Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Vím, že mohu při nemocenské požádat o dočasnou změnu pobytu. V zákoně je psáno, že mi to musí povolit lékař. Nic víc. Můj doktor mi ale řekl, že to musí vědět 14 dní dopředu a že se to musí posílat. Asi na zdrav. pojišťovnu. Dobrá, udělám to, ale co když nastane situace, která mi ten přechodný pobyt znemožní? Jak jsem psal, podle zákona tam není uvedeno jak dlouho před tím musím žádat, ani že on to má někde zahlásit. Je tam pouze o případném pobytu v zahraničí. Kde je pravda? Dík
Nedávno se řešilo něco podobného, podívejte se - poradte.cz/...
Je tam i odkaz na formulář, kde musí být uveden jak souhlas lékaře, tak OSSZ.
Má již nemocenskou 2 měsíce. A jedná se mi o to, že bych na víkend doprovodil otce (82let), jsem jediný z rodiny v tomto kraji, na oslavu strýcových 70tin na jižní moravu. Ale může se stát, že se otci v době konání této události, zhorší zdravotní stav a tedy nepojedeme. A proto mně zajímá, proč to chce doktor vědět již 14 dní dopředu, když mu to zákon nepřikazuje. Alespoň pokud jsem zákon dobře pochopil. Díky za reakce.
Zákon si pochopil špatně. Přečti si moji první odpověď ještě jednou. Mimo to, že ošetřujícímu lékaři nahlásiš změnu pobytu při pracovní neschopnosti (může to být hned ten den), musíš nahlásit změnu pobytu i zaměstnavateli. Ovšem záleží jakou máš diagnózu. Pokud máš lůžkovou, tak ti změnu nepovolí ani ministr zdravotnictví!
Já mám problém s krční páteří, mám vycházky a chodím na rehabky. Tak o víkendu nic nemám, proto chci na víkend (za 14 dní) odjet. Jak jste se domluvil s lékařem. Taky to chtěl 14 dní předem?
@vitorlita - Může mi v nemocenské lékař tento pobat na jesenicku zakázat?
Může změnu místa pobytu nepovolit:
Z. č. 187/2006 Sb., § 56
(1) Režim dočasně práce neschopného pojištěnce stanoví ošetřující lékař při rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Režim dočasně práce neschopného pojištěnce může být ošetřujícím lékařem změněn v souladu se změnou zdravotního stavu.
(2) Režim dočasně práce neschopného pojištěnce zahrnuje
b) povinnost zdržovat se v době dočasné pracovní neschopnosti v místě pobytu a dodržovat rozsah a dobu povolených vycházek; místem pobytu dočasně práce neschopného pojištěnce je místo, které pojištěnec sdělil ošetřujícímu lékaři při vzniku dočasné pracovní neschopnosti, nebo místo, na které změnil pobyt v souladu s odstavcem 3,
d) povolení změny místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti podle odstavce 3 věty první a třetí, pokud zdravotní stav pojištěnce a stanovený individuální léčebný postup tuto změnu nevylučuje,
Dobrý den,
aktuálně řešíme trochu podobnou věc. Manželka je onkologický pacient, chtěli jsme jet na dovolenou do Chorvatska, oslovili jsme ošetřujícího lékaře a ten nám dal doporučení, oslovili jsme obvodního lékaře a ten nám to také odslouhlasil, do formuláře jsme napsali přesnou adresu a kontakt s datem od do. Všechny tyto informace jsme zaslali na sociální správu a zabezpečení. Dnes nás vyrozuměli, že náš požadavek zamítli. Můžu pro to ještě něco udělat?
Děkuji t
Dobrý den,
teď jsem mluvil s naši obvodní lékařkou a ta mi to vyrozumění četla, je to formulář, kde je pouze kolonka ano / ne. Revizní lékařka pouze zakroužkovala NE, že s požadavkem nesouhlasí. Ptal jsem se jestli to tam bylo nějak zdůvodněno, nebo jestli máme nějakou možnost se odovolat, nic takového tam není.
@tom - Zdůvodnila mi to tak, že tento LUXUS náš systém nepovoluje.
Panebože - co takhle revizní lékařce napsat dopis se žádostí o odůvodnění jejího nesouhlasu? Co řekla do telefonu může popřít.
Zkuste se domluvit s manželčiným zaměstnavatelem, zda by jí neposkytl neplacené volno a s jejím ošetřujícím lékařem o ukončení (ne přerušení!) pracovní neschopnosti - nic by nemělo bránit tomu, aby po návratu byla znovu uznána práce neschopnou. Pokud jsou rozumní, mohlo by to projít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.