Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to znamená Mít se rád?

Od: jirrri odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, co to znamená "Mít se rád"?

Díky

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Mnoho lidí se chová ke své osobě jako k nepříteli, už jen způsobem života.. Týrá tělo, podceňuje sebe, zachází se sebou jako s někým, koho nemá rád, kým pohrdá, mnohdy, koho nenávidí. Neumí přijmout sám sebe. Vypadá to, že se mstí sám sobě za to, že je takový. Ale neuvědomuje si, že takto nic nezmění, nic nezmůže. Když se naučí respektovat, příjmout sám sebe, začne se mít rád a chovat se k sobě jako ke svému nejbližšímu příteli. ;)

Těch pohledů je ovšem mnoho. Mít se rád, také může znamenat sobce, který má rád jen sám sebe, příliš o sebe pečuje.

jirrri

Diky. No treba ja se podcenuju, ale vzdycky vsechno zvladnu uspokojive. "Zachazet se sebou jako s nekym, koho nema rad/pohrda" mi prijde abstraktni, porad to nechapu.

Nicmene, nenapada me, jak toto zmenit.

Kdyz jsme o tom diskutovali, tak jsem rekl, ze se mam rad na 50 procent, kamaradka rekla 80 a to je mimochodem to spravne cislo. :)

Babkazov souhlasím i s poslední větou. Jen doplním, že narcis má rád sám sebe a je egocentrik. Člověk by měl mít rád nejen sám sebe, ale i ostatní.

nikdo*

Taky jsem tenhle výraz slyšel spíš v té konotaci sobec.

hodnocení

5x

Mít se rád znamená, že sami sebe dokážeme ocenit. Nebudu si říkat "já jsem blbá, jsem k ničemu, jsem tlustá, hloupá" a podobně, ale budu vnímat, že moje rozhodnutí jsou většinou správná a smysluplná, že je možné se na mě spolehnout, že umím hezky jednat s lidmi, že mám milý úsměv... že jsem někým, s kým ostatní rádi tráví čas, že jsem přínosná.

Taky je nutná určitá sebereflexe, čili jestli jsem opravdu tlustá, neřeknu si před zrcadlem, že mi ta minisukně sluší, ale obleču se přiměřeně (to je těch 20 %, taková ta brzda zdravého rozumu).

jirrri

Diky za odpoved.

72mona3*
hodnocení

4x

Je dobré mít se rád. Zvlášť, když vás nemá rád nikdo jiný. M.

doplněno 10.03.18 12:04:

Parafráze: Pochvalte se. Nikdo jiný to za vás neudělá. ;)

hodnocení

4x

"Které přikázání je první ze všech?" Ježíš odpověděl: "První je toto: `Slyš, Izraeli, Hospodin, Bůh náš, jest jediný pán; miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce, z celé své mysli a z celé své síly!´ Druhé pak je toto: `Miluj bližního svého jako sám sebe!´

Já jen dodám, že to druhé přikázání je vztah ekvivalence. Dalo by se rozepsat:

"Které přikázání je první ze všech?" Ježíš odpověděl: "První je toto: `Slyš, Izraeli, Hospodin, Bůh náš, jest jediný pán; miluj `Miluj bližního svého jako sám sebe!´ Ne méně , ale také ne více.

hodnocení

4x

Líbí se mi toto shrnutí:

Mít rád sám sebe znamená:
. Pečovat a starat se o sebe;

. Přijímat sám sebe bez vnitřní kritiky, bez pocitů studu nebo viny;

. Vážit si sám sebe, uznávat jedinečnost souhrnu svých osobních vlastností, talentů a schopností;

. Pokládat se za hodného toho nejlepšího;

. Jednat s jinými lidmi jako rovný s rovným, bez pocitu méněcennosti, studu a viny;

. Hájit své zájmy;

. Uspokojovat svoje potřeby;

. Dovolit sám sobě žít pro potěšení

pronaladu.cz/...

hodnocení

2x

Mějte sám sebe rád nejvíc ze všech lidí, važte si sebe , potom i ostatní se na vás tak budou dívat.

jirrri

Mam "pocit", ze nejvice mam rad sve dve male deti - zalezi mi na nich vic nez na sobe? Proc by to tak nemelo byt? Je to spatne?

Abyste mohl něco rozdávat, musíte toho mít dostatek. Když sám sobě dáte málo lásky, z čeho pak chcete rozdávat. To je jako mít konto na nule a chtít někoho obdarovat penězi. A tak je to se vším. To není sobeckét, ale je to přirozené. Jen štastný člověk bude delat druhé lidi štastnými a může rozdávat stěstí, které z něho vyzařuje. Takže každý na prvním místě dát do pořádku sebe, abych tu byl pro ostatní přínosem.

majsterjoe*
10.03.18 12:55
jirrri

no, je to k zamysleni, diky

10.03.18 16:55

Maky *hej**palec**palec*

instalater*
hodnocení

2x

Ono není naškodu občas říci i svým blízkým, že je máme rádi a pak se tvářit tak , jako by jsme sami tomu věřili.

dylin
hodnocení

0x
To je motivační hláška ateistů a něcistů... Připomenutí, že pro správné fungování sebe sama bez víry v Boha, je potřeba více přidat sobectví a egoismu. Všechny lifestylové časopisy tuhle mantru neustále připomínájí.

Ano, to je pravda. Od té doby, co jsem se naučila uvedenému egoismu, se mi žije mnohem líp, cítím se spokojenější.

dylin
Ano pouze do své smrti, pak je tento přístup podle bible trestán jako nejtěžší z hříchů proti prvnímu přikázání. *tuc*
majsterjoe*

Mít se rád ale tvrdí i bible.

hodnocení

0x

@jirrri - Mam "pocit", ze nejvice mam rad sve dve male deti - zalezi mi na nich vic nez na sobe? Proc by to tak nemelo byt? Je to spatne?
Víte, ono "zalezi mi na nich vic nez na sobe" je svým způsobem špatně - to je podobné, jako "obětovat se pro dítě/pro rodinu". Taky si některé matky myslí, že to tak má být.

Ve výsledku je různým způsobem a v různé míře "zničený" rodič, který svým milovaným dětem přidělává starosti.

Ano, zničený človek nikdy nemůže být pro druhé oporou, takže napřed musím být v pořádku a pak mohu pomáhat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]