Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Originál rodného listu dítěte

Od: ka* odpovědí: 21 změna:
Zdravím vás.
S přítelem, od kterého jsem odešla se svými dvěma syny v zájmu jejich bezpečnosti, máme dcerku, kterou mám v péči. S tím se ale nikdy nesrovnal, pořád v něčem šťourá, je schopen i udávat (na úřadech), aby docílil toho, že bude dcerka v jeho péči.
Teď přišel s tím, že KVŮLI NĚJAKÉ ÚPRAVĚ V POJISTCE POTŘEBUJE ORIGINÁL RODNEHO LISTU DCERKY, protože má jen kopii, která není ověřena. Mám se obávat zase nějaké nekalosti z jeho strany?
Děkuji za rady. KA

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nechte udělat ověřenou kopii a tu mu dejte. Originál bych raději z ruky nedával.

doplněno 20.03.18 08:58:

@ringo: A jak si ji udělá bez originálu, který matka nedá z ruky*sok*

On ať si nechá udělat ověřenou kopii.

Kopii vydají na matric, pokukd bydlíte v jiném městě, pošlou vám ji, taky jsem originál nechtěla dát z ruky a poslali mi to.

hodnocení

5x

Dál bych to neřešil. Buď mu stačí ověřená kopie nebo má smůlu. Dva originály rodného listu by neměly existovat, matrika může maximálně vystavit duplikát nebo opis. Jinou možnost nevidím.

Jsem živý /zatím/ důkaz toho, že osoby se dvěma originály rodného listu jsou mezi námi. V každém originálu je jiné početné stádečko opravených překlepů, nevznikly tedy "přes kopírák". Na později vystaveném "originálu" (který to vlastně je?) není ani zmínky o tom, že se jedná o opis. Nějaká soudružka to vzala jako cvičení ze psaní na stroji. Tedy souhlasím. Dva originály by neměly existovat, ale výjimky se vyskytují.

20.03.18 12:07

*smich**smich**smich*

iz*
hodnocení

5x

Matrika otci vystaví duplikát rodného listu dítěte. Duplikát vystavený úřadem má stejnou platnost jako kopie rodného listu ověřená notářem nebo na úřadě.

K daňové úlevě na díte by potřeboval ještě potvrzení, že úlevu neuplatňuje matka dítěte.

hodnocení

4x

K onomu druhému originálu:

Existují pojmy prvopis a druhopis, dle níže uvedeného se druhopis vydá při ztrátě. Je to tedy dost diskutabilní, v každém případě ale Váš druh druhopis získat může.

mvcr.cz/...

hodnocení

2x

Myslím, že matrika na požádání a za poplatek vystaví další originál. Ověřte si to telefonicky.

Vím, že jsem před časem potřebovala "něco". Už si nevzpomínám, jestli to byl rodný list, oddací list, úmrtní list někoho z rodiny. A matrika to vystavila bez problémů znovu. Pokud to opravdu stále jde, ať si čas na matrice stráví a poplatek zaplatí ten, kdo to potřebuje.

ka*
hodnocení

Dobrý nápad ...a to kde, na soudu?

Opis na matrice, ověření na každé poště, popř. u notáře.

hodnocení

0x

obávat se - těžko říct *nevi* záleží na tom, k čemu RL potřebuje. v tomhle období nejspíš k doložení nároku slevy na dani za děti, ale může si chtít nechat vystavit pas pro děti, nebo dětem zařídit kartičku na MHD (pokud jsou tak velké, že ji potřebují) nebo jim založit pojištění - spoření - účet... cokoli *nevi* to se musíte zeptat jeho, k čemu ji potřebuje. no a podle ochoty komunikace z jeho strany bych mu buď rodný list půjčila, nebo mu řekla, ať si na matrice sám požádá o vystavení duplikátu.

ka*
hodnocení

Kartičku MHD ne, má auto.
Řekl, že k úpravě pojistky, kterou má dcerka od narození (má 7 let).

jo, tak to je klidně možné. jestli se bojíte nekalostí, jděte upravit pojistku s ním. já bych svému drahéhmu bejvalému RL klidně půjčila, akorát bych se pak ujistila, jestli pojistku nezrušil, abych případně založila novou (pokud by pro mne byla důležitá). i když tedy já mu v tomhle nevěřím, takže pro mne důležité pojistky si dětem zařizuji a obhospodařuji sama a je mi fuk, jestli on taky nějakou má nebo nemá.

ka*
hodnocení

Pojistka jde mimo mě...to je jeho záležitost (...mi do toho NIC nemá být).

jurajjuraj*
hodnocení

0x

no nevim, ja pojistoval nedavno obe decka aby o rodnem listu nepadlo ani slovo, stacilo rodne cisla, datumy narozeni a jmena

original bych mu urcite nedal

Meh takze otec nema pravo mit pristup k originálu rodného listu jeho ditete? Jen proto ze si to matka nepřeje?:D

jurajjuraj*

precti si jeste jednou dotaz, dela problemy, hlasi na urady, chce dite do pece, tam nejde o nejakou pojistku ale o dalsi problemy

nebude problem vystavit overenou kopii ale o to mu nejde, takze v tomhle pripade je nejspis jedno na co ma pravo , tam kde je dite je rodny list

ka*
hodnocení

Pohrdavě mi řekl, že si zajede pro nový...takže nejde ani o tu ověřenou kopii (že by se zašla ověřit)...což by určitě vyšlo i levněji.
Nejhorší na tom je, že malá má jeho příjmení...takže on si kdykoli, kdekoli a cokoli asi může vyřídit sám (bez jakéhokoli rozsudku nebo tak něco)...tvl. moje nervy.

Nemůže. Ke spoustě věcí je nutný souhlas obou rodičů;)

hodnocení

0x

@ka - Pohrdavě mi řekl, že si zajede pro nový...
Žádný problém pro něho jako otce - stačí aby na příslušném úřadu podal žádost o vystavení matričního dokladu, předložil doklad totožnosti a zaplatil správní poplatek (bývalo to 100,- Kč). Má úplně stejná rodičovská práva jako vy (pokud jich nebyl zbaven).

Ale klid - všechno si nevyřídí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]