Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sleva 5000 Kč na EET - jak to je?

Od: krokodyl* odpovědí: 10 změna:

Zdravím rádcové , mám na Vás takový dotaz. Již jsem se zde ptal ohledně jednorázové slevy na dani při zavedení EET ve výši 5000 Kč. Dnes jsem byl podávat daňové přiznání a paní na FU mi to vyškrtla , že to není možné , i když podle všech příkladů na internetu bych na ni nárok měl mít. Poprosím Vás , zda je tu někdo , kdo se v této problematice vyzná. Uvedu přesná data z přiznání:

Zaměstnavatelé příjmy: 349 349 Kč

Uhrazení pojistné zaměstanavatel: 118 786 Kč

Daň: 70 220 Kč

Sleva na poplatníka: 24 840 Kč

Daň po uplatnění slev: 45 380 Kč

Zaplacená daň v zálohách: 45 495 Kč

Přeplatek: 115 Kč

To máme příjmy ze zaměstnání.

Potom jsem měl podnikání:

Příjem: 102 239 Kč

Výdaje procentem 60% : 61 343 Kč

Rozdíl mezi příjmy a výdaji: 40 896 Kč

Z toho daň 15%: 6 130Kč – můj přeplatek 115 Kč , k doplacení z podnikání je: 6015 Kč

Z tohoto jsem chtěl odečíst slevu ve výši 5000 Kč , jelikož na internetu jsem se dočetl a i mi lidé říkali , že jakmile budu něco doplácet , tak si to mohu odečíst , 15 % ze základu daně je je těch 6 130 Kč , ale úlevu uplatňuji v zaměstnání , v tom případě kdyby to bylo že to chtějí ještě započítat slevu na dani tak bych musel v podnikání na vedlejšák vydělat minimálně 490 000 Kč , kdy by byl základ daně po odečtení paušálních výdajů 196 000 Kč a výsledná daň , což je hodně nereálné. Podle mě to paní na fů udělala špatně , nemůže mi do podnikání zatahovat slevu na poplatníka když to mám jako vedlejšák a slevu uplaťňuji u zaměstnavatele. No už mi jde z toho hlava kolem , když bude někdo něco vědět budu rád. Moc díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nikdo*
hodnocení

1x

A když jsme to sem psali, a zdaleka jsem nebyl sám, že těch 6000 je pro nás, malé živnostníky, podnikající na vedlejšák, jen vějička, tak se po nás spousta lidí vozila.

Vítejte v absurdistánu.

13.03.18 06:33

*palec*

krokodyl*
hodnocení

Tak dnes jsem volal snad všude možně a nikde mi nebyli schopni dát na moje otázky jednoznačnou odpověď , vždy mi jen přerecitovali o 15% z rozdílů zakádu daně a ulevy na poplatníka a když jsem jim řekla že abych dosáhl na 5000 Kč slevu na EET tak bych musel mít příjmy z vedlejší činnosti 500 000 Kč tak zase že tak hodně asi né , ale nikdo nedokáže na to odpověďět. Asi by to chtěloi napsat přimo Babišovi , protože myslím si že určitě bude hodně takto malých podnikatelů co na to zase doplatí. Ten kdo má obraty v milionech a je mu jedno jestli zaplatí o 5000 Kč na dani více nebo méně slevu dostane a malej živnostník na vedlejší činnost který má obrat 100 000 Kč tak né. Úplně se za tento stát stydím ...

tondac*

@krokodyl

Nestyďte se za stát, ale za súdruha eštébáka Babiša, který si tenhle paskvil vymyslel a realizoval.

Takhle to dopadá, když on nekecá a maká ... ;)

nikdo*

Že se stydíte? Asi máte proč krokodýle. Stát jsme my všichni. A za nás rozhodují poslanci a senátoři. Máme, co jsme si většinově zvolili. Přesně tohle, je totiž ten případ, kdy má ta tzv. "velká politika", přímý vliv na náš obyčejný život.

xy
hodnocení

0x

Myslím, že jsem vám sem již dávala odkaz na znění zákona . Paní na FÚ se jím zřejmě řídila.

Zákon o dani z příjmů, § 35bc,odst. 1 :

Výše slevy na evidenci tržeb činí 5000 Kč. Sleva na dani činí nejvýše částku ve výši kladného rozdílu mezi 15% dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka.

krokodyl*
hodnocení

Děkuji za odpověď , ale v tom případě by bylo absolutně nemožné při vedlejší činnosti na tuto slevu dosáhnout , jelikož bych musel míte základ daně 198 940 Kč , tj příjmy před odečtením výdajů 497 350 Kč , což je totální nesmyl , hlavě že to bylo mířené na drobné podnikatele , prd , zase je to jen na ty velké a malí podnikatelé ať to pěkně všechno zaplatí , jen mi z tohoto státu ...

xy

Bohužel jsem v těch dvou odstavcích týkajících se slevy na EET nenalezla žádné rozlišení samostatné činnosti vedlejší nebo hlavní, jen uvedený způsob výpočtu použitelné slevy. Třeba se ještě ozve někdo další.

krokodyl*
hodnocení

Také jsem právě nenašel žádné rozlišení a připadá mi jako hloupost , v případě hlavní činnosti to chápu že se tam zahrnuje sleva na poplatníka , to je logické , ale absolutně to nechápu u vedlejší a pokud by to bylo tak jak to teď provedla na FU tak v tom případě si myslím že tak většina lidí so podniká na vedlejší činnost nemá vůbec na nic nárok a přitom to mělo být směřované právě na malé podnikatele.

myslimzetak
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]