Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji poradit, zda mám podávat daňové přiznání, když jsem student, který celý rok pracuje na dohody? Za rok 2017 jsem pracoval všech 12 měsíců. První 3 měsíce jsem měl DPP, které nepřekročily hranici 10 tisíc. Poté jsem měl až do konce roku DPČ, kde jsem si vydělal i přes 10 tisíc (ne všechny měsíce) a samozřejmě nejvíce o letních prázdninách, kde jsem odvedl cca 1,5 tisíce na daních za červenec a cca 2 tisíce za srpen, kdy mi prostě už poplatník ani student nestačil. Chápu dobře, že mám možnost uplatnit roční slevu na dani 24 840 za poplatníka a 4 020 za studium, takže bych měl dostat tyto velké přeplatky na daních zpět?
Pokud jste měl příjmy jenom ze zaměstnání, nejste povinen podávat DP.
Chcete-li ale vrátit přeplatek daně z příjmu, bylo by dobré si od všech zaměstnavatelů vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených daních a DP podat.
Roční slevu můžete uplatnit i v případě, že jste neodpracoval celý rok, ale přeplatek lze vrátit nejvýše do výše odvedených záloh daně.
Podepsal jste u zaměstnavatele s DPP prohlášení k dani z příjmu?
U DPP se rozlišuje daň srážková (při odměně do 10.000 Kč měsíčně) a zálohová (ned 10.000 Kč nebo s podepsaným prohlášením). Podle mne by se Vám v případě podání DP mělo vrátit (téměř) vše, co jste na dani zaplatil. ("Téměř" píši jen pro jistotu ► kdybyste uvedl celkové příjmy, spočetla bych to přesně.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.