Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědické řízení případě nemohoucího člověka

Od: luciem87* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu, náš případ je trochu komplikovaný - jak se postupuje v dědickém řízení, pokud je dědic starší nemohoucí osoba - ležák.

Mám bratra, o kterého pečuji, protože je nemohoucí a je ležák. Je mimo jiné i po slabé mozkové mrtvici, komunikace s ním je někdy velice obtížná, protože má pro věci kolem sebe jednoslovný název. Ale svéprávnosti zbaven není!

Minulý týden nám zemřela maminka, která vlastnila dům, ve kterém oba bydlíme a pozemek s chatou. Předpokládám, že nárok na dědictví mám já a brácha. Pokud budeme vyzváni k notáři, nemám prostředky na to, abych ho tam dovezla, takže mě zajímá, jestli notář je schopný řijet k nám domů a projednat dědictví i u nás, nebo jak se v takovém případě postupuje. Ani nevím, jestli je bratr schopný o svém podílu rozhodovat a pokud ano, může se vzdát svého podílu dědictví ve prospěch mě, protože se o něj starám a nechat si třeba chatu a okolní pozemky s tím, že taky samozřejmě pořád bydlel dál. Podotýkám, že má ještě 3 děti, ale ani jedno o otce nestojí - první dcera žije v zahraničí, druhý syn je zloděj, lhář a podvodník několikrát trestaný za kráděže a přijde za otcem, většinou, když já nejsem doma, aby ho mohl obrat o peníze a poslední dcera se sním vůbec nestýká...

Z tohoto důvodu mám ještě jeden dotaz - nemohl by bratrovi dát jeho povedený synáček podepsat nějaký "papír", že se vzdává dědictví ve prospěch něho? Mám strach, abych pak ještě neskončila pod mostem... A že on zmetek opravdu je - minulý týden otci zablokoval platební kartu, abych se nemohla dostat k jeho penězům na účtě. A svému synovi podespal nejspíš nějaký papír, že může disponovat s jeho účtem, (i když ani jeden to nepřiznal a banka mi samozřejmě nic neřekne) protože peníze z účtu jsou pryč, ale platební kartu mám já! On má totiž synovec velice dobré přesvětčovací schopnosti a každého dokáže zpracovat ve svůj prospěch! To se mu podařilo teď třeba u sociální pracovnice se kterou vyřizuji příspěvek na péči - navykládal jí, jak se bude o otce starat, že by chtěl, aby ho převezli někam do LDN, kam ho bude každý den chodit nevštěvovat... A proto si chce příspěvek na péči vyřídit pro sebe... Vážně už nevím, jak situaci řešit a jsem docela zoufalá, děkuji za každou radu!

S pozdravem, Hana

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

putufu
hodnocení

2x

Pokud je bratr v situaci, kdy potřebuje pomoc, tak odmítnout dědictví od své matky je hloupost. On ten majetek potřebuje daleko více,než ty. On je nemohoucí ležák.

Že není zbavem svéprávnosti neznamená, že je svéprávný rozhodovat za sebe v dědickém řízení. Pokud je sním velice obtížní komunikace, tak lze očekávat, že nakonec dostane soudem určeného opatrovníka.

Proč chceš jeho majetek? Zatím se o něj staráš, ale co bude dělat, až tu nebudeš. Kde bude bydlet. Čím si zaplatí služby?

doplněno 14.03.18 11:12:

Proč by jsi se měla vzdávat svého majetku? Proč by se bratr měl vzdávat svého majetku.

Oba potřebujete někde bydlet, tak je nesmysl "darovat" svojí jedinou střechu nad hlavou. Ke tvému majetku se jeho syn nedostane, nemáš se čeho bát. To jak se zachová ke svým dětem nech na bratrovi. Jsou to jeho děti. Pokud není schopen logicky uvažovat, tak zapracuj na tom, aby dostal soudně opatrovníka. Ten pak bude konat v jeho prospěch a nepodpoří např. darování nemovitosti.

luciem87*
hodnocení

Odmítnout nebo vzdát se dědictví nechci. Ten dům, ve kterém bydlíme, potřebujeme oba. Oba musíme někde bydlet! Já se ho nechci zbavit tím, že ho strčím někam do ústavu! Proto jsem se ptala, jestli se může bratr vzdát svojí poloviny v můj prospěch, klidně tu může dožít. Já jen nechci, aby se k našemu majetku dostal jeho syn, protože on by chtěl dům okamžitě prodat, a já mohla skončit na ulici. Ukradne i to, co je přibité! Narozdíl od bráchy, o kterého vlastní děcka nestojí, mám já 2 děti, o kterých vím, že by se o mě postaraly. A kdyby se se mnou něco stalo, tak se o bráchy postará moje dcera, která v tom domě bydlí se mnou a už tak mi s ním pomáhá víc, než dost!

A čím si zaplatí služby? Na to se můžu teď také akorát ptát jeho synáčka, který mu zablokoval přístup k účtu! Takže už teď nevím, z čeho všechno zaplatím, když se k jeho penězům nedostanu a příspěvek na péči ještě není vyřízený!

pb®
hodnocení

1x
Příspěvek na péči náleží vždy osobě, o kterou je pečováno. Nikdy osobě, která pečuje. Předpokládám, že na ležáka už dávno pobíráte 4. tedy nejvyšší stupeň, výše je kolem 13tis. měsíčně.
doplněno 14.03.18 08:51:

Po mamince vždy budete mít polovinu domu, který snad můžete prodat a koupit menší byt, pokud se nepodaří přepsat bratrovu půlku na vás ještě za jeho života a spadne tak do dědického řízení a dědit budou ty tři nezdárné děti.

luciem87*
hodnocení

To mi na sociálce vysvětlili. O příspěvek jsem požádala tepre minulý týden, před tím o bratra pečovala maminka a ta o něj nikdy nepožádala, protože nechtěla! Nevím a nechápu proč! Každopádně mi sociální prac. řekla, že příspěvek náleží osobě, o kterou je pečováno, ale pokud on peníze dobrovolně odevzdá svému synovi, já nenadělám nic! A nevím, z čeho bych pak všechno platila. Už teď máme problém dát dohromady peníze na pohřeb,na inkaso a na pečovatelskou službu!

pb®
O jé, vaše maminka nechala statisíce možná miliony státu. Peníze, na které měla právo. Bohužel i na nemohoucí musí být někdy přísnost a jejich fyzická neschopnost je neopravňuje k iracionálnímu chování. Pokud to má bratr v hlavě v pořádku, pak ultimátum. Buď svoje peníze budeš používat pro sebe, synovi jen pokud něco zbyde, nebo se přestanu starat a jdeš do ústavu. Nelze dotovat synáčka a vy nemít prostředky na péči. V první řadě musíte myslet na sebe a postarat se sama o sebe, pak můžete pečovat o druhé. Platí, že nemůžete dávat, co sama nemáte. Nevím jestli pracujete, nebo jste doma. Ale pokud jsi prošustroval peníze na pečovatelku, já ti jí platit nebudu a ty budeš ležet v hovnech, dokud já nepřijdu z práce. Rozhodně se nevzdávat práce kvůli péči.

hodnocení

1x

V pondělí jsme dostali od notáře Předvolání na předběžné šetření, o zjištění okruhu dědiců zůstavitelky a zjištění majetku zůstavitelky a jejich dluhů. Máme cca měsíc na připravu všech papírů k datu předvolání. Jsme dva dědici a pozvána je jen sestra. U Vás to může být stejné, že si notář pozve jednoho z dědiců a tam můžete totéž nastínit, co jste napsala zde. Na předvolání, jsou kontakty na notářskou kancelář, tak není problém tam zavolat a domluvit se na dalším postupu.

hodnocení

0x

@luciem87 - jestli notář je schopný řijet k nám domů a projednat dědictví i u nás
Pokud notáře požádáte, měl by přijet k vám domů - ale ptejte se předem, nevím, jak je to dne zpoplatněno (nebo nahlédněte do "notářského tarifu").

nevím, jestli je bratr schopný o svém podílu rozhodovat
Nemá-li omezenou svéprávnost, pak ano.

může se vzdát svého podílu dědictví ve prospěch mě
Ano, může

NOZ § 1490 Vzdání se dědictví

(1) Dědic, který dědictví neodmítl, se jej může před soudem v řízení o dědictví vzdát ve prospěch druhého dědice; učiní-li tak nepominutelný dědic, vzdává se tím také práva na povinný díl s účinností i pro své potomky. Souhlasí-li i druhý dědic, použijí se obdobně ustanovení § 1714 až 1720; nesouhlasí-li však, k vzdání se dědictví se nepřihlíží.

Přesný způsob by vám měl vysvětlit notář, včetně např. zajištění věcného břemene a pod. Ale počítejte s tím, že bratrovy děti mohou případně tento úkon napadnout - např. s poukazem na zdravotní stav otce.

nemohl by bratrovi dát jeho povedený synáček podepsat nějaký "papír", že se vzdává dědictví ve prospěch něho?
Vzdát se může jen ve prospěch druhého dědice - viz výše. Syn dědic není (za předpokladu neexistence závěti).

Takže ano - za dobré konstelace vám může spadnout do klína všechno. Jen musíte počítat s tím, že když náhodou nebudete moci, děti se asi nepostarají a ta LDN může reálně hrozit.

luciem87*
hodnocení

Moc děkuji za odpovědi, uvidíme, jak to vše dopadne. Hlavně mě zajímalo, jak je to s notářem, jestli může přijít i k nám domů a zda nepřijdu o střechu nad hlavou a vše ostatní už se uvidí!

Já to mám podobné, starám se o manželku, která je ležák a v případě návštěvy notáře, musím si objednat hlídání na pár hodin, abych se tam mohl dostavit osobně, až dostanu dopis o dědickém řízení. Hlavně Vy dávejte pozor, protože u té výzvy k Předběžnému řízení, byla plná moc k zastupování, tak aby neskončila někde jinde, než má!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]