěl bych vydávat asi 8 stránkové noviny, něco na tento způsob data.ckrumlov.cz/... - buď v novinovém formátu A3, nebo v časopiseckém formátu A4, stačilo by černobíle, v nákladu asi 10.000 ks. Co se týče papíru, stačil by novinový papír, ale i běžný kancelářský papír. Nemusí to být žádná kvalita, jde o neziskový projekt, důležitý bude čitelný text, jde mi tedy o co nejnižší cenu. Uvažoval jsem o kopírce, jenže to je nesmysl, vyjde neskutečná cena (8 listů, 16 stran x 10.000 ks = 160.000 Kč). Asi budu muset slevit na nákladu a zprvu vytisknout třeba jen 2.000 ks. Vydávali jste noviny spolku, kolik by stálo jednorázové vytištění v takovém nákladu? Když budu poptávat tiskárny, na co bych se měl ptát?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vydávala jsem kdysi městský zpravodaj, ale na podrobnosti si už nevzpomínám.

Vám doporučuji navštívit jednu tiskárnu, poptat se, osahat si několik papírů a zjistit vhodnou gramáž, zjistit jejich ceny za nižší i vyšší náklad, ty brát jako výchozí a potom už jen kontaktovat několik dalších blízkých tiskáren a ptát se na jejich cenu. Pokud by se jednalo o periodikum, mohla by se cena snížit.

Záleží na tom, co vlastně chcete tiskárně předat. Pokud si sazbu a korekturu zajístíte sám, bude samozřejmě cena nižší.

Nezapomeňte do celkových nákladů zahrnout i distribuci. Současné ceny za roznos neadresných tiskovin sdělí Česká pošta. Některé distribuční společnosti (ve skutečnosti roznášejí studenti a důchodci) jsou levnější, ale méně spolehlivé. Na druhou stranu České poště zřejmě musíte celý náklad osobně předat. Mediaservis si přebíral výtisky v tiskárně sám.

matesj
hodnocení

0x
Můžete je vydávat ze začátku jen on-line...proč hned tisknout...nepíšete zda budou zdarma nebo za poplatek.
uwe
hodnocení

Na internetu to nejde. Příjemci obvykle nemají internet (chudí lidé, důchodci). Noviny budou zadarmo, vydávat si je budu sám. Co se týče sazby, budu si s tím muset nějak poradit, mám Word, ale ten asi nestačí. Už jsem hledal na internetu, existují programy pro linux, já umím pracovat jen s Windows. Největší dopad má stále tiskovina. Na internetu lidé nečtou, přečtou jen titulek a perex a hned běží do diskuse. Noviny můžete číst v tramvaji, můžete je někomu předat. Distribuovat budu sám do schránek. Půjde o městský zpravodaj. U nás nevycházejí žádné noviny, jen ty radniční. Chtěl bych se věnovat palčivým problémům města, dělat rozhovory, psát reportáže, zjišťovat informace, které se k lidem nedostanou. Šlo by jen o občasník.

Po doplnění informací přidám i já pár poznámek:

Předat tiskárně texty jen tak ve Wordu asi nebude stačit. Možná to ani nebudou chtít přijmout. Sazbu se zřejmě budete muset naučit, nebo požádat kamarády, nebo zaplatit tiskárně.

Ptejte se na odboru kultury, jestli a jak je třeba občasník registrovat. Kdysi se městské zpravdaje registrovaly na okresních úřadech, dnes (asi) někde na ministertvu kultury. To číslo se uvádí v tiráži. I váš občasník bude muset mít tiráž!

Počítejte s povinnými výtisky. Adresy dodá nějaká již zavedená redakce.

Roznášet vlastními silami 10 tisíc výtisku bude náročné. Nejen časově.

xxx

Nechci vám kazit náladu a brát elán. Ale bez nějakého zázemí (městského, firemního, spolkového, stranického...) se to, o čem přemýšlíte, nevydává dlouho. Buď se ze zpravodaje stane převážně inzertní zpravodaj, nebo se vydavatel po několika číslech finačně vyčerpá.

matesj
Tiskovina "zdarma"jedině na netu...
Světlá vyjimka.
vimeproc.cz/...

damandys
hodnocení

0x

Čím větší náklad, tím je jeden výtisk zpravidla levnější. Tiskárna poradí nejlépe.

hodnocení

0x

Ach jo, zase kácet další stromy, aby si 90 % lidí, kterým to strčíte do schránky, řeklo "super, papír na podpal, snad bude dobře hořet."

V nákladu 10 000 ks? A chcete si to roznášet sám? Do schránek? Když teď už každý druhý má na schránce, zákaz vhazování nevyžádané pošty (letáky, reklamy, jistě i podobné podomácku vyrobené noviny)?

Vydávejte to online. Dneska už i chudí a důchodci mají počítače. A předávání novin v tramvaji se dělo naposled tak dvacet let zpátky...

hodnocení

0x

Na cenytisku.cz/... je kalkulačka a podle ní vás bude stát jedno vydání 14255.- Kč bez DPH.

doplněno 23.03.18 13:54:

Jo, aještě info o povinných výtiscích pro knihovny nkp.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]