Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co mám se sebou dělat?

Od: aspirec odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer, píši sem s nadějí, že by mi možná někdo mohl poradit.

Trápí mě to už dlouho a to je mé chování. Bylo mi 18 a ještě studuji.

Jde o to, že se ke svému okolí chovám příšerně, hlavně k matce.

Jsem na ní sprostý, hnusný, když mi chce o něčem říct, jak se měla a podobně, tak jdu jinam, abych to nemusel poslouchat. Řeknu to na rovinu, chovám se jako č*rák a opravdu mě to uvnitř trápí a nevím, co s tím mám dělat. Mám prostě nějaký blok, asi psychický problém nebo já nevím, ale strašně moc mě to mé chování vůči matce mrzí. Trápím se i sám se sebou, krásy jsem zrovna moc nepobral a po genetické stránce to taky není bůhví jaká sláva, jelikož jsem ani moc nevyrostl a je toho spousta. Možná to je ten důvod, proč se tak chovám, vážně nevím.

Odehnal jsem od sebe i holku, kterou strašně moc miluji. Když jsem se to pokoušel napravit, už neměla zájem a vůbec se jí nedivím, taky bych s takovým člověkem, jako jsem já, nechtěl nic mít. To taky možná má nějaký vliv na mém chování, protože bez ní jsem ztratil chuť do života.

Uvažoval jsem o tom, že bych navštívil psychiatra, ale opravdu si nedovedu představit, co bych tam dělal. Nedokážu o sobě mluvit, říct, co mě trápí. Jediné, na co se zmůžu je napsat to anonymně. Rád si ostatní vyslechnu, jak o sobě povídají, ale když mám říct něco já o sobě, tak neřeknu takřka nic.

Snažím se poslední dobou na svém chování pracovat, ale čím víc se snažím, tím je to horší. Ještě navíc se mi do toho připletla i strašná nervozita a pocení ve společnosti. Taky mám poslední dobou strašný problém s komunikací s kamarády a okolím.

Návštěva psychiatra se mi zdá opravdu jako poslední možnost, ale uběhlo by zas několik měsíců, než bych se tam odhodlal jít, proto bych potřeboval Vaší radu, kde mám začít? Jak mám na sobě pracovat, abych nebyl takový špatný člověk? Opravdu mě to moc trápí a někdy se mi chce z toho i brečet, protože to fakt není normální.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím. Psychiatra ne, ale psychologa by to chtělo. Pokud jste si vědom toho, že se nechováte k mámě dobře, řekněte jí, ať Vám dá vždycky výchovný pohlavek za Vaše chování a zaúkoluje Vás (např. prací kterou neděláte rád). Je dobře, že si uvědomujete, že je s Vámi něco špatně. Tak udělejte další krok a vyhledejte odborníka - toho psychologa. Je to dobrý způsob jak na sobě začít pracovat.

hodnocení

1x

Jste na dobré cestě - uvědomujete si svou chybu. Teď je na řadě onen lékař. Pozor ale na typy lékařů. Jedni předepisují léky, aby měli klid... Druzí hledají důvod problémů a chtějí ho odstranit.

Často lidi v takových situacích hledají nějakou alternativu- třeba víru. To ale nevidím ve vašem případě jako dobrý směr... jste totiž ve stavu, který by se lehce dokázal změnit v nástroj extrémistů.

Navštivte svého obvodního lékaře, poptejte se jeho na možnosti a kontakty. Pokračujte u psychologů a psychiatrů.

doplněno 15.03.18 10:57:

Pilulky pro takové případy jsou na předpis. Nedá se koupit a sám bych to nedoporučoval. Jedna pilulka může u jednoho udělat ospalost, u druhého problémy se srdcem... Dávkovat musí zkušený lékař.

A jak probíhá sezení u lékaře? Jako u staré vrby- sednete si pohodlně, pokecáte, naprosto otevřeně budete odpovídat na otázky lékaře. On si z toho vezme to důležité a bude reagovat... doporučí, jak se máte dál zachovat.

pohanka*
hodnocení

1x

Uvědomit si koloběh života.

Byl jste dítě a nyní s Vámi cloumají hormony. U někoho přechod z dětství do dospělosti provází řada příznaků, u někoho proběhne celkem bezvýrazně.

Vy jste citlivý a všechny pochody na sobě pozorujete. Věc se má tak, že prostě některé věci neovlivníte a musíte si je odžít. Pobahnit se v nich a teprve až dozrajete mentálně, tak se ze všech těch trapností, neúspěchů, nedostatečného sebevědomí a problémům se začleněním, zbavíte. Prostě dozrajete.

V této kritické době nejste spokojen se svým vzhledem a psychikou. Věřte, že se to časem spraví, i ta vizáž se časem vybrousí, hormony zklidní. Najdete životní rovnováhu.

Naučte se být slušný na všechny, nejen na cizí lidi, ale i na ty své okolo. Naplánujte a udělejte si denní program a zkoušejte, jestli jste schopen jej dodržet. /samostatné učení a vzdělávání, výpomoc v domácnosti, mít určité povinnosti, sport, kultura, koníčky, setkání s přáteli, návštěva u příbuzných/. K těm prarodičům, případně prapra můžete zajít sám, na kus řeči, či se zeptat, zda-li něco nepotřebují. Nebo se jenom zeptat na jejich život, vzpomínky, kde se seznámili a tak podobně. Zajímejte se o druhé, naučte se to, zkuste třeba psát kroniku, nevím, co by vás zaujalo. Tím se oprostíte od sebe, budete mít bohatší a zajímavější život a tím pádem i témata k hovorům. Budete si více věřit, když budete o něčem vědět více, než ostatní a zároveň o tom budete schopen diskutovat.

To, že jste se rozešli s dívkou je běžné, nejste ještě hotový muž, a stále se hledáte. Jak hledáte Vy, tak stejně hledá i ta dívka. To všechno jsou zkušenosti ze kterých se ponaučíte. Poznáte se třeba se 6 dívkami a teprve u té sedmé si řeknete, tohle je ta pravá.

Další dobrý lék byl sport a manuální práce. Nevysmívejte se našim předkům, ale je to tak. Kdo přes den těžce pracuje, posiluje tělo i ducha.

Přihlašte se do sportovního klubu, kde budete v kolektivu a možná tento kolektiv bude mít na Vás dobrý vliv.

Co na Vás nepůsobí dobře, to je telefon a hry v něm, a po návratu domů PC a další hry.

Uvědomují si naši mladí, že to je vlastně již droga? Být stále někde s někým v kontaktu, stále on-line, stále hrát hry, které většinou ani nelze proti virtuální inteligenci vyhrát. V mozku se vytváří nějaký hormon a ten Vám neumožní přestat. A to všechno ovlivňuje i chování, trpělivost, vstřícnost k rodině.

Možná máte změny v mozku, které jste neovlivnil. Může za to dnešní doba jedová, kdy se do nás od malička dostávají cizí, chemické látky. Ať již v jídle, ovzduší, léky, nebo i očkováním.

Nemůžete za to, tahle doba je prostě divná. Kdyby Vám stačil pohovor s psychologem, tak klidně jděte na nějaké sezení, ale pokud Vám napíše léky na zklidnění, tak se dostáváte do kruhu, do začarovaného kruhu a bude Vás to stát mnoho sil z něj vystoupit, dokud si to neuvědomíte sám. Léky jsou jenom taková berlička.

Snad se časem všechno spraví. tohle období je také období nedostaku peněz. Mladý člověk by chtěl tolika věcí, oblečení a není kde na to brát. I to v člověku někde se ukládá a jste nespokojen ,frustrován. tedy se dobře připravujte na své povolání, ať jste odborník ve svém oboru.. S první a další výplatou se člověk dost mění, začne plánovat a život se zdá být lepší.

Tak přeji, ať toto těžké období překonáte.

Ale i v dalších etapách života budeme postaveni před různé zkoušky, na které jsme nebyli připraveni, proná s opět vše nové, ale stějně se s nimi musíme nějak vypořádat.

---------------------------

Vzít si pilulku a bude vše vyřešeno? Tak lehké to není. To je moc jednoduchá cesta. Hledejte jiný způsob. Přihlaste se třeba do knihovny a čtěte, tím si rozšíříte obzory.

hodnocení

1x

Ptáš se jak se změnit? Uvědom si, že to za tebe nikdo neudělá. Musíš sám! Ale musíš chtít! ;) Hodně štěstí.

Co mám se sebou dělat?

aspirec
hodnocení

Díky za odpovědi, máte pravdu, že bez psychologa to asi nepůjde, jak vůbec takové sezení probíhá? Mám z toho celkem strach.

A co se týče těch léků, opravdu to dokáže pomoci? A dají se nějaké léky sehnat i bez předpisu? Alespoň bych je vyzkoušel, jestli by mi to nepomohlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]