Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krácení mzdy při dovolené

Od: honza1* odpovědí: 7 změna:

Prosím o Váš názor.

Jsem zaměstnanec na HPP. Má mzda se skládá z 70% hrubé mzdy a 30% tvoří trvalý bonus.

Když si vezmu dovolenou nebo OČR, nedostanu celých 70% + 30%. Ale těch 30% je poměrově kráceno.

Já trvalý bonus chápal, že jej dostanu vždy, proto "trvalý". Zkrácení bych očekával jen v případě, že bych zaměstnavateli způsobil nějaký problém.

1) Prosím, krátí vám trvalý bonus zaměstnavatel také?

2) Proč by to zaměstnavatel chtěl dělat? (ano, budu se ho ptát, ale jde mi o Váš názor). Kompenzuje si tak částečně náklady spojené s mou dovolenou?

děkuji

Honza

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Já mám základ + bonusy. A když mám třeba půl měsíce dovolenou, dostanu za odpracovanou dobu půlku základu a půlku bonusů (plus tu dovolenou placenou průměrem). Mělo by to být jinak?

au1
hodnocení

3x

jasně že krátí, dle počtu odpracovaných dnů, naposledy se mi měsíční prémie při dovolené nekrátily někdy v roce 2008, od té doby polovina odpracovaných dnů v měsíci = polovina bonusu, polovina platu, ale v součtu s proplacenou dovolenou to dává +- stejnou výplatu

repkin*
hodnocení

2x
Je to odměna za vykonanou práci,když jsi práci neodvedl (ŘD, OČR apod.),nevytvořil jsi firmě zisk a tak se odměna krátí protože není z čeho(bude argumentovat zaměstnavatel). Otázkou je,jak je odměna skutečně účtována do výplaty. Třeba osobní ohodnocení mi můžou v praci vzít jen když něco provedu.Navíc každý půl rok dostáváme v práci takové známkování,kdy pokud mám celkem alespoň za 3 nemùžou mi osobní vzít a naopak. Ale to je taková specifikace naší "firmy"

iz*
hodnocení

2x

Mzda + bonus (prémie či odpměny) náleží pouze za vykonanou práci, nikoliv za dobu volna, tedy dobu dovolené, nemoci apod.

Za dobu dovolené Vám náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku, v němž už je bonus zahrnut.

krtek66

tak tak...bere se to za poslední 1/4 letí...takže pokud vám poslední 1/4 před dovolenou dával mzdu+premie...tak při dovolené budete mít potom přepočet na hodinovou sazbu z průměru součtu těchto platů

mzdovka

Mzda a osobní ohodnocení se nekrátí v případě, že zaměstnanec svoji práci vykonal před nástupem na dovolenou, tedy firmě újmu nezpůsobil, práci vykonal v přesčasech, aby na dovolenou mohl odjet. Tyto situace nastávají v případě, kdy za zaměstnance tu práci nikdo jiný neudělá a on odvede svoji práci. Osobní ohodnocení se krátí v případě, že svoji práci neodvede a odvede ji jiný zaměstnanec ( směnové provozy ). Zaměstnanec nesmí být krácen za to, že jede na dovolenou ( a svoji práci odvedl v přesčasech, které mu zaměstnavatel neproplatí). Na dovolenou tu má zaměstnanec ze zákoníku práce nárok a zaměstnavatel mu musí dobu pro čeprání řádné dovolené poskytnout. Něco jiného je bonus, nebo prémie. V době dovolené se na tomto bonusu ( zisku firmy) zaměstnanec nepodílel a proto nemůže prémie, nebo bonus obdržet v plné výši. V tomto případě dochází ke krácení ( ale nikoliv mzdy!)

honza1*
hodnocení

Díky za názory, pomohli jste mi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]