Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat při vyrovnání majetku?

Od: zuzanka* odpovědí: 24 změna:
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně vyrovnání. Je tomu asi rok, co se rodiče rozvedli. Otec není schopný se domluvit s mámou. Bohužel jí chce udělat ze života doslova peklo. V manželství spolu spravili dům, který je napsaný na mamku. A vzali si na něj i hypotéku. Otec pospravoval i zahradu za své náklady a samozřejmě i na půjčky. Při rozvodu si mamka všechny dluhy přepsala na sebe s tím, že si myslela, že ho nemusí vyplácet. Tudíž ho zbavila všech dluhů. Ještě mu nabídla, aby si odnesl co chce. Na vyrovnání by už opravdu neměla. Otec je ale tvrdohlavý a chce vyrovnání. (opravdu to není malá částka). Jednou jsem už musela zasáhnout po bombardování mého otce na mou mámu a řekla jsem mu, že když vyrovnání bude chtít, tak o svou dceru opravdu přijde. Jinak jsem to už nemohla snášet. Vše slíbil, že vyrovnání nechce a chvíli byl klid. Jednou jsem přišla domů a našla jsem mámu v slzách. Poté co mi ukázala, co jí psal, jsem se opravdu naštvala. V SMS jsem zjistila,že bude chtít vyrovnání, když za 1. Barák prodá (na toto jsme ochotné přistoupit za 2. Když si někdo jiný napíše k nám trvalé bydliště(tímto chce udeřit na přítele mámy, ale bohužel nemyslí na nás, myslím na jeho děti) a za 3. Dům nesmí přepsat na děti. Chci se zeptat, jestli na tohle má opravdu právo? A co by jste dělali na našem místě vy? Přece nemze tihle dělat otec dětem. Předem děkuji za odpověď
PS: nechci slyšet, že tohle je jejich věc a mě do toho nemají tahat, ale opravdu nejsou schopni se domluvit a nemůžu se dívat, jak se máma zničí. Je mi teprve 19 let a v tomhle jsem neznalá

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

3x

"Právě že přes soud se nic řešit naštěstí nebude."

Pak tu ovšem není o čem mluvit. Do skutečného stavu věci mezi těmi dvěma totiž nikdy nikdo třetí nemůže stoprocentně vidět. Jedině soud by byl schopný na základě předložených důkazů situaci posoudit.

hodnocení

2x
A co chcete slyšet? Nebo ho vyhnat s holou prdelí? Jediné co poradit, je, řešit to s chladnou hlavou a každý by měl udělat nějaký kompromis. Těžko se to takhle říká, ale pokud tohle převezme soud, odhadci, právníci, tak nikdo nevyhraje. Pak se může stát, že všechno prosoudí,protože to bude hodně drahé.
zuzanka*
hodnocení

No vyhnat ho s holou prdelií asi těžko, když si vzal, to, co chtěl. A kompromisu je schopný jen při těchto podmínkách. A ty mi přijdou celkem absurdní. Ptala jsem se na to, jestli tohle může chtít.

Chtít může cokoli - otázka je, co může dostat, respektive kdo z rodičů bude mít lepší buď argumenty nebo advokáta.

Vzal co chtěl a zbytek nechal, ne? Peníze které do domu investoval si nevzal, nebo úspory, co měl před svatbou. Víc vám asi neporadime, musíte napsat jasně, či je dům, a kdy ho získal, zda před nebo po svatbě, z jakých peněz atd atd, to jsou zásadní věci, které neuvadite.

hodnocení

2x

Podepište mu co chce a pak si dělejte co chcete. Už vidím ten soud, jak trvá na tom, že v domě nesmí nikdo jiný bydlet, nebo že ho nesmí přepsat na děti. To mu každý soudce hodí na hlavu. to je jako podepsat mu, že nebudete dýchat.

iz*

Ringo, tohle není dobrá rada.

Já bych radila na žádné vydírání nepřistupovat. Uvědomte si, že má otec na vyrovnání nárok. I kdyby mu podepsaly cokoliv, neznamená to, že se otec svého práva vzdá.

hodnocení

1x

Mnoho lidí, když jde o majetek, se nedohodne, řeší to soud. A soudy i advokáti jsou drahé a lidé mnohdy utratí značnou část majetku. Znám jednoho, který se tak dlouho soudil o barák, až ho musel prodat, aby vše zaplatil.

zuzanka*
hodnocení

Toho se bojím. Ještě mě napadlo, že by vše přepsala na mě a na přítele. Ale jestli to nebude jen další problém a nebodneme do vosího hnízda
Pokud by byl dům jen její, může ho darovat komu chce. Ale v tom případě může váš otec žádat okamžitě vyplatit svou investici. To je to, co do toho vložil. Pokud je dům sjm, darovat lze taky, ale s tím musí souhlasit oba.

m123*
hodnocení

0x

Vaši neměli sepsaný rozdělení majetku při rozvodu? Já se rozváděla před rokem a půl a vše jsme museli soudu předložit.

zuzanka*
hodnocení

Právě že přes soud se nic řešit naštěstí nebude. Vše je na dohodě. Ale přijde mi absurdní, jaké podmínky si stanovil

hodnocení

0x

@zuzanka - nechci slyšet, že tohle je jejich věc a mě do toho nemají tahat
Jenomže "tohle je jejich věc" a vy se do toho "taháte" sama. Jediné, co můžete udělat, je pokusit se najít slušného právníka a poslat k němu maminku na poradu - případně vyhledat nějakou právní poradnu zdarma, kterou máte poblíž a zase dohodnout schůzku.

Bez znalosti detailů, které jednak asi všechny neznáte, jednak je nebudete chtít uvádět veřejně, radu dostat nemůžete.

zuzanka*
hodnocení

Vše jsme zkoušeli. Bohužel pořádně neporadí

Žádný právník že by neuměl poradit?

zuzanka*
hodnocení

Měli jsme 3 a nebyli jsme spokojeni. Jen mi přijde absurdní, jaké má podmínky. Vždyť to je blbost

To, že jste "nebyli spokojeni" ještě nemusí znamenat, že radili špatně.

Pravděpodobně se jeden nebo druhý z rodičů bude muset obrátit na soud, aby rozhodl, když se nechtějí nebo nedovedou domluvit.

iz*
hodnocení

0x

Dobrý den, Zuzanko, je poměrně častý omyl, že na sebe jeden z bývalých manželů "přepíše" dluhy, které vznikly za trvání manželství. To totiž není není možné bez předchozího souhlasu věřitelů.

Dluhy vzniklé v době manželství spadají do SJM a ručí za ně až do jejich úplného splacení oba manželé.

I když se (bývalí) manželé písemně a třeba i před soudem dohodnou jakkoliv, věřitele to nezajímá. Soud může na návrh jednoho z manželů majetek pouze rozdělit. Nemůže nařídit věřiteli, aby "uvolnil" jednoho dlužníka.

Co znamená věta "dům je napsaný na mamku"? (Jestli chcete poradit, je potřeba se vyjadřovat jednoznačně. Pokud tak činit nebudete, těžko budete spokojena/y s radou sebelepšího právníka.)

Znamená to, že si dům pořídila ještě před uzavřením manželství? Nebo jej dostala darem nebo jej zdědila? Případně jej koupila už za trvání manželství, ale z prostředků, které prokazatelně patřily jenom jí (nespadaly do SJM ► úspory z doby před manželstvím, dar, dědictví)?

Jestli ani jedno, spadá dům do SJM a otec má nárok na vyrovnání. Otec má právo na vyrovnání i v případě, že by dům patříl jenom matce, ale v době manželství se do něj vkládaly prostředky spadající do SJM.

Váš otec – i když se Vám moje odpověď nejspíš také nebude líbit – nárok na vyrovnání s velkou (zatím jste neuvedla nic, proč by nárok mít neměl) pravděpodobností má.

To ale nemění nic na tom, že by se měl k Vaší matce chovat slušně.

zuzanka*
hodnocení

Dobrý den, dům matka dostala k 18. narozeninám darem. Ještě před uzavřením manželství
iz*

V tom případě má otec nárok na vyplacení poloviny prostředků, které se ze SJM vložily do matčina majetku. Pozor, do SJM spadal i případný výnos z jejího majetku (kdyby dům např. pronajímala, spadalo by nájemné do SJM).

Připomínám, že jestli s "přepisem půjček" nesouhlasili věřitelé, odpovídají za dluhy stále oba.

zuzanka*
hodnocení

On bohužel souhlasil, takže mamka stí půjčky a všechno okolo a otec chce k tomu ještě vyplatit. Pokud poruší nějakou její podmínku

hodnocení

0x

@ringo - Podepište mu co chce a pak si dělejte co chcete.
To skutečně není dobrá rada - takový jeden podpis může být někdy hodně drahý.

lidus*
hodnocení

0x

Maminka dům dostala před svatbou, je psaný celé roky na ni. Je tedy její aspoň já to tak vidím. Otec tam investoval, má doklady? Nemá?, pak je to opravdu jen na dohodě. Maminka má doklad, že na sebe dluhy přepsla? Asi má, já bych otci nedala nic a chce-li se soudit tak ať se soudí. Otec pokud žil s matkou a měli společné SJM nedělal nic na své naklady, náklady byly společné. Nejsem právník, ale jistě nemá právo klást si podmínky za A, b,C. Obrátila bych se na nějakou třeba i bezplatnou právní poradnu, investovala bych do porady s právníkem, všechny doklady sebou, porady nebude stát víc jak 1000,.

zuzanka*
hodnocení

Má výpis účtu, že to platil. Super. Děkuji za radu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]