Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Projekty vzdělávací od ÚP uplatnění

Od: evzen odpovědí: 8 změna:
Chodím do projektu motivačního kurzu+rekvalifikace a současně si hledám zaměstnaní. Když jsem se o tom vzdělávacím projektu zmínil, tak to personalistku ani moc nezajímalo. Úřad práce tvrdí něco jiného, že vzdělávací projekty rapidně ovlivní přístup k uchazeči o zaměstnání jako velmi přínosný a pozitivní. Já to tak zatím nepocítil. Velmi důležitá je zažitá praxe v oboru, nikoliv snaha zvýšit si své uplatnění tímto zbůsobem, to nikdo neuznává. Ten kdo má vybudované dobré jméno ve firmě už od samého počátku a je uznávaný, ten se podle mého názoru chytá všude. Na snahu něco dokázat a zaškolit se už zaměstnavatelé neberou ohled. Chtějí hotového člověka a ti neprofesionálové nemají ani šanci získat nikde tu praxi. K čemu je teda snaha bez šance, pokud někdo neměl to štěstí už od samého počátku se zalíbit šéfovi?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

0x

Ono je to těžké, když personalisty dělají lidé, kteří tomu nerozumí, nezajímá je to, nebaví je to, ptají se na základní věci, které jsou psané v životopisu (jelikož ho nečetli), mají v ruce životopis jiného uchazeče (i přes to, že je na něm fotka) a ptají se, zda jste teda vystudoval tu a tu školu nebo se ptají na stupidní otázky (např. proč se ucházíte o tuto pozici) a když jim odpovíte podle pravdy, tak ohrnují nos (protože chtějí slyšet, že už od doby, co jste se vyskytl na světě, jste toužil být právě pracovníkem na této pozici, že to neděláte pro peníze ale z lásky k oboru apod.) a přitom sami vědí, že je to mazání medu kolem pusy (asi mají med rádi). Dokud se tenhle systém nezmění a vedoucí pracovníci si neuvědomí "kvality" pracovníků personálního oddělení, tak to tak bude dál. Někde je to více, někde méně. Někde se naopak personalista chová profesionálně, ale jako amatér se vyjádří právě nějaký nadřízený, který je pohovoru přítomen nebo o výsledku celého výběrového řízení finálně rozhoduje.

doplněno 22.03.18 11:02:

Je to stejné, jako když na internetu čtete články o tom jak psát CV. Správně by jste tam měl mít tolik informací, že by CV bylo na dvě tři normostrany textu A4. Jenže oni nečtou ani jednu, natož víc. Nikoho nezajímá kde jste studoval mateřskou, základní nebo střední školu, dneska chtějí jen vědět nejvyšší dosažené vzdělání. Jak píšete, někdo chce vědět všechny práce bez díry/přestávky, někde je zajímají jen práce, kde jste vydržel nejdéle, někde zas poslední tři práce apod. Je v tom bordel a nikdo jim nevidí do hlavy :( .

evzen

Nedávno jsem na takovém pohovoru byl rovnou se životopisem. Nechala mne personalistka čekat 20 min na chodbě a ani nepozvala do své kanceláře, aby jsme vzájemně mohli diskutovat. Potom mi řekla, že poslední rok 2017 mi chybí praxe v oboru i když předchozí léta ta praxe tam byla. Minulý rok jsem odbočil do technického oboru z ekonomického.Tento rok jsem na pracovním úřadu a snažím se zvýšit svoje vzdělání kurzem. Jakýkoliv výpadek zaměstnání znamená pro personalistu ztráta praxe v oboru a už nemá o uchazeče zájem. Nejlépe hned od školy mít navazující zaměstnání bez díry v životopise. Přitom by stačilo se ve zkušební době trochu rozkoukat, naučit danné úkoly a neměl by být už žádný problém. Někdy mne připadá, že se dostat do druhého kola výběrového řízení je pro některé uchazeče neprůstřelné a hned je jeho šance zavržená ve smyslu nevhodný uchazeč. Ten, kdo byl např. pár měsíců v nemocnici, pracoval v zahraničí, tak už tu díru v životopise nikdy nezalepí ani kdyby se snažil sebevíc. Nepomáhají brigády, projekty, prostě nic. Mohl bych to přirovnat názorně k automobilovému závodu. Jestli od samého začátku nejedu na plný plyn, mám malé zpoždění, tak při sebevětší snaze už není šance na výhru. Je nějaký fígl, jak na zaměstnavatele vyzrát, aby se rozhodl právě pro mne?

len*

Fígl neexistuje. Jak už jsem psal, to co se děje je opravdu iracionální, takže na to nejde vyzrát nějakým racionálním krokem. Mohu jen doporučit, aby jste do CV zásadně nepsal názvy předešlých firem, ale jen popište práci, kterou jste dělal. A nenechte se domanipulovat k tomu, aby jste personalistce během pohovoru řekl ty názvy. Mnohé firmy tam volají, aby "získali reference" a devět z deseti bývalých zaměstnavatelů, když budou navíc vědět, že jim pomluvu nebudete moci dokázat, se s chutí vyblije do sluchátka, a popíše Vás jako neschopného hlupáka, kterého "museli vyhodit", protože kdyby jste byl kvalitní, tak by jste přece u nich zůstal. Co na tom, že to bylo ve skutečnosti úplně jinak...

Také je rozumné, když jste třeba za posledních deset let byl ve třech firmách, během změny jste byl pokaždé půl roku na ÚP, ale přitom jste pak zase dělal podobnou nebo úplně stejnou práci, tak do CV třeba napsat : 2007 - 2017, účetní ( a pak podrobně popsat, co jste dělal za činnosti ). Takže nepište do CV ty pauzy na pracáku a nepište názvy firem.

len*
hodnocení

0x

Úřad práce je téma, které by stálo za nějakou investigativní novinařinu. To, co se tam děje ( a nemělo by ) nebo neděje ( a mělo by ) je kauza minimálně o rozměrech podvodů s LTO. Jenže, a to je důležité si uvědomit, rozkrývání kašpárkového divadla s názvem "Úřad práce" by mohlo ohrozit základní dogma o naší úžasné, svobodné současnosti, kde mají všichni stejné příležitosti, stačí se jen trochu snažit, a kdo nemá práci, tak jen proto, že je líný, a chtěl by natahovat ručičku pro dávky, aby nechcípl hlady... Samozřejmě, že realita je někde úplně jinde, jenže o tom se v našem objektivním a vyváženém mainstreamu nepíše.

Co se Vás konkrétně týče - mýlíte se v celé řadě východisek.

Za prvé je naivní si myslet, že úřednice z ÚP říkají pravdu ("vzdělávací projekty rapidně ovlivní přístup k uchazeči o zaměstnání jako velmi přínosný"). Ve skutečnosti jakékoli rekvalifikace zajišťované přes ÚP je potřeba v životopise zakamuflovat, nebo vůbec neuvádět, protože to mnohé firmy odrazuje. Je to praštěné, ale je to tak.

Za druhé to není tak horké ani s tou praxí v oboru. To, co se děje v personalistice zhruba posledních deset let bych nazval "orgie iracionality". Nic už nemá logiku a není předvídatelné. Také ne všechny personalistky jsou gramotné, takže i když se jim nějak podaří Vaše CV vytisknout, tak v případě pohovoru ho budete muset odvykládat celé znova, slovo od slova. Navíc většina firem předpokládá, že všichni uchazeči lžou, takže když jim příjde 50 životopisů a u všech to vypadá, že mají v dotyčném oboru jakousi praxi, tak už to nikomu neimponuje.

Za třetí se mýlíte i s tím, že když je někdo uznávaný v nějaké firmě, tak se "chytá všude". Není to tak. Světská sláva - polní tráva. Osobně znám dva velmi zkušené, strojírenské techniky a nemohou nic najít, ani obyčejné dělnické místo.

evzen
hodnocení

Další varianta, která by mne měla údajně zvýšit prestiž z praxe u zaměstnavatele je veřejná činnost pro město zdarma-třídit a rovnat v knihovně nebo na úřadě papíry do šanonů. Mohl bych si v životopise zaplácnout díru(mezeru). To mne nabídla úřednice. Potom bych si to mohl zapsat do CV.jako administrativní praxi a u pohovorů bych si též zvýšil šanci na získání skutečného zaměstnání. Mne se tomu vůbec nechce věřit a myslím si, že efekt by byl opět nulový jako ten projekt.
len*

Myslím, že už chápu... Vám se prostě nechce být obětí systému. Ale to si, panáčku, nemůžete vybírat. Na koho démon kapitalismu ukáže, ten musí jít z kola ven. Komenský tomu říkal "Fortuna" ( přečtěte si Labyrint světa ).

První systém v dějinách naší země, který dal lidem zhruba stejné šance, práci, dostupné bydlení, vzdělání i zdravotní péči se tady udržel jen 42 let, tak byl nesnesitelný. Teprve teď panuje ta správná svoboda, aspoň pro některé.

Máte-li na to jiný názor, dejte ho najevo třeba u voleb. Do té doby se držte rad, které jsem Vám už napsal.

evzen
hodnocení

0x
Jak mám správně pochopit větu " na koho démon kapitalismu ukáže, ten musí z kola ven "? To by znamenalo, že já při sebevětší snaze nemohu situaci vůbec ovlivnit? Vždycky jsem si říkal, že snaha a poctivost se vždy vyplácí. Když vezmu např. Tomáše Baťu, tak kladné hodnoty zaměstnance dokázal vždy ocenit a bral do práce snaživé a pracovité lidi bez výběrového řízení. U něj znamenalo schopnost zaměstnance ověřit v praxi-ukaž co umíš. Bylo to tenkrát asi jiné všechno.
len*

Tu větu správně pochopíte po přečtení toho Labyrintu, což se za půlhodiny zvládnout nedalo. Dokud nezačnete analyzovat postupně, od jednoduššího ke složitějšímu, tak na leccos prostě nepříjdete.

Nikde jsem nepsal, že situaci nemůžete ovlivnit "vůbec", ale pravdou je, že je ovlivnitelná v mnohem menší míře, než lidé obvykle doufají. Zejména v dnešní době, protože ta Baťova už je definitivně pryč. ( A taky nebyla tak růžová, jak se dnes účelově mlží. )

To, že jste snaživý a pracovitý Vám dnes většina firem ani neumožní dokázat, protože se nedostanete přes naivní personalistku. Tipy jak si aspoň malinko zvýšit šanci jsem Vám už napsal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]