Nejste přihlášen/a.
Dobyý den ,chtěla bych se zeptat ohledně majetkovéhovyrovnání manželů při rozvodu. Platila jsem si ze své mzdy penzijní připojištění, na které mi přispíval i můj zaměstnavatel. Ještě v průběhu manželstvi ikdyž už jsme bydleli odděleně jsem ho zrušila a bylo mi vyplaceno. Má manžel při rozvodu nárok na polovinu částky která mi byla z mého penzijního fondu vyplacena? Děkuji za odpověd.
@miroslavazetko - Platila jsem si ze své mzdy...
Častý omyl - vaše mzda není výlučně vaším majetkem, ale spadá do SJM (není-li stanoven jiný režim, což u vás asi nebyl). Takže pokud jste platila jak uvádíte, plnění ze smlouvy do SJM spadá a manžel nárok má - i když to nemusí být přesná polovina (záleží na tom, jaký další majetek ze SJM v rámci vypořádání získá).
NOZ § 709
(1) Součástí společného jmění je to, čeho nabyl jeden z manželů nebo čeho nabyli oba manželé společně za trvání manželství, s výjimkou toho, co
a) slouží osobní potřebě jednoho z manželů,
b) nabyl darem, děděním nebo odkazem jen jeden z manželů, ledaže dárce při darování nebo zůstavitel v pořízení pro případ smrti projevil jiný úmysl,
c) nabyl jeden z manželů jako náhradu nemajetkové újmy na svých přirozených právech,
d) nabyl jeden z manželů právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví,
e) nabyl jeden z manželů náhradou za poškození, zničení nebo ztrátu svého výhradního majetku.
(2) Součástí společného jmění je zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů.
Kdysi jsem byla za právníkem, s dotazem, když ještě sice v rozvodovém řízení, ale tedy ještě v manželství, opilý muž zrušil auto. Bylo na odpis. Já + dvě malé děti jsme dostali polovinu ze součtu. Právník řekl několik zajímavých věcí, které normální člověk neví. Soud nezajímá, jak majetek byl zničen, zajímá ho pouze to, jak byl nabyt. To, že vy jste našetřila, to není na diskuzi, to je jasné. Ale vy jste ty peníze prohrála, propila, vydržovala jste si mládence od baletu, darovala jste. Prostě jste je utratila pro sebe, prostě už nejsou. A to už jasné je.
Auto, v součtu už nebylo. Neexistovalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.