Nejste přihlášen/a.
Zajímá mne, proč do většiny zemích je nutné mít platnost cestovního pasu minimálně půl roku dopředu před návratem do své vlasti, když letím na zájezd pouze týdenní? Když bych si udělal nový cestovní pas, pustili by mne na pasové kontróle 1 den po zhotovení nového cestovního pasu nebo bych ho musel nechat také nejdříve 6 měsíců odležet v šuplíku před odjezdem ( platí rezerva 6 měs.před vypršením lhůty platnosti i po novém zhotovení cestovního pasu na začátku a na konci )?
Na nový pas můžete jet hned, máte tam vyznačen datum platnosti...tedy do kdy platí...dobu platnosti požaduje většina států světa delší o šest měsíců, než je doba pobytu... odsud
Ještě doplním o výčet států podle minimální platnosti CP, aktuální k 1.9.2017...
Kdysi jsem dostala informaci - ale už jsem si ji neověřovala - že je to z důvodu bezproblémového vycestování zpět, kdyby se majiteli pasu něco stalo - např. se zranil, onemocněl a pod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.