Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřebuji poradit s výchovou nevlastní 14.leté dcery. Vyženil jsem dceru je milá ambiciozní, ale máme jeden problém a to je vysvětlím. Večer máme i s manželkou rozhovou s dcerou, kde ji vysvětlujeme mluvíme do duši jak si má vše uklízet atd. Ráno vstanem dcera odešla do školy dříve, postel neustlaná, světla nezhasnutá všechny možné dveře otevřené umyvadlo plné vlasů zbytek snídaně ve Wc a co se nevlezlo nikam jinam ve dřezu. Dcera nám jak jsem už řekl vše odkýve, ale zkutek utek a vše se opakuje. Dále pak jsou zcela normální, že dcera během půl hodiny vytáhne pět sklenek na štávu, hodinové koupele, kdy voda jen protýká, topení na nejvýšší stupeň, příjde ze školy, ale psa nevyvenčí přitim je její std... Děkuji za případné rady Michal
Dobrý den. Musíte začít být důslední. Nastolit řád a domluvit se na pravidlech a opravdu dohlédnout na to, aby je dcera plnila. Pokud dceru zaženete udělat si po sobě pořádek v koupelně a dohlédnete na to, aby to skutečně udělala, pošlete jí zhasnout po sobě, zavřít dveře, umýt wc atd.. bude to časem raději dělat sama, než aby byla neustále napomínána. Jen se obrňte trpělivostí a vyžadujte to po ní. K vůli tomu bych si párkrát ráno i přivstala když vstává ona, aby pochopila, že ten dohled je prostě třeba, když domluvy nepomáhají. Nedělejte po ní pořádek Vy, to byste jí to moc usnadňovali. Prostě si musí uvědomit, že má také své povinnosti a bude si je plnit. Je to blbý věk, děti se často šprajcují a zkouší co rodiče vydrží, co vše jim projde. Ale přežít to musí obě strany nakonec. Přeji pevné nervy!
Holka je prostě nevychovaná od malička. Moje holky by si to nedovolily, ne proto, že jsou pořádné, ale když něco nařídím, tak si nedovolí odporovat, Nějaké to až za chvíli, nebo až potom, taky slyším, ale stačí to říct po druhé důrazněji a už mažou. Jsou úkoly, které dělají jen ony, jak venčit 3 x denně psa, uklízet po něm, chystat mu jídlo, vynášet koše, luxovat a každou sobotu gruntovat, chodit nakupovat, a vynášet nákup až domů aj. Kdyby neposlechly čekal by je trest a toho se bojí. Horší je to s vámi, protože vy nejste její otec a může vám říct, že do toho nemáte co mluvit. Tím víc by se měla do toho vložit její matka, ale to už je ted trochu pozdě, vy se spíše do toho neplette, nebo vás nebude mít ráda.
Musíte se snažit přežít - vy, rodiče. Slečna sice kývá, ale většinou ani nevnímá, co to ti "staříci" vlastně plácají .
Budiž vám útěchou, že většina pubertálních "prevítů na zabití" z toho vyroste, takže za nějakých pět až sedm let budete mít doma vychovanou mladou dámu - možná i posedlou úklidem.
Z tohohle nevyroste. Bude pořád bordelář, to je totiž v povaze. Nejspíš to zdědila po svém biologickém otci. Začne s tím něco malinko dělat, až začně bydlet sama a bordel ji začne omezovat a až ji začnou chodit účty za teplo a teplou vodu.
Vyroste, je to ověřeno. Mám syna co byl také takový, dneska když má svojí domácnost, tak je až nepříjemně pořádný, vadí mu kdejaká čárka na všem, uklízí má to všechno pěkné a dceru taktéž drezuruje aby byla pořádná...
Jinak se nechci nikoho dotknout, možná máte zkušenost i jiní, obecně ženy jsou méně pořádné, vidím to na svém i bývalém pracovišti a to platí pro všechny sociální postavení a funkce. A už vůbec nedoporučuji návštěvu dámského WC . Ale na omluvu jsou i výjimky ...
vyroste z toho mám okolo sebe pár kamarádů včetně mě máme dcery a stejnej problém
a když nad tim přemejšlim sme tři bratři a sestra a pokojík ve kterém sme trávili mládí byl věčně po atomovym výbuchu
no a taky sme z toho vyrostli
Víte proč veřejná dámská WC vypadají jak vypadají? Protože si ženy často nechtějí sednout na prkýnko v obavě před nakažením ( nevím co lze chytnou při kontaktu kůže s prkýnkem, pohlavní chorobu zcela jistě ne) a pak v podřepu s prominutím obchčijí co mohou. Zkuste si někdy tuhle polohu sám, je poměrně fyzicky náročná. Úklid na veřejných WC v ČR také nic moc, pověřená osoba možná zkontroluje jestli je papír a podepíše se, že tam byla. Ovšem nevytře a už vůbec nevydezinfikuje mísy. Zvláštní je, že v zahraničí, kde se po kždé dámě automaticky WC samo umyje a vydezinfikuje nachcáno na zemi není, protože se neštítí si na tu mísu sednout. V sedě ženy totiž budou močit mimo mísu velice těžko.
Já jsem to řešila tak, že Jsem dávala pokuty. Holky dostávaly pravidelně kapesné, aby se nauřily hospodařit s penězi, aby dovedly vydržet s určitou částkou, po určitou dobu. To byly peníze jen pro jejich potřebu. Víc už, bokem, ani korunu. Za binec v pokojíku jsem chtěla peníze. Ne že bych strhla z dalšího kapesného, to je jen hra čísel. Ale musely je vzít do ruky a dát mi je. A to už je jiná. A občas jsem chudou večeři zdůvodnila: "Proč bych se snažila udělat vám radost, když já vám za to nestojím?" U dětí nemohou být dlouhodobé cíle. Musí se ihned zkontrolovat a žádat nápravu. "Důvěřuj, ale prověřuj." Nedávno si spolu povídaly, jedna z nich je už babičkou a vzpomněly si, jak jsem, každé z nich, vyhodila aktovku z okna. Jedné z přízemí do kuřinců na dvorku a druhé z desátého patra. Jedna z mých dcer ráda, jako trest, zabavuje mobily. Dostanou tlačítkové, jen na volání. Za binec a za známky.
Pracují všichni. Rodiče v zaměstnání a děti ve škole a v sebeobsluze. No a nepracuješ, nemáš. Musí jim to dojít.
tak ted sem se zasmál mám doma dvě 16 letitý dcery a do jejich pokojíku po ránu radši nechodim abych nedostal infart
joo puberta to je věc
skuste tam vlítnout její věci dejte do velkýho pytle a schovat až přijde řekněte že bordel hážete přímo do popelnice párkrát to zopakujte možná to zabere
dělejte to v klidu a s ůsměvem na rtu
To je vynikající nápad, palec nahoru! Ten úsměv na rtu je lepší, než řvaní a poučování. Puboše to dezorientuje a dostane se do rozpaků. Nebude vědět, jak zareagovat, neurazí se a nebude odmlouvat. Je dobré to udělat ve stylu, však se vlastně nic nestalo, jen jsem ti to trochu uklidila (do poplelnice) a jede se dál. Samozřejmě to nemusí být vyhozené, jen na pár dní schované.
Po pokojíku bývají "volně ložené" oblečení, věci do školy a knihy, ev. časopisy, tj. věci denní potřeby. "Dělat pořádek" tím, že tam půjdu a naházím tyhle věci do pytle mi přijde šílené, absolutně nerespektující jeho soukromí. Ve svých věcech se dítě přece vyzná samo. Když něco (třeba do školy) nenajde, odskáče si to a tím se pro příště naučí. Pochopitelně se to postupně učí odmalička, jinak to snad ani nejde.
Jo, tohle se jednou snažila udělat moje máma. A co jsem si v pubertě myslela? Jsi kráva? Víš kolik to stálo peněz? Tak to jich máš asi dost, když si můžeš dovolovat vyhazovat věci. Absolutní despekt, v té chvíli byla v mých očích naprostý zoufalec bez logického myšlení.
Dostává nějaké kapesné? Co takhle budeš dělat celý týden co máš a nebudeš po sobě nechávat bordel, dostaneš ten a ten obnos. Když něco nebude hotové, strhne se poměrná částka a o to dostane míň.
Jinak uklízet ráno, když spěchám do práce, to by mě nikdo nedonutil. Nějaké stlaní postele ráno? Víte že když ustelete postel hned jak vstanete, daří se v teple a vlhku roztočům mnohem víc, než když necháte peřinu jen tak odkopanou a pohozenou? Nějaké mytí a uklízení po snídani? Odnést nádobí po sobě do dřezu, pozhasínat a spláchnout musí v ranním spěchu stačit.
Zdravím, jak bych to řešil já... Přizpůsobil bych se ji. Přestal bych po sobě na záchodě splachovat. Umyvadlo plné vlasů - těsně před tím než se půjde koupat bych se oholil do vany a nechal ten bordel tam - je to přeci normální né. ...Moje maminka říkávala - já jsem si tě porodila já si tě můžu i zabit.
Pro odlehčení. Nedávno jsem školil svého 5 letýho vnuka , že nezhasíná v ledničce. Co ten se chudák s těma dvířkama natrápil než pochopil, že si z něho dělám srandu.
no, jen jestli není hlavní problém v tom, že Vy nejste její otec, takže Vás nebere ani jako otce, ani jako někoho, kdo by jí měl (mohl) mluvit do života, dávat rady, úkolovat, vyčítat apod.. Já bych se při výchově vyženěné dcery v pubertě trochu "upozadil". Zařvat na ni nemůžete, umravnit ji fyzicky už vůbec ne, na "chytrý kecy" kašle - nevměšujte se do toho...
Podobnost s dcerou mé známé,kapesné omezit to zafunguje jak u koho,ale když pak zamezila přístup k PC a odpojila wifinu,to byl pak ,,cvrkot,,holka vyváděla až hrůza! Chvíli se vztekala a když viděla,že máma neustoupí,začala uklízet a vše to ostatní aby mohla opět k PC :--)). To jedinné na dnešní puberťáky funguje.
Jak pomoci s vychovou nevlastni dcery. Neni zde zadna zminka o matce, pres kterou by meli jit v podstate vsechny vychovne manevry. Vy, v nejlepsi roli by jste mel podporit matku ve vychove jeji dcery. Vy a matka potrebujete spolu vytvorit plan jak budete vest dospivajici dceru k lepsimu chovani. Plan musite dodrzet a oba se podle nej ridit. Kazde usmernovani vezme cas a vyzaduje trpelivost. Plan muze byt formou kalendare, kdy na viditelnem miste je kalendar s vyplnenymi informacemi o povinnostech, volnem case a case kdy dcera bude s jednim z rodicu. Treba jen hodinu, ale je to jen jejich cas. Predpokladam, ze vase dcera a vy pro zacatek muzete zacit i s pul hodinou. Budete delat co ona chce, samozrejme to musi byt realisticke, ale cil je dat diteti pocit ze muze o necem rozhodovat co ji neprinese problemy. To same s matkou, zrejme daleko delsi dobu, treba pul dne jen spolu venku, ale tam kam chce dcera, bez vyjimky, a bez vas. Pokud dcera a mama vyrazeji ven pravidelne a bez vas, tak vas vztah neni balancovany a aby jste ho vyvazil potrebujete disciplinu vsechni tri. Nikdy nezapomente ze dcera a matka maji uz dlouholety vztah, ze obe prozily problemy ktere musely resit a bez vas. V podstate se jedna o ctyri formy vztahu , matka/dcera, vy/manzelka, vy/dcera a dcera/matka-manzelka/otec-manzel=rodina.
V rodine neni democracie, rodice rozhoduji, ale musi vyslechnout deti aby vedeli jaka je situace. Jeste bych rekla, ze muzete na kalendar pouzit barevne fixy-markers. Vy piste zelenecinnost pro volny cas, cervene povinnosti, atd, oranzove cas traveny s rodicem, pozdeji s obema, napr. navsteva kina atd. mista kam dcera rada pujde. Barvy ukazou kolik ma dite volneho casu versus povinnosti. Snazte se o zlaty stred.
Moje doporuceni je aby matka ridila zmeny a dceri oznamovala rozhodnuti ve vasi pritomnosti, s ujistenim, ze oba jste stejneho nazoru. Deti potrebujou strukturu v rodine a stabilitu, dava jim to pocit ze vedi co se od nich ocekava a jake budou konsekvence. Usmevem a vyrovnanosti pomuzete dceri a budete ji prikladem. Bohuzel, pokud se nedohodnete s matkou, rodinna poradna by byla na miste. Omluvte moji cestinu, normalne pisu v anglictine.
To je divné. Tolika škody a nepořádku.
Není to od té doby, co jste ji vyženil? Dělá to asi Vám dospělým naschvál, natruc.
Pokud dělá ráno takový nepořádek, hluk a světlo Vás to nevzbudí? Dalo by se vstávat ráno s ní? A kontrolovat ji?
Psa chodíte tedy venčit Vy, když vstáváte /odcházíte/ až po ní?
Kdo má mít hlavní slovo, to je matka, jak ona to řeší, jaké kroky učinila ona?
Nechtělo žít děvče se svým otcem? Něco ji štve. Zeptali jste se jí přímo? Musí to mít nějakou příčinu. Není tam žárlivost na třeba nového sourozence, které má matka s Vámi? Co dělá matka, že nevstane s dcerou a i kdyby jen seděla, nebo jí uvařila čaj, pořešily nový den, co a jak.
Mladí jsou dnes velmi sebevědomí, ale to co popisuje je přes čáru, mě se to zdá divné /koupání, skleničky, jídlo v míse WC/, ale i ten Váš přístup, dohled nad ní pokud se to táhne déle. Je dobré zasáhnout včas a nenechat nepřiměřené chování dojít tak daleko. Pokud, co píšete, je pravda.
Byli jste se pozeptat ve škole, popovídat s třídím učitelem, na její chování, s kým se stýká?
Nevím co je na tom pravdy, ale na aktuálně.cz vyšel článek ,,Spí dítě ve squatu a bere drogy? Od 15 na to mají právo, říká nová příručka pro sociálky, kterou by se měl OSPOD řídit již rok. Dítě se samo rozhodne, jestli skončí základní školou a již dále nepokračuje ve vzdělávání a ani nemusí pracovat. Tak pokud by to byla pravda, tak část nové generace bude opravdu hloupá, nezaměstnatelná, bez peněz. Revolta proti rodičům, kvalitnímu životu, systému. Další krůček, jak zničit nastupující generaci dětí bez perspektivy. Lidi na dávkách, bez důchodů, s kratším životním dožitím.
,,danka,, též děkuji za vložení. pohanka
Trošku je to protichůdné - alkohol mladistvým nenaléváme. Ale drogy mohou?
Přidám odkaz na tu metodickou příručku → vydalo ji v roce 2016 MPSV. Má sice 249 stan, ale stojí za přečtení. Metodická příručk/... (PDF, 2.154 kB)
"xcairo", s nevlastní dcerou máte problém VY. Kdyby byla vlastní, tak si ani ničeho nebudete všímat a nebudete hrotit, ale není VAŠE. Jste pro ni cizí člověk, vetřelec a nikdy Vás nebude brát vážně a pokud do ní budete stále vrtat, tak to bude jen horší. Já si to v jejím věku také zažila a vím, co píšu. Proto rozvody nenávidím, někdy není třeba volit rozchod, ale lidé jsou sebestřední a jde jim jen o sebe a ne o děti a pak se diví a diví a diví...
@pt - Jste pro ni cizí člověk, vetřelec a nikdy Vás nebude brát vážně
Ano - a pro mnoho dětí je to úžasná výmluva, když se jim něco nechce - "Ty nejsi můj táta (máma), tak tě poslouchat nebudu!" No a mnoho maminek (tatínků) takzvaně pro klid v rodině řeknou "Tak ji/ho nech..." a takový dáreček někdy dosáhne svého a fungující vztah zničí.
Přitom "ten cizí" vychovávat může:
NOZ § 885
Pečuje-li o dítě jen jeden z rodičů, podílí se na péči o dítě a jeho výchově i manžel nebo partner rodiče dítěte, žije-li s dítětem v rodinné domácnosti. To platí i pro toho, kdo s rodičem dítěte žije, aniž s ním uzavřel manželství nebo registrované partnerství, žije-li s dítětem v rodinné domácnosti.
"jedubabička", to je hezké, že mi citujete zákon, ale žádný zákon nenařídí lásku dítěte k cizímu chlapovi. Kdyby se lidé drželi Božích zákonů, tak by nevznikala překotně nefunkční manželství a nedocházelo by k rozbití rodin a následně k uzavírání dalších manželství a nebylo by tolik nešťastných dětí. Nebo máte Vy osobní zkušenost, že jste ve 14 dostala nového "tatínka?"...
@pt - žádný zákon nenařídí lásku dítěte k cizímu chlapovi
Nic takového neříkám - jen dokladuji, že i "cizí chlap" (nebo paní) vychovávat může. Dokonce ze zákona. Ono je to celkem logické - těžko od nich chtít, aby se starali a jinak drželi pusu.
A ano, mám osobní zkušenost - nebo spíš zkušenosti. Ale nechám si je s dovolením pro sebe.
"jedubabička", zákon, nezákon, krev není voda. I když může, či má cizí otec vychovávat, tak je to odvozeno od slova "chovat" a 14 ti letá slečna nepotřebuje chovat, ta potřebuje osobní příklad. Pokud bude cizí otec hledat stále chyby a ta dívka to vycítí, to mně věřte, tak je to k ničemu. Měla jsem nevlastní babičku a ta mně dala opravdu osobní příklad, myslím si, že takoví s příkladem se už asi nerodí...
@pt - Pokud bude cizí otec hledat stále chyby
To se mi nezdá, když píše "máme i s manželkou rozhovou s dcerou, kde ji vysvětlujeme mluvíme do duši".
Slečnu to zjevně nezajímá a ani matku moc na vědomí nebere.
@pt - Stejně jako se nepřesvědčíme, jak na slečně otčím "neustále hledá chyby". Takže další debata je, myslím, zbytečná.
"jedubabicka", tak otčím se zde vyjádřil i s chybami, které na své vyženěné dceři vidí. jen chybí vyjádření děvčete a její matky a to je to, o čem mluvím...
Matka dceru špatně vychovala,už od malé holky jí měla učit,co a jak dělat.To je pěkně špinavý, pohodlný bordelář. Obdivuji vás,že to vše vydržíte. Co takhle si přivstat,když už se dcera připravuje k odchodu a vrátit ji, aby si vše po sobě uklidila,světla...atd. Ukázat jí ten bordel v záchodě,že se vám chce zvracet,že tam nemůžete jít dokud to uklidí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.