Nejste přihlášen/a.
Zajímám se o koupi st.pozemku a je možnost ho koupit na základě domluvy bez úschovní smlouvy, rizika jsou mi částečně známá. Zajímá mě, jak to podchytit a nenaletet? Pozemek není nějak drahy (do 200tis.) Lze to i tak, že se sepíše smlouva o smlouvě budoucí, úředně se ověří a na základě tohoto faktu se provede přeposlání peněz prodejci na běžný účet, po provedení platby pak klasická kupní smlouva, opět se ověří a poté zanese na katastr, do kupní ceny se uvede rozvazovací doložka, něco ve smyslu, že když se během převodu vyskytné problém ze strany katastru, kdy by měl vrátit kupní smlouvu aj.
Lze to takto?, už se radši nebudu ptát co napsat do takových smluv, to bude asi na právníka..
podotazky, jak pak na dan z převodu nemovitosti? Po koupi do tří měs vyplnit přiznání z prodeje a převodu? Oni poslou odhadce na nemosku a vymeri mi dan?
Jak na katastru, co čekat?
Díky
Podle mne je smlouva o smlouvě budoucí zbytečný mezikrok, uzavírala bych rovnou kupní smlouvu. Peníze bych složila do úschovy, prodejci teprve po zanesení změny do katastru.
no ono jde o to, abych si vše udělal sám a nemusel se zdržovat notářem a platit, takto by to proběhlo vše rychleji, nemusí se všechny strany na sebe vázat aj.
Já bych čas ušetřila přeskočením smlouvy o smlouvě budoucí. I kdyby byla sepsaná sebelíp, nezaručí, že po převodu peněz na účet prodávajícího, že k prodeji a převodu pozemku dojde.
Já bych kupní smlouvu podepsala u notáře, u kterého bych zároveň složila peníze. Ve smlouvě by muselo být přesně uvedeno, co a kdy notář s penězi udělá. (Na tomto bych nešetřila.)
No nevím.
Už jsem dost nemovitostí prodal i koupil, případně vyměnil, ale na právníkovi jsem nikdy nešetřil.
V podstatě o nic nejde. Vzor smlouvy najdeš na netu, jen doplníš správný nacionále a údaje o nemovitosti a je hotovo. Ovšem, může nastat velký ALE. A pak tu budeš s dotazem, že není zápis v katastru, ale peníze jsou už pryč, atd.
Osobně bych nešel do žádný smlouvy o smlouvě budoucí. Taktéž dát prodávajícímu peníze a pak jít na katastr, mě to je nějak proti srsti.
internet není všechno, uvědomte si, že Vaše kupní smlouva hlavně musí "projít"katastrem. Proto doporučuji konzultaci s právníkem. Smlouvu vyhotovte ve 3 výtiscích, po 1 prodávající a kupující, na 1 si nechte oba (prodávající i Vy jako kupující) úředně ověřit své podpisy (notář, pošta, obecní úřad, advokát). Vyhotovte Návrh na vklad (programem na www.cuzk.cz) a peníze dejte prodávajícímu oproti výtisku smlouvy s úředně ověřenými podpisy a návrhu na vklad.
Takže když to chápu dobře, tak říct právníkovi aby mě vypracoval kupní smlouvu, udělají se tři kopie, jedna pro sebe pro něj a jedna na katastr, dále ještě před ověřením kupních smluv provedu návrh na vklad (nevím zatím zda-li elektronicky, nebo dokument zanesu na katastr osobně, předpokládám, že zanesený dokument o vkladu do KN může ležet ještě dříve než donesu ověřenou kupní smlouvu?), po odevzdaném návrhu na vklad do KN si úředně ověříme 3x originál kupní smlouvy na poště a jak budou ověřené na czekpointu, tak poté předám peníze a pak už bez prodávajícího donesu kupní smluvu do KN a budu věřít že smlouva projde katastrem?
Tak jsem se ptal právníka a říká, že nejbezpečnější je to udělt přes úschovu... Tak jsem pro i když mi prodejce říkal, že si vyhrazuje pravo do podpisů smluv prodat jinam, když někdo nabídne víc, tak mám trochu strach, že kdyz oběham notaře, pravnika a pak mi řekne že to prodá jinde, čili budu stím mít nějaké výdaje (právní servis) aj.
Právníka anotáře, kde bych to měl dělat mám, jen jkaý postup?
1.smlouva kupní a jeji vyprac.právníkem, 2.uvedomit notáře a sepsat nějakou smlouvu o uschove, oni vypracují smlouvu a plati se až při podpisu smluv mez kupujícím a prodávájícím? Kolik tak bude ccauschova stat (poz.do 200tis.)? Kdy zajit podat navrh na vklad? Kdy jit odevzadt kupní smouvu na katastr až po podaném návrhu? kdy zaplatim kolek n katastru?
Je to přímý kup pozemku bez realitky, tak si musím udelat cas a vse oblitat sam, díky za dopln.otázky
Návrh na vklad do katastru se podává zároveň s podepsanou kupní smlouvou.
Je třeba vyplnit a vytisknout si formulář, příloha k němu bude kupní smlouva s ověřenými podpisy. Kolek se lepí na návrh na vklad, platí se tedy při podání.
Peníze složte do úschovy u právníka (někteří k tomu oprávnění mají a tím ušetříte cestu k notáři) nebo u notáře při podpisu smlouvy. Ten s Vámi sepíše smlouvu o úschově peněz. V té má být napsáno, že částka bude vyplacena na účet prodávajícího po přepisu vlastníka v katastru nemovitostí. V případě, že návrh na vklad katastr neschválí, peníze se vrátí zpět na účet kupujícího.
Jestliže máte strach, že majitel prodá pozemek vyšší nabídce, objednejte se k právníkovi a jděte tam rovnou s tím, kdo prodává. Právník Vám smlouvu sepíše na počkání a hned podepíšete.
Tím odpadne riziko, že zaplatíte právníka a pozemek nedostanete. Ceny za sepsání smlouvy a úschovu peněz nejsou všude stejné, nejlepší je zeptat se přímo toho, ke komu chcete zajít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.