Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investor nechce zaplatit vice prace

Od: berivo® odpovědí: 16 změna:
Realizoval jsem stavební prace,(sádrokartony),a už během praci měl investor na ostatní řemesla více požadavku než mu dovolil rozpočet, prostě jsi vymyšlel ikdyž neměl jistotu,že mu banka poskytne požadované finance na pokrytí stavebních prací(tesaři, zedníci,),ti čekali dlouho na proplácení faktur. Nevím,jestli maji zaplaceno.Mě platil,až do doby, kdy jsi začal vymýšlet s více pracemi,došlo to na částku 9.950.Kč,a investor požadoval další práce,já je odmitnul s tím, že až uhradí dlužnou částku,budu pokračovat.Sdělil jsem mu,že pokud neuhradi dluh,neposkytnutí mu záruku na dílo,a nevydám podklady pro kolaudaci.Reakce byla,že bylo třeba několik oprav,které museli provést malíři.Já mu odpověděl, ze pokud měl reklamaci,mel mě kontaktovat o nápravu a já by mu vyhověl, spíš mi to připadá,že jen lhal,že musel zaplatit malířům.Jak postupovat aby donutil zaplatit majitele dluh.Mám podat třeba trestní oznámení,pro podvod? Mám dojem,že jsi investor vzal velké sousto,nebo kontaktovat stavební úřad,že neposkytnu podklady pro kolaudaci.Pokud nezaplati,nebude poskytnutá záruka na zhotovené dílo.Bohužel smlouvu o dílo nemam uzavřenou.Diky za radu
doplněno 25.03.18 22:21: Pohrozil jsem trestním oznámením,že mu nepředám podklady ke kolaudaci,a že nebude záruka,a najednou bylo vše uhrazeno.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

9950Kč...Radím Vám..nechte to být..Jistě, je to nemorální, zcela nesprávné...a máte pohledávku.

Jenže..v ČR stejně nemáte šanci ji z dlužníka dostat. I když budete mít vše podepsané..odosuhlasené.., tak to bude běh na dlouhou trať se značně nejistým výsledkem. Zabere Vám to tolik času a energie, že proděláte nakonec daleko víc než těch 9950Kč "na začátku"..

tynonumi
hodnocení

4x

Ve stavebnictví normální věc. Buď rád, že je to jen 10tis kč. Ponaučení pro příště. Až pojedeš ve větším, tak mávneš rukou i nad daleko větší částkou.

Nedávno jsem to rozebíral s kamarádem, který také dělal sádrokartony(dnes je již šťastně zaměstnán), tak po 20letech podnikání přišel celkově o cca 2mil Kč. Provedená práce a materiál se stává součástí stavby a zadavatel byla nastrčená osoba, která se následně poslala do konkurzu. Už na to neměl nervy.

instalater*
hodnocení

3x

Říkám to nerad, ale bohužel ti rádci nademnou mají pravdu. To už je taková blbá doba. Já mám nedobytné pohledávky za několik set tisíc. Pokud se ještě dostaneš na stavbu tak obětuj několik korun a zastrč mu tam někde olomoucké syrečky děláme to tak běžně. Nebo o trošku víc nahřeji trubku a zatavím spoj . Jak říkají zámečníci : Nemažete - klepe to.

Já se zeptám blbě, ale strašně mě to zajímá. Kam mají strčit ty syrečky a proč? To jen aby to smrdělo? Nebo až se roztaví, tak něco zalepí? Protože kdyby šlo jenom o smrad, tak přece až syrečky vyschnou, tak je po smradu a ten neplatič je v klidu.

krtek66

taky mě zajímá hlubší význam vtipu se syrečky...pokud kvůli smradu, u mě bys neuspěl...mě to voní;)

hodnocení

2x

Souhlasím s kolegy. jen si uvědomte, co máte v ruce, až půjdete na policii. Oni se ho zeptají a on sdělí, kdepak , on toto nedělal, dostal zaplaceno více, nežli odpracoval. Budete mít čím argumentovat?

krtek66
hodnocení

2x

základní dotaz...máte na to SOD nebo objednávku? Máte podepsaný předávací protokoly na vystavené faktury? Máte někde důkaz o tom, že investor požadoval reklamaci prací?

hodnocení

2x

Přesně tak, kolegové jako by mi z duše promluvili. Víš, co já mám mezi lidmi peněz, které nikdy neuvidím? Asi "jen" padesát tisíc, jen kvůli tomu, že mi nezaplatili a nedostanu to z nich nikdy (kdyby je tak zubatá chtěla rezatou kosou po...). Ve své době to bylo až tak, že už jsem skoro neměl ani z čeho zaplatit zálohy na ZDRAV+SOC takzvané pojištění. Dnes už jsem zaměstnaný a dělám tu práci vedlejší jen tak pro to, abych měl někdy změnu, a stejně na to moc času ani nemám (ale pro lidi, nikoliv pro firmy). Ovšem tím, co se Ti přihodilo, je stavebnictví prolezlé zhruba tak jako tělo mravnou rakovinou. Je to zřejmě pro řadu lidí normální, nechat si něco udělat a pak nezaplatit.

tomaslad*
hodnocení

0x

Říkal mi před lety parketář, co u mě dělal parkety, že jim občas taky nezaplatili. Nějaký zbohatlík, vila, udělali práci, předali a on jako že vše je špatné a nezaplatí a nezaplatí, bylo to nějak +- 100 tis. - Tak ho slušně několikrát žádali o doplatek, on se jim vysmál. Šli na to jinak pak. Vyhlédli si, kdy odjel a zazvonili u manželky, slušní, že jsou něco dodělat, nějakou maličkost na parketách... Pustila je, dostali kávičku snad i - no jeden s ní konverzoval, ale když se jí zmínil, že jim manžel dluží kilo, tak se hned naježila a chtěla je vyhodit. Ovšem hoši byli pripravení jak lasičky, ten jeden nastartoval motorovku, druhý mu dělal životní prostor na práci a za minutu jim celou krásnou parketovou podlahu rozřezal - rozrýhoval. Pak se rozloučili, ani se nevzmohla na odpor.

V podstatě zničíli svůj majetek a věřím, že by to prokázali i dokladově / u PČR/soudu. Starej se chytil evidentně za nos a zřejmě tuto výchovnou lekci se skřípěním zubů přijal.

tynonumi

To je právě veliký omyl, že zničili svůj majetek.

Věci pevně spojené s budovou, které jsou nedílnou součástí nemovitosti, jako je třeba podlaha, topení, sádrokartonový strop atd. se stávají majetkem a součástí nemovitosti již samotnou montáží, třeba i bez právního důvodu. Proto spousty řemeslníků narazí u soudu, kdy chtějí od smlouvy odstoupit a zjišťují, že věci již nejsou jejich.

V tomto případě tu máme ale dvě pohledávky proti sobě. Zbohatlík dluží 100tis a věřitel mu udělá škodu za 100tis. Tedy prakticky se pohledávky vyruší.

Pak je tu ale trestněprávní rovina. Zde bych na jejich úplnou beztrestnost nesázel.(pokud by majitel podal trestní oznámení) Škodu způsobili úmyslně a je velká. Klidně bych to viděl na podmínku.

tomaslad*

Tak je na druhou stranu logické co říkáte - já jsem předal, co jsem v praxi nasál z věrohodného řemeslnického zdroje, ale neplatiče zbohatlíka/ úplné detaily neznám

tomaslade, "nasál z věrohodného" to je právě to věrohodné, páč jeden povídal druhému, že to slyšel od třetího, jak mu to vyprávěl ten čtvrtý.

To jsou jen pohádky.

krtek66

® : ...v každé smlouvě, objednávce a dalších dokumentech je vždycky pro tento případ klauzule..."materiál je až do úplného zaplacení v majetku zhotovitele":)

jurajjuraj*
hodnocení

0x

tak zaruku mit nemuze kdyz nema zaplaceno a papiry na kolaudaci bych mu taky nedal - prace neni dokoncena tak mu tezko budu neco davat, dluh bych asi neresil

krtek66

když bude dělat řemeslo na, na které se nevztahují žádné papíry potřebné ke kolaudaci tak s tím asi těžko může argumentovat...

jenda2*
hodnocení

0x

Provádět nějaké práce bez smlouvy je naprosto školácká chyba. To bych chtěl u soudu vidět, jak budete chtít zaplatit za práci, o které bude majitel nemovitosti nakonec tvrdit, že to vůbec nechtěl.

Tak mu poděkujte a tím to pro vás končí. Žádná smlouva, žádné záruky a podklady. A uvidíte, jak rychle přileze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]