Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Manželka chce zvýšit alimenty

Od: monika* odpovědí: 47 změna:

Dobrý den, potřebuju poradit. Můj přítel má vyživovací povinnost na 2 děti (6 a 11), soud mu vyměřil, na základě výplaty, 3000.- na obě holky. Platí řádně každý měsíc. Teď mu ale bývala manželka vyhrožuje, že mu zvýší alimenty, protože jí řekl, že jí nemůže přispět na kroužky pro děti. Jeho výplata se pohybuje okolo 13,000,- to je na veškeré výdaje, takže žijeme jen z mé výplaty a ta je okolo 9,000,-, protože jsem v insolvanci, kvůli bývalému partnerovi. Já mám také dceru (8). Paní žije s přítelem, který se živý jako policista. Pořídili si spolu dítě a koupili dům. Ona pobírá matěřskou z práce, dělala u soudu.

Můj dotaz je, jestli má nějakou šanci, že by jí zvýšení alimentů schválili?

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Dejte si pro případný soud dohromady veškerý podklady
Co splácíte nájem dluhy atd
Připravte si papír tom jakou berete vejplatu
Já si myslím že vám soud ty alimenty moc nezvedne protože neni z čeho
navíc je tu možnost milou ex předběhnout a podat návrh na snížení alimentú

danka86*
hodnocení

1x

Záleží na spoustě okolností. Jak starý je ten rozsudek, kterým mu bylo stanoveno výživné?

U jeho bývalé manželky se taky změnily poměry - má nižší příjmy, protože je na mateřské, přibyla jí další vyživovací povinnost...

Navíc jak děti stárnou, vznikají další náklady a další potřeby - to mladší dítě nejspíš teď chodí nebo půjde do školy do první třídy, a to taky stojí prachy.

Takže teoreticky je možné, že mu soud výživné malinko zvýší, ale to vám takhle dopředu nikdo s jistotou neřekne.

jenda2*
hodnocení

1x

Soud bude chtít znát, kdo s kým žije ve společné domácnosti a nejspíš i jejih příjmy. Podle toho uváží, jestli zvýší, nechá na původní hodnotě nebo i sníží. Nemohou se vytrhovat z posuzování příjmy partnera, který žije ve společné domácnosti.

Ale ono úplně stačí uvést, že nemám s přítelem společnou domácnost, jen mě navštěvuje v mém bytě;) A teď babo raď.

Ona se společná domácnost dost těžko prokazuje.

krtek66

to by zas následoval dotaz...a kde teda bydlí?..předložte náklady na domácnost..

bell*
hodnocení

1x

Ano, je šance že by jí zvýšení alimentů schválili. Soud může vzít v potaz, proč je přítelova mzda tak nízká a zda odpovídá jeho kvalifikaci.

krtek66

co je tohle za blbý argument? co je soudu potom proč má dotyčný malou výplatu?.. Prostě má takové zaměstnání a bere takové peníze..

Ale pokud je např. inženýr, nebo doktor a dělá doplňovače potravin v supermarketu, tak to soud hodně zajímá a napálí mu alimenty podle vzdělání a ne podle výdělku. A je to tak v pořádku.

bell*

Na to abychom mohli posoudit, jestli to je, nebo není, blbý argument, bychom museli znát všechny okolnosti a to my tady jaksi nevíme jestli pán třeba nepracuje jako číšník a podobně.

monika*
hodnocení

přítel rozváží cukrovinky v jedné malinké rodinné firmě, plat jsem již psala výše. Jinak má stavební průmyslovku

vyzivne

Moniko, bacha na to. Přítel vzhledek ke svému vzdělání pracuje na podřadnější pozici jako řidič, který k zaměstnání potřebuje snad jen ZŠ a řidičák, nikoliv průmyslovku. Já to měla s bývalým také tak, schválně dělal za minimum, aby nemusel platit. Soud nevzal v úvahu jeho skutečný plat, ale plat, který by mohl dosáhnout vzhledem k dosaženému vzdělání. Po zvýšení výživného si hned našel lepší práci.

hodnocení

1x

@krtek66 - co je tohle za blbý argument? co je soudu potom proč má dotyčný malou výplatu?
Budete se divit, ale soudu do toho je:

NOZ § 913

(1) Pro určení rozsahu výživného jsou rozhodné odůvodněné potřeby oprávněného a jeho majetkové poměry, jakož i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného.
(2) Při hodnocení schopností, možností a majetkových poměrů povinného je třeba také zkoumat, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu, popřípadě zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika. Dále je třeba přihlédnout k tomu, že povinný o oprávněného osobně pečuje, a k míře, v jaké tak činí; přihlédne se popřípadě i k péči o rodinnou domácnost.

krtek66

tak větší blábol jsem dlouho nečetl...*alene* to je zákon jak noha..."zda se nevzdal bez důležitého důvodu"...to mohlo napadnout jen vola...by mě zajímalo jak chcou fyzicky zkoumat ten vážný důvod...tady s tím bych byl raz dva hotovej..

1) praconí doba u jiných zaměstnání se neslučovala s povinností péči o děti

2) nikdo mě v té době nechtěl zaměstnat na jiné pozici

3) neměl jsem dostatek zkušeností na lepší pozici

4) dojíždění za prací nebylo ekonomicky výhodné

a je to...co tam máte dál?:)

Krtku-*palec*,ale žel v této republice žel vládne blbost a ne rozum takže bych tomu věřil že něco takového je možné!

hodnocení

1x

@monika - přítel rozváží cukrovinky v jedné malinké rodinné firmě, plat jsem již psala výše. Jinak má stavební průmyslovku
V takovém případě by soud mohl přihlédnout k tomu, že se SŠ vzděláním by zřejmě dosáhl na vyšší plat.

V praxi se často objevují tvrzení rodičů, že nejsou schopni hradit výživné, jelikož k tomuto nedostačují jejich příjmy. Závěr o nemožnosti plnit vyživovací povinnost však není možné bez dalšího učinit. V rámci soudního řízení při dokazování tak bude třeba podrobně zkoumat důvody, kvůli kterým rodič nemá příjmy, zda se nevzdal bezdůvodně svého zaměstnání, případně proč se rodič vzdal výhodnějšího zaměstnání či majetkového prospěchu a zda takové důvody lze hodnotit objektivně jako vážné a odůvodněné či nikoliv. Jako závažnou změnu soudy shledávají například změnu z důvodů zdravotních, z důvodu změny bydliště či ztrátu kvalifikace pro pracovní pozici.

V takových případech pak soud vychází z potenciálního příjmu rodiče, přičemž při určení výše takového příjmu soud vychází z příjmu, kterého by s ohledem na své skutečné schopnosti a možnosti (popř. i majetkové), dané mimo jiné jeho fyzickým stavem, nadáním, vzděláním, pracovními zkušenostmi a nabídkou a poptávkou na rozumně regionálně určeném trhu práce mohl dosahovat...

epravo.cz/...

hodnocení

1x

@danka86 - tak přece teď po něm nikdo nemůže chtít, aby si kvůli našel práci odpovídající jeho vzdělání, a podle toho mu napařit výživné
Ale může - už jsem příslušný § citovala - "zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti.
Soud po nikom nebude chtít, aby si našel práci podle vzdělání, ale práci, kde dosáhne na vyšší výdělek. Samozřejmě pokud tomu nebrání skutečně vážné důvody (zdravotní a pod.) - ale například argument výhodné pracovní doby by zřejmě uznán nebyl, stejně jako třeba to, že se dotyčnému nechce dojíždět do města. Což se - zdůrazňuji - nemusí týkat tohoto konkrétního pána - to je obecné vysvětlení, co kdo ne/může.

@jenda2 - A stejně tak může bývalá manželka hledat možnost přivýdělku, když potřebuje více peněz.
Pro vás taky zopakuji uvedené ustanovení - jen nevím, zda vám to jako vysvětlení postačí:

Dále je třeba přihlédnout k tomu, že povinný o oprávněného osobně pečuje, a k míře, v jaké tak činí; přihlédne se popřípadě i k péči o rodinnou domácnost.

hodnocení

0x

Nikdo vám neodpoví, protože nikdo nezná všechny podrobnosti a nemůže ani předjímat rozhodnutí soudu.

Obecně platí, že o úpravu vyživovací povinnosti lze požádat vždy, když se změní situace rodiče nebo dítěte.

monika*
hodnocení

Situace se nezměnila, výplata je pořád stejná. Jen sme se přestěhovali z 1+1 do 2+1. Třeba bude mít někdo stejnou zkušenost

pb®
Situace se pochopitelně změnila, mladší dítě nastoupilo nebo nastoupí do školy a s tím vzniknou vyšší náklady a tedy důvod zažádat o zvýšení alimentů.

hodnocení

0x

Alimenty slouží k uspokojení potřeb dětí, tedy i na zaplacení kroužků. V tom je tedy "bývalka" mimo. Zvýšit alimenty mu nemůže, to může udělat jedině soud po zvážení všech okolností. Paní žije s přítelem, vy žijete s přítelem. Jelikož se nejedná o manželství, budou oba posuzování nejspíš samostatně, bez přihlédnutí k příteli/přítelkyni.

Takže moje odpověď je: Nevím, zda má šanci na zvýšení alimentů, je to na příslušném soudu.

hodnocení

0x

Žijete s člověkem, který má vyživovací povinnost na děti, které budou mít vždy přednost před vámi, plat přítele jeho exmanželky, který se údajně živí nikoliv živý, nemá na to vliv, byť by jeho plat byl několikráte vyšší než otce. Na to se kdysi také vymlouval můj ex, když chtěl snížit alimenty proto, že jsem se podruhé vdala.

monika*
hodnocení

Ale já nechci abych měla přednost před jeho dětmi, on kdyby mohl tak jim samozřejmě přidá, ale jelikož spolu žijeme a finance máme společné, tak vím jak to je a že opravdu žijeme od výplaty k výplatě. Pro nás jsou děti na prvním místě. Jak jeho tak moje

hodnocení

0x

Jak bylo výše zmíněno, připravte si veškeré doklady. Taky jestli platí holkám něco navíc, kdy a na jak dlouho si je bere, kolik vás stojí byt,no všechno. A nebojte se, nesedí tam většinou žádní blbci. Právě jsem se vrátil od krajského soudu a bejvalce nesmyslné nároky smázli v celé šíři.

danka86*

"A nebojte se, nesedí tam většinou žádní blbci."

*smich*

Ale kdyby vaší bejvalce všechny její (z vašeho pohledu nesmyslné) nároky nesmázli, tak by tam blbci byli, že jo? :)

Aneb: soud rozhodne v můj prospěch = nejsou tam blbci; soud rozhodne v můj neprospěch = jsou tam blbci :)

krtek66

"A nebojte se, nesedí tam většinou žádní blbci." Tady s tou větou bych byl opatrný! Opak je pravdou..Ono nenarazit na blbca je dneska umění!

No ono to není první rozhodnutí v můj prospěch. Na okresech to vždy dopadne všelijak, ale na krajích jsou rozhodnutí na slušné úrovni a je jedno jestli v můj prospěch. Já např. dnes absolutně nečekal výhru.

monika*
hodnocení

Ono se v dnešní době hodně mluví o tom, jak otcové neplatí na své děti a pokud je to oprávněné a ten otec se opravdu nestará, tak ať jsi jdou třeba sednout nebo něco takového. Ale pokud se otec stará, děti si bere pravidelně a platí tak jak má a kdyby měl víc, tak není problém zařídit cokoliv, tak si myslím, že tady by sse to mělo řešit jinak.

Můj bývalý přítel to je úplný opak, ten se nestará, takže vím o čem mluvím a vím nynější přítel je opravdu vzorný otec.

hodnocení

0x

Tady je zase chytrých na kydání vidlemi:) Nechte to na soudu, ty plky tady jsou vesměs k ničemu.

danys*
hodnocení

0x
3000 na dvě děti? Tolik mam zhruba náklady na své dva psy!
Jelikož má podprůměrný plat, zřejmě jen na pásku, tak mu výživné může být zvýšeno. Pak si klidně může najít ještě druhou práci,aby se holky měly lépe!

pohanka*
hodnocení

0x

Řešila bych spíše, jak si zvýšit příjem.

Hlavně tedy u přítele. Myslím, že rozvoz sladkostí nebude na celý úvazek. A pokud nemá nějaké zdravotní problémy, tak si hledat buďto nějakou brigádu na odpoledne, nebo víkendy, anebo s průmyslovou školou by mohl jít pracovat kamkoliv do stavebnictví, kde by měl jednou tolik výplatu.

Nekoukala bych, co si původní manželka pořídila se svým druhým partnerem, ani co ten partner dělá. Do toho nikomu nic není a jenom se tím vnitřně trápíte, počítáte a srovnáváte. Spíše sedněte na internet, zadejte si inzeráty, nebo odpovězte na zadané, přečtěte tisk, poptejte se po známých. Všude ve firmách se přidává na mzdách a hledají noví pracovníci, protože pracovníci odcházejí za lepším. Pozici, kterou zastává Váš přítel, by mohl za ty peníze zastávat nějaký důchodce. Jako přilepšení k důchodu.

Jinak souhlas s odpovědí, že soudce by mohl považovat tuto nízkou mzdu /pokud není nějak důvěryhodně odůvoditelná/ za spekulaci.

danka86*

"anebo s průmyslovou školou by mohl jít pracovat kamkoliv do stavebnictví, kde by měl jednou tolik výplatu."

Pohanko, co když ten člověk dělá řidiče (nebo nějakou jinou nekvalifikovanou práci) už od maturity a teď je mu třeba 40 let a ve svém vystudovaném oboru nikdy nepracoval a nic ze stavebnictví už od maturity ani neumí? Fakt si myslíte, že by mohl jít pracovat za dvojnásobek jeho současné mzdy někam do stavebnictví?

Samozřejmě nevíme, jaká je situace u přítele tazatelky, ale pokud ten chlap nikdy ve svém oboru nepracoval a už to není žádný mladý junák krátce po škole, tak přece teď po něm nikdo nemůže chtít, aby si kvůli našel práci odpovídající jeho vzdělání, a podle toho mu napařit výživné.

Navíc těch lidí, kteří mají nějaké vzdělání, ale nepracují v oboru, nebo dělají na nižší pozici, je mraky! Na prodavačku v květinářství (floristku) taky stačí snad jen výuční list, přitom mám kamarádku, která má vysokoškolské bakalářské vzdělání (bohemistiku) a dělá floristku - udělala si floristický kurz. Spíš je někdy štěstí, když člověk najde práci ve svém oboru.

pohanka*

Píši, jestli je na tom po zdravotní stránce dobře.

I s touto školou může začít od píky jako z´přidavač, nebo zedník, tuhle podej, přines. Výměna oken a podobně, když se to naučí ukrajinec a umí jen částečně česky.

I třeba jako poštovní doručovatel by měl nástupní plat 21 000 Kč.

Ale to snad ne, že můžeme mluvit o štěstí, když najdeme práci ve svém oboru. Když napíšu, že to z oboru nechci dělat, tak tomu budu věřit více.

danka86*

OK, kdyby dělal nějakého "podej, přines" ve stavebnictví mezi Ukrajinci, tak by mu mohlo být u soudu také vytýkáno, že nedělá práci odpovídající jeho možnostem a kvalifikaci a že s maturitou by mohl dělat i lépe placenou práci je než řadový dělník na stavbě.

To byste taky mohla vyčítat sekretářce s vystudovanou obchodní akademií, že s tímto vzděláním nedělá třeba účetnictví na živnost - že by si tak přišla na víc peněz, které by mohla investovat do dětí.

jenda2*

A stejně tak může bývalá manželka hledat možnost přivýdělku, když potřebuje více peněz. Hledat si novou práci s vyšším výdělkem je super rada. Bude makat jako blázen a stejně nebude mít více peněz. A pak zase přijde manželka s nataženou rukou a tak dokola. Prostě nikdo nemůže mít všechno a ani kroužky ne.

pohanka*

Danka - ale i jako přidavač na stavbě se školou se může vypracovat /když bude šikovný/ ale měla jsem spíše na mysli to, že jako zedník si vydělá jednou tolik, ne-li více, než jako rozvozce u malé, rodinné pekárny.

anci*
hodnocení

0x

Na to je dobrým lékem, zažádat o střídavou péči, pokud to bytové poměry umožňují.

monika*
hodnocení

Jen pro upřesnění některým. Přítel hned po škole pracoval jak ,,podržtaška", jenže se ukázalo, že se dál nedostane, tak zkoušel i jinde, neměl úspěch, protože neměl praxi. Dělal i skladníka a teď rozváží cukrovinky. Ono v dnešní době není lehké sehnat práci dle vašeho vzdělání. A ani jeden nejsme takový, že bychom se jen vymlouvali, že nemůžeme protože... Snažíme se, i jsme hledali jinou práci, aby jsme měli víc peněz, ale to by musel dojíždět hodně daleko, aby měl aspoň 20,000,-. My nejsme nároční a nepotřebujeme žádný luxus, tady jde o to, že bohužel nemůže přispět na ty kroužky.A přitom bývalá manželka ví, jaká je naše situace.

předjímat rozhodnutí soudu samozřejmě nejde, ale zaujalo mě, že jste nenároční. přitom ale váš přítel dává na dítě patnáct stovek a pro jeho vlastní potřebu mu zbývá deset tisíc. takže i při své nenáročnosti si pro svoji potřebu nechává několikanásobně víc, než kolik dopřeje svým dětem. a to i ty děti musí bydlet, oblékat se, jíst. je mi jasné, že každé dítě má jiné náklady, mimo jiné i v závislosti na bydlišti, ale třeba moje děti - patnáct stovek, to bylo školkovné + stravné ve školce (ale už bych z toho nezaplatila další jednorázové platby spojené se školkou). nebo je to poměrná část za bydlení (bydlíme levně, v družstevním, platíme prakticky jen energie a služby, žádný nájem). každopádně zbývá spousta dalších peněz okolo, které se musí poplatit a osobně si myslím, že kroužky v nějaké té základní formě by neměly být považovány za luxus, ale něco normálního, co rozvíjí zájmy a znalosti dítěte, zlepšuje jeho kreativitu, tělesnou zdatnost, sociální komunikaci, předchází nežádoucím sociálně-patologickým jevům (drogy, vandalismus...), napomáhá v ujasnění si, co by člověk do budoucna od života chtěl...

váš přítel platí nízké výživné. je pravda, že na kroužky přispívat nemusí, ale při tak nízké částce by podle mne bylo schůdnější na ně dětem přispět, než se od exmanželky nechat tahat po soudech kvůli zvýšení výživného. protože při současném nedostatku zaměstnanců těžko říct, jestli mu výmluva na špatně placené zaměstnání, které navíc neodpovídá jeho možnostem a schopnostem, projde. když už si člověk pořídí děti, měl by se o ně postarat *nevi*

monika*
hodnocení

Už výše jsem psal, že jeho výplata jde na veškeré naše náklady (tzn. nájem, eletrika, pojistky (platí starší dceři), půčku (kterou má ze společného manželství)). Nekouříme a alkohol si také nekupujeme. Já mám 8letou dceru a alimenty mám také 1500,-. Žijeme jen z mé výplaty, takže opravdu není z čeho vzít. Rádi bychom, ale nemáme jak. On se o děti stará, jak může, nechci ho obhajovat, ale můžu poravnat s mým bývalým, který absolutně nejeví zájem. Jeho ex ho podvedla a vyhodila ho s holou pr..., ale to je zas jiný případ.

dobře, já jen píšu, že váš přítel si na veškeré svoje náklady nechává deset tisíc, svému dítě na veškeré jeho náklady nechává patnáct stovek (a zbytek ať si doplatí matka). rozhodnutí o výši výživného se předjímat nedá, protože každý soudce rozhoduje jinak, nicméně půjčky soud zpravidla nezajímají, stejně jako u nízkého výživného zpravidla upřednostňují platbu na aktuální potřeby dítěte před placením pojistek či spořením. jak jsem psala, nad rámec výživného nic platit nemusí, takže ani na kroužky přispět nemusí, ale při takhle nízké částky bych se asi pokusila s matkou domluvit na finančním příspěvku před taháním po soudech. ale je to můj názor.

jinak ano, já jsem taky rozvedená a výživné mám taky nízké, nechala jsem před lety drahého bejvalého, ať si sám určí částku a nemám náladu se s ním přetahovat o každou korunu. ale uznávám, že mě to ovlivnilo a na otce, co nechtějí nebo nedokáží uživit vlastní dítě, koukám dost s despektem.

pohanka*

Moniko, píšete, že na 20 000 Kč by musel dojíždět daleko. Co to je u vás daleko?

Znám lidi, kteří dojíždějí z Teplic do Prahy.

A já sama, důchodkyně, dojížím na brigádu celkem 3 hodiny denně - cesta z menšího městečka do Prahy /pěšky 20-25 minut na nádraží, to podle zdraví, potom vlak, metro, tramvaj, 10 minut do sídla firmy.

Jinak ke zvýšení financí bych se optala v místě na večerní úklidy, nebo doplňování zboží.

hhhhhhhhh
hodnocení

0x

Kdyby jste byli manželé, nebo alespoň zaregistrovaní jako durh a družka, tak by soud bral v úvahu vaši společnou finanční situaci.

Ale to, že Vy máte nějakého "přítele" a že on má nějakou "přítelkyni" soud zajímat nebude.

monika*
hodnocení

V tom případě nemá z čeho žít, když zaplatí veškeré výdaje *nevi*

hodnocení

0x

@monika - V tom případě nemá z čeho žít, když zaplatí veškeré výdaje
Chyba - píšete "jeho výplata jde na veškeré naše náklady". To znamená, že platí bydlení vaše a vaší dcery včetně (asi) ostatních poplatků, možná i něco dalšího. To skutečně není argument pro nezvýšení výživného.

jfyvbx
hodnocení

0x
Nezlobte se na mě, ale 3000 Kč je zoufale, zoufale málo. Pro to, mít 2 děti, se rozhodl dobrovolně a to, že se na ně vykasle, když se mu už nehodí do krámu, je špatně na tolika frontách. Má vydělávat tolik, aby je uzivil. Má si vzít druhou práci, brigádu, prostě pro to udělat všechno. A to teď rozhodně nedělá ani z rychlíku. Obhajujete ho naprosto zcestne. 13tis je na dnešní dobu pro zdravého chlapa v nejlepších letech málo! Zoufale málo. A jsou na tom bity ty děti, pro které se dobrovolně rozhodl. Má povinnost se o ně starat, ne se vymlouvat, že se mu víc pracovat nechce, že tohle nejde, tamto nejde... Kdo v dnešní době bere tak málo peněz? Podle mě jen lidi s hendikepem, příliš staří apod. Vždyť je to minimální mzda! To vám fakt přijde na zdravého chlapa normální?
lukasblabla

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @ladinpraha z důvodu porušení pravidel poradny. ]

monika*
hodnocení

Všem děkuji za názory :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]