Ahoj chci se zeptat na anginu,nemám rýmu, neboli mě v krku, nemám teploty, pouze mam bile cepy na mandlich které jsou zvětšené červené a v zadu(asi v nosohltanu) jakoby takový sucho, a zvětšené uzliny na krku. Před tím než mi dr. oznámila že mám anginu, jsem si připadala zahlene ale žádná rýma nebo kašel nebyl. Trápilo mě to asi 5 měsíců až jsem si teda zašla k doktorce. Vůbec si nepřipadá nemocná, ale je mi divné že nemam ostatni priznaky. Je možné že je to jiný lehci typ anginy?
Zřejmě se u vás jedná o tzv."obyčejnou" angínu virového původu, kterou způsobují viry Herpes simlex nebo běžný chřipkový vir.Rozvíjí se pomalu a nijak razantně se neprojevuje, jako tomu je u angíny bakteriální - streptokokové, která má projevy podstatně horší a musí se léčit antibiotiky. U virové angíny není obvykle potřeba žádná zvláštní léčba.
Není možné přes internet posoudit Váš zdravotní stav. Ovšem pokud něco trvá asi pět měsíců, chtělo by to podle mne pořádně vyšetřit (příčinou problémů může být i něco jiného). Máte-li nějaký důvod nedůvěřovat své lékařce, nehledejte tipy cizích lidí z interneu, ale nechte si svou zdravotní pojišťovnou doporučit jiného lékaře ke konzultaci (hradí pojišťovna).
Angina je zánět mandlí. Když ho trochu zvládáte, nemusí být s teplotou. Každopádně čepy na zarudlých mandlích tam jsou a to je podstatné. Změňte životosprávu. Omezte mléko a mléčné výrobky, zbytečné sladkosti,uzeniny, chipsy, limonády. Zařaďte víc zeleniny, cereálie, česnek, zelenou petržel, kyselé zelí, cibuli, ovoce...Pijte hodně čisté vody. Kupte si v lékárně lichořeřišnici-kapky, B komplex a Lactobacily. Ty Vám pomohou upravit střevní mikrofloru. Imunita sídlí ve střevě. A choďte hodně ven do přírody na čerstvý vzduch.
Dobré je kloktat něčím z lékárny, prípadně šalvějí nebo propolisem a cucat pastilky typu Tantum verde. Někdo používá jodové přípravky k potírání čepů vatou na špejli.
Podstatné je ale zvednout si celkovou imunitu a nepodceňovat situaci, protože anginy mohou škodit - nejčastěji ledvinám.
Na anginu zpočátku nedoporučují lékaří antibiotika,nejprve různá kloktadla.Dost mi pomáhal Listerin,případně slabý roztok kysličníku(H2O2)Dá se koupit řada cucavých tablet.Teprve,když po týdnu neodezní příznaky.pak lékař(praktický)doporučí ATB.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.