Nejste přihlášen/a.
Prosím o Váš názor.
Jsem zaměstnanec na HPP. Má mzda se skládá z 70% hrubé mzdy a 30% tvoří trvalý bonus.
Když si vezmu dovolenou nebo OČR, nedostanu celých 70% + 30%. Ale těch 30% je poměrově kráceno.
Já trvalý bonus chápal, že jej dostanu vždy, proto "trvalý". Zkrácení bych očekával jen v případě, že bych zaměstnavateli způsobil nějaký problém.
1) Prosím, krátí vám trvalý bonus zaměstnavatel také?
2) Proč by to zaměstnavatel chtěl dělat? (ano, budu se ho ptát, ale jde mi o Váš názor). Kompenzuje si tak částečně náklady spojené s mou dovolenou?
děkuji
Honza
Mzda + bonus (prémie či odpměny) náleží pouze za vykonanou práci, nikoliv za dobu volna, tedy dobu dovolené, nemoci apod.
Za dobu dovolené Vám náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku, v němž už je bonus zahrnut.
tak tak...bere se to za poslední 1/4 letí...takže pokud vám poslední 1/4 před dovolenou dával mzdu+premie...tak při dovolené budete mít potom přepočet na hodinovou sazbu z průměru součtu těchto platů
Mzda a osobní ohodnocení se nekrátí v případě, že zaměstnanec svoji práci vykonal před nástupem na dovolenou, tedy firmě újmu nezpůsobil, práci vykonal v přesčasech, aby na dovolenou mohl odjet. Tyto situace nastávají v případě, kdy za zaměstnance tu práci nikdo jiný neudělá a on odvede svoji práci. Osobní ohodnocení se krátí v případě, že svoji práci neodvede a odvede ji jiný zaměstnanec ( směnové provozy ). Zaměstnanec nesmí být krácen za to, že jede na dovolenou ( a svoji práci odvedl v přesčasech, které mu zaměstnavatel neproplatí). Na dovolenou tu má zaměstnanec ze zákoníku práce nárok a zaměstnavatel mu musí dobu pro čeprání řádné dovolené poskytnout. Něco jiného je bonus, nebo prémie. V době dovolené se na tomto bonusu ( zisku firmy) zaměstnanec nepodílel a proto nemůže prémie, nebo bonus obdržet v plné výši. V tomto případě dochází ke krácení ( ale nikoliv mzdy!)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.