Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Je tady někdo,kdo ví,jak zjistit o konrétnín člověku,zda pracuje,nebo je student?Jak je to s prací při studiu na vysoké škole?Rád bych zjistil,zda můj syn z prvního manželství ještě studuje,pracuje při studiu,nebo pracuje na nějaký úvazek.On mi to určitě nepoví a jeho matka tuplem ne.Platím pro mne dost vysoké alimenty na kluka,kterému je už 25.let.
Z praxe - na adresu trvalého pobytu syna zašlete doporučený dopis s dodejkou a žádejte zaslání povrzení o studiu do termínu 10 dní. Neobdržíte-li potvrzení, přestaňte platit. Pokud syn se bude nadále domáhat soudně výživného, nic se vám nemůže stát než že doplatíte. syn je povinnen vás o průběhu studia informovat. Nedělá to, tak si potvrzení vyžádejte od něj a nezapomeňte si údaje na něm ověřit na studijním.
Trtvám na tom neplacení při neobdržení potvrzení. Synek může udělat nepříjemnosti, ale to je tak vše. U policie to bude vysvětleno a šmitec, nic nehrozí. I neoprávněně zaplacené výživné se NEVRACÍ, doplatit můžete kdykoliv.
Nic bych k soudu nepodával, ať se stará synek. Pokud má na výživné nárok, ať si žadádá. Tam mu taky bude vysvětleno, že nemá jen NÁROK, ale i povinnosti.
Vyzvat syna k předložení potvrzení o studiu ano - přestat platit výživné NE. Kdyby synek podal trestní oznámení pro neplacení výživného, minimálně by vám znepříjemnil život.
Pokud nepředloží, doporučila bych podat k soudu písemný návrh na zrušení vyživovací povinnosti - co nejdříve, protože až do rozhodnutí, respektive nabytí právní moci rozsudku platit musíte.
Ohledně při/výdělku při studiu pak platí
NOZ § 911
Výživné lze přiznat, jestliže oprávněný není schopen sám se živit.
tedy záleží na výši, pravidelnosti a pod. výdělku.
Zkusila jsem VUT vutbr.cz/... → O univerzitě → Kontakty → Studijní oddělení. Pod ním je seznam fakult a na těch, co jsem se dívala, se dají dohledávat osoby podle jména. Jen to má každá jinak, je nutno si s tím trochu pohrát - tak se zkuste podívat.
@vyzivne - I neoprávněně zaplacené výživné se NEVRACÍ
Bejvávalo.
NOZ § 923
(2) Dojde-li ke zrušení nebo snížení výživného za minulou dobu pro nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti, spotřebované výživné se nevrací. Nevrací se ani dávka výživného, která na takové dítě byla splněna na měsíc dopředu, ale dítě před uplynutím měsíce zemřelo.
Vrácení neoprávněně vyplaceného výživného je možno se domáhat žalobou občanskoprávní žalobou (NOZ § 2991 Bezdůvodné obohacení).
@vyzivne - Pokud má na výživné nárok, ať si žadádá.
Zatím je platný původní rozsudek, podle kterého nárok má a dokud studuje, nemá povinnost o cokoli žádat. Pokud nedoloží požadovaný "papír" nebo se živí sám a výživné pobírá neoprávněně, viz výše - návrh na zrušení vyživovací povinnosti + případná žaloba.
Vím, že někdy to svévolné ukončení placení může projít - potomek se smíří s tím, že rodič ho "prokouknul", ale nedá se na to spoléhat.
Díky zatím všem za odpovědi.Ale pořád to není ono.Já bych se potřeboval dozvědět,jestli pracuje nebo studuje.Na jaké instituci bych se to mohl dozvědět?
Ještě trochu jinak...SYn studoval ještě minulý semestr už pátý rok na VUT.Měl splněny všechny kredity,ale neodevzdal v termínu bakalářskou práci.Nevím o jeho dalším studiu vůbec nic.Studuje dál?Nebo jak to jeho studium může dál pokračovat?
Zeptejte se syna, je povinen Vás informovat. A pokud neodpoví, obraťte se na studijní oddělení synovy školy. Rodiče, kteří studenty živí, mají právo na informace. (My jsme rodičům sdělovali i studijní výsledky jejich dospělých dětí).
I kdybyste našel podnik, v němž syn pracuje, nesmí Vám zaměstnavatel nic sdělit. (O žádné "instituci", kde byste diohledal všechny zaměstnance, nevím.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.