Nejste přihlášen/a.
dobry den,
chtěla bych se zeptat, pokud někdo někomu dluží peníze, a nemá to od dlužníka žádný papír (jako že z dluhem souhlasí nebo tak neco), je nějaká šance ty peníze dostat?
Pokud má kamarádka v ruce nájemní smlouvu, pak je to přesně ten papír, který potřebuje. Touto smlouvou totiž vznikl závazek. Byla by chyba se domnívat, že dluh vznikne jen z titulu smlouvy o půjčce. Nájemní smlouva, je-li formálně správně, bude dostatečným důkazem. Takže to lze samozřejmě vymáhat standardním způsobem soudní cestou.
A co když řeknu, že s ukončením smlouvy byly všechny náležitosti vyřešeny. Že momentálě se na mě bývalá majitelká zlobí a chce něco, na co nemá nárok? Navíc jsem ji peíze dával na ruku a nevímco s nimi udělala (že by prochlastala?)? Že jsme si vjeli do vlasů a mstí se a požaduje zaplacené. atd., atd... prostě vidím to bledě. Myslím si, že by měla zapomenout na peníze.
To říct můžete. Pokud Vás dá k soudu, soud Vás jistě vyzve k předložení důkazů o tom, že jste zaplatil. Ten postup je stejný jako u půjčky, jen soudu předloží místo smlouvy o půjčce smlouvu o nájmu.
Uvažováno Vaší logikou, půjčím si u banky peníze, nezaplatím, a až mě budou žalovat, řeknu, že jsem jim dala peníze na ruku, že se na mě banka zlobí a mstí a požaduje zaplacení apod.
Na peníze zapomenout rozhodně nemusí (pokud to nenechá promlčet), jen ty soudy budou stát nějaký ten čas i kačku, ale dnes už je vymahatelnost mnohem lepší než kdysi.
Nemůžete spojovat s bankou, tá má smlouvy, paní nikoliv. Navíc paní musí dokazovat, vyhozený nikoliv. Ať je to jak chce, tak má smůlu, pokud nemá doložku či smlouvu.
Špatně čtete, paní má nájemní smlouvu.
doplněno 04.01.10 15:29:A dokazovat platbu bude muset dlužník. Paní doloží smlouvy a soud vyzve dlužníka, aby doložil platbu. Jakožto věřitel jsem to absolvovala i prakticky, rovněž nešlo o smlouvu o půjčce, ale o jinou smlouvu, takže mám i zcela empirickou zkušenost.
dekuji ale zapomela jsem napsat ze se jedna o dluh z najmu, ale to bude asi stejne ze, jde o to ze kamaradka poslala najemnikum vypoved, ale nic tam nenapsala o tom kolik ji dluzi a tak a oni to prijali (vypoved myslim), ale to ze ji dluzi nikde nema podepsano, rikala jsem ze je hloupa, ze pokud podepsali vypoved, uz jim tezko dokaze ze ji neco dluzi
To můžete ale přece dokázat - výpisy z účtu, pokladní bloky o zaplacení nájemného.. Když neplatili tak jste jim potvrzení nevystavila, na účet peníze neposlali...
Záleží také ale na tom co je ve výpovědi napsáno, obvykle se tam také uvádí, že obě strany nemají vůči sobě žádné závazky. To by mohlo být bráno jako uhrazení dlužného nájemného při ukončení nájmu..
Každopádně je kontaktovat a postupovat stejně jako v případě jakéhokilov jiného dluhu jak je popsáno v odkazu.
vypoved podepsali uz, tam neni o dlouhu vubec nic ani o dorovnani za sluzby
doplněno 04.01.10 12:19:abych doplnila toto je smlouva kterou stahla a dala jim podepsat
1. Je sepsaná řádná nájemní smlouva?
2. Co bylo důvodem k výpovědi z nájmu?
3. Byly dlužné částky již věřitelem písemně vymáhány?
Dluh z nájmu a poskytnutých služeb se určitě vymáhat dá - promlčecí lhůta bude asi jako u jiných finančních pohledávek 36 měsíců (to nevím jistě). Otázkou je, jak dalece byl tento nájemní vztah "oficiální". Pokud např. vaše kamarádka zcela náhodou opomněla již několik let příjem z nájemného zdaňovat, pak by se to v konečném důsledku mohlo otočit proti ní. To jestli je ve výpovědi uvedena výše dluhu nebo není je nepodstatné. Výpověď nájemce nepodepsal jako nějaký smluvní akt, ale jeho podpis potvrzuje, že mu výpověď byla doručena.
1.ano nájemní smlouva napsaná je.
2. neplacení nájmu
3. ne pouze upozornení formou emailu co mi sdělila
jasny ja sem prave brala to ze je tam napsany ze ta vypoved plati aniz by se musela od nich podepsat, ze je to od nasledujiciho mesice po doruceni a oni ji prijali a podepsali a poslali zpet ze sitm souhlasi ze se nebudou odvolavat a tim to pro ne konci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.