Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohledně osvč

Od: rider4ever odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

chci se zeptat co musí člověk jako osvč udělat pro to, aby mu mohl za práci dát fakturu jiný osvč?Předem děkuji za pomoc

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

0x

Předpokládám že musí udělat takovou práci, za kterou si ho jiný OSVČ zaplatí, nebo mu vystaví za ní fakturu.

rider4ever
hodnocení

Myslím to tak, že dostanu zakázku za kterou budu mít určenou cenu a budu mít další např. 3 lidi, kterým dám o něco méně peněz než dostanu...oni mi pak můžou dát fakturu když jsou osvč tak jako já?A já budu fakturouvat kompletní částku firmě která mi dá zakázku.Nebo musím mít založenou firmu?

hodnocení

0x

Váš dotaz je napsaný nějakým maďarským nářečím.., takže mu není zcela rozumět.

Nicméně pokud chcete poslat fakturu, dejte sem adresu sídla, IČ a DIČ...a já Vám nějakou fakturu obratem pošlu.

iz*
hodnocení

0x

Také si nejsem jista, jestli Vaší formulaci správně rozumím: Jestli jako OSVČ chcete práci (např. opravu něčeho pro své podnikání) na fakturu od jiné OSVČ, musíte si u ní tu práci objednat, případně s ní uzavřít smlouvu. Jestli ale míníte švarc systém (aby pro Vás někdo pracoval a následně Vám vystavil fakturu), neporadím Vám ► švarc systém není legální.

pecenkav*
hodnocení

0x

sice švarc system není legální, ale fungují tak všechny velké stavební firmy a nejen stavební.

Jinak OSVČ ti udělá nějakou práci, kterou si u něj objednáš, napíše ti na to fakturu a ty mu jí zaplatíš, tam není na co se pořádně ptát

doplněno 14.03.18 20:54:

Nebudu jmenovat třeba metrostav, skanska, stavby silnic a železnic...

Třeba nejmenovaný metrostav měl někdy před 10 lety asi 50 zaměstnanců, ostatní jsou takzvaní subdodavatelé, stačí si ten švarcsystem trošku jinak pojmenovat a hned jde všechno

doplněno 14.03.18 20:56:

A neprodražuje st to, naopak to vyjde ty firmy na míň, než platit zaměstnance

iz*

Nezdá se mi, že by velké firmy používaly švarc systém, to by se jim dost prodražilo... Spíš bych jej čekala u malkých podnikatelů. Těm by se prodražil také, ale je u nich menšé pravděpodobnost odhalení.

iz*

Pokud jde o skutečné subdodavatele, žádná pokuta nehrozí. Ovšem pokud je to švarc systém, vyjde pokuta násobně dráže než řádné odvody za zaměstnance. Navíc takové firmy vystavují možnému pstihu i "zaměstnance".

peda

OSVČ fakturuje OSVČ. Děláme to tak už 25 let. Kontroli byli a vše bylo v pořádku. Když vezmu větší zakázku tak mě s ní pomůžou druzí živnostníci. Švarc systém si špatně vysvětlujete.

iz*

Netvrdím, že to u Vás není v pořádku. Vaše odpovědi na mne působí dojmem, že si neuvědomujete (někdy se hranice mezi švarc systémem a legální SVČ určuje poměrně těžko) rozdíl mezi SVČ a švarc systémem (psal byste jinak). Švarc systém je něco jiného než převedení části zakázek na jinou OSVČ (jiného podnikatele). .

dane

Švarc systém (u nás) je postihován pouze tehdy, kdy OSVČ vystavuje faktury celoročně pouze jednomu, dvěma jiným OSVČ. Subdodávky jsou naprosto v pořádku, byly, jsou a budou i v budoucnu.Ve stavebnictví by to ani jinak nešlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]