Nejste přihlášen/a.
Moje teta dělala dřív na farmě, říká mi furt, že nemá smysl si nakupovat vejce od nějakých malo-zemědělců, třeba i po známosti, sousedsku... protože tyhle osoby časti podvádí.., jezdí do drůbežáren pro vejce s narušenou skořápkou - tzv křapky. Vejce mají okem nepozorovatelně narušenou skořápku. Takže takový podvodník nakoupí šunt "za kačku" a prodá truhlíkům třeba za dvojnásobek. Máte někdo zkušenost nebo nakupujete jen v hypermarketu? Může tento podvod laik vůbec nějak poznat?
Kromě příjmů jsou i náklady. Doprava, přebalení, režie... Vemte si kalkulačku a počítejte, kolik takových vajec by dotyčný musel přeprodat, aby se mu to vyplatilo. Mně to moc smysl nedává. Podle mě, pokud někdo nakupuje křapky, tak spíš pro okamžitou spotřebu (cukráři, pekaři...). Kromě toho, křapku (= nestandardní vejce) poznat jdou, ne že ne.
Mám tři slepice, které spotřebu naší rodiny z větší části pokryjí, jinak kupuju v Lidlu. Ale jednou jsem koupil ve večerce, a dostal jsem sáček neznačených (patrně taky nějaká "šedá ekonomika"), ale byly v pořádku, žádné křapky.
Dobrý den. V drůbežárně jsem dělala v r. 1980 a kolik si tak myslíte, že za směnu máte křapek. Slovy TŘI a někdy ani to ne. Slepice chovám, vejce spotřebuju, rozdám sousedům a rodině a když náhodou prodám tak za 3,- vajíčko. Jaký podvod to je, i kdyby někdo nakrásně nakoupil z drůbežárny 1000 křapek (to by si je ale musel nakřápat) máte vy jistotu, že je to vejce čerstvé a to, že on jako zaměstnanec měl možnost koupit za korunu a vám prodal za dvě, já za žádný podvod nepovažuji. Ale je to nesmysl.Viděla jste někdy šupkáč nebo křapku? To i slepý pozná, že je vejce ťuklé nebo bez skořápky.
Mimochodem farmářské vejce za 5,- je cena tak akorát, to jen ti co slepice znají jen z obrázku, si myslí jak farmář vydělal.
"...máte vy jistotu, že je to vejce čerstvé a to, že on jako zaměstnanec měl možnost koupit za korunu a vám prodal za dvě, já za žádný podvod nepovažuji..."
Jedná se mně samozřejmě o případ, kdy Vám dotyčný tvrdí, že prodává bio nebo domácí vejce. Žádá k tomu adekvátní cenu, například 5Kč... ale nakoupí-prodá křapky. Toto já tedy za podvod považuji. Už i vzhledem k tomu co tu psal nějaký Váš kolega ve vztahu k limitované době spotřeby. Pokud najdete Vy například 3 křapky fajn a co další desítky kolegyň? V závislosti na velikosti drůbežárny... Pokud nakoupím za kačku neražená vejce a prodám za 5 jako za bio, mám za 20 dnů výplatu s minimem práce a věřím tomu, že nějaký výlupek se může najít, který tohle dělat bude. Teoreticky a prakticky to považuji za snadno proveditelné.
Co to je BIO vejce? Prosím vás, ta slepice žere doma co dům dal, nějaký šrot kukuřično pšeničný, namočené staré pečivo, nadrcené skořápky a něco zeleného, venku si může vyhrabat nějaké červíky a brouky. Ale mám-li velkochov tak rozhodně to vaše BIO vyrábím nějakou směsí, granulema v podstatě úplně stejně jako ta drůbežárna.
Tim malym chovem myslim cloveka v nasem malem mestecku., ktery ma na okraji mesta v pachtu i svem vlastnictvi několik hektaru pudy, ma hospodarstvi a take slepice mu behaji u pole. Nemam na mysli klecový ani halový chov.
Nevím jak si představujete drůbežárnu ale už za mého mládí to byl automat, velká hala v ní 4 dlouhé řady klecí a v 1kleci 5 slepic. Snesená vejce padaly na pás a ten jel s nima mimo tu halu, tam stála 1 osoba a jela jak blesk, na kartky po 30 jak jich měla 5 zmáčkla knoflík a pás zastavila, kartky do kovové bedny a znova, pokud byly ženské 2 tak mohla jedna odebírat kartky. Věřte mi, pokud jsme chtěli levné křapky tak jsme si jich pátr ťukli ale nesmělo to být za den víc jak 10ks., to by u brigády socprc neprošlo. Tehdy bylo vejce s nápisem "čerstvé" max 29 dnů staré, ono než se dostane do krámu přece jen chvilku trvá i když z drůbežárny odjíždí každý den.
Malý, velký, volný, klecový, to bych ráda viděla jaký je rozdíl ve vejci, žádný, je to jen marketingový tah. Rozdíl můžete poznat jen laboratorně a to hlavně když místo trávy dostanou barvivo, jejda to žloudeček jedna báseň a taky jde-li o zaneřáděný chov parazity, salmonelou a td.
Tchán prodává domácí vejce a já se tomu jen směju. Slepice v příšerném stavu, rozpadlé voliéry plné potkanů, slepice nevidí sluníčko, jen ve stínu, krmené jsou shnilými zbytky, žijí ve špíně, nikdy se jim nekydá, která chcípne, ta se vstřebá do země, žádná chcíplotina se neodstraní. Nakladená vejce jsou od trusu, takže než se jdou prodat, musí se umýt. Tím se naruší ochranná vrstva skořápky a sníží trvanlivost vajec. A když se neprodá jeden týden, jde se druhý a třetí, čtvrtý... No nekupte to vejce z bio chovu za 5kč. Když si občas nepozorovaně nějaké vajíčko vezmu, je takové divné, vodové. Jestli je to tím, že je čerstvě snesené, nebo tím, že slepice nedostávají co mají, to nevím. Každopádně chodím kupovat vejce do obchodu a myslím, že i ty slepice v klecovém chovu se mají líp. Věřím že jsou poctiví prodejci, ale taky není výjimka narazit na podvodníka.
To, co popisujete je podvod. Není to tak jednoduchý podvod, protože z křapky je často a velmi brzo pukavec. Anonymní stánkař u silnice si to tedy asi může dovolit, když si bude chtít někdo stěžovat, už ho nenajde, protožě už bude jinde... Ale lidé dnes jsou až moc informovaní a myslím, že by neoznačené vejce na ulici nekoupili. Čím je prodejce zpětně dohledatelnější, tím menší je pravděpodobnost, že provádí nějaký vyložený podvod, protože dbá na svoji pověst. Poznat křapku lze opticky a/nebo zvukem při poklepání.
Petro, sama jste si nic neověřila, jen jedna paní (tedy teta) povídala a už se vyjadřujete o podovdu - silná slova. Kdy dělala teta na farmě? Před 10, 15, 20ti lety?
Křapky se před 25ti lety prodávaly v minimálním množství a to přímo určené "na krmení" pro zvířata. Bylo to nedostatkové zboží. Dnes se neprodávají. Z drůbežárny lze odkoupit vejce "nestandartní" a to svou velikostí nebo tvarem.
Jen netuším, co vám na tomro drbu tak vadí? Pokud tomu věříte, začněte chovat slepice a prodávejte KŘAPKY za standartní vejce, dle vás budete v balíku
Tchán jako soukromý zemědělec prodává i vajíčka. Prodává samozřejmě svoji produkci a nekupuje nikde vajíčka pochybné kvality, aby je prodával. Ale jestli to dělá někdo jiný, to poznáte asi těžko.
Tak ono jde také o to, že pokud zákon umožňuje drůbežárnám prodávat neoražená vejce tzv. křapky, tak je to vybídka k podvodům jako malovaná.
Petrmala-neoznačené vejce NENÍ křapka! Křapkui sna dpozná kde kdo možná slepá osoba ne neboť nevidí!KKřapka je už z názvu nakřáplé =vejce s poškozenou skořápkou. Takže takového podvodníka který dokáže křepku prodat jako normální vejce bych rád viděl ,pak je to génius! nebo prodává jen lidem mentálně zaostalým co toto nedokáží rozeznat!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.