Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrácení -vyrovnání, daně z příjmů

Od: olina* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

prosím o radu, vůbec tomu nerozumím. Já, 48 let, jsem nezaměstnaná, už 2 roky, nejsem vedená na Úřadu práce, prostě si sama platím měsíčně 1647 kč za zdravotní pojištění u VZP (jsem tedy OSOBA BEZ ZDANITELNÝCH PŘÍJMŮ). Manžel je normální zaměstnanec už 30 let v jedné fabrice. Teď, když byl v únoru podepsat vyrovnání daně na účtárně, tak musel donést moji občanku a říkal jim, že nejsem vedená na ÚP a jsem nezaměstnaná. Nyní ve výplatě mu bylo vráceno poměrně dost peněz, jako vyrovnání daně. porovnávál to s jinými zaměstnanci, nikomu tak moc nevraceli, ale jejich manželky pracují, nebo jsou rozvedení. Můj dotaz zní: Vraceli mu tak moc peněz, z důvodu, že je za mě nějaký větší odpočet, nebo proč?

Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ta vrátka daně by měla být 2070 Kč x 12 měsíců =24840 Kč nesmí vás příjem přetáhnout 68000 Kč ročně jde vo tuším vrátit 3 roky nazpět na finančním úřadě asi tak

doplněno 14.03.18 14:13:

Tak si najdete na finančním a nechte si to vrátit i za předešlé roky

premysl

Dobrý den,kolik dnů má finanční úřád ke vrácení peněz?Čekám už 45 dnů a pořád mi nic nepřišlo na učet.

hodnocení

2x

Váš manžel uplatnil slevu na manželku. Vy jste svoji základní slevu na poplatníka neuplatnila, protože nemáte vlastní příjem.

olina*
hodnocení

Prosím a kdybych pracovala a měla příjem, tak by manžel tu slevu nemohl uplatnit? A kolik ta sleva dělá? Je to nějaká daná částka, nebo procentní výměra z nějaké částky?

Tak byste ji uplatnila vy.

xy

Váš manžel na vás uplatnil slevu na manželku ve výši 24.840,-, tu lze uplatnit pokud nemá manželka vlastní příjem přesahující za zdaňované období 68.000,- Kč.

( § 35ba zákona o dani z příjmů )

@aknelka: Možná to myslíte jinak, ale mně z Vašich příspěvků vyplývá, že sleva na manželku = kompenzace neuplatněné slevy na poplatníka. Tak to ale není. Osoby s hrubým ročním příjmem 1-68000 Kč uplatňují slevu na poplatníka (samozřejmě ne v maximální možné výši) a zároveň jejich manžel/ka uplatní slevu na manžela. Právě jsem dopsal DAP. Paradoxem je, že kdyby si manželka vydělala 68001 Kč, bude náš rodinný rozpočet o 24840 Kč hubenější, než když její příjem bude o 1 Kč nižší. De facto by manželka dělala 4 měsíce zadarmo!

iz*
hodnocení

1x

K základní otázce už odpověď máte.

Pokud byste pracovala, záleželo by na Vašich příjmech. Daňovou úlevu na manželku lze uplatnit v případě, že její příjmy nepřekročí 68.000 Kč za rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]