Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s lékařským tajemstvím, informací dávaných rodičům apod u gynekologa. Např. dcera 16 roků jde ke gynekologovi s matkou a nechce, aby se mamka dozvěděla, že už není panna. Může gynekologovi říct, ať jí(mamce) nic neříká? A nebo je tahle možnost až od 18-ti? Případně, jak to udělat... Děkuji za odpovědi
Většinou doktor nic neřekne, ale sestry jsou drbny a ví to celá ulice.
kacaa
Ale jde o to, jestli má povinnost jí to sdělit, nebo povinnost mlčet .. I když se zeptá konkrétně... Nebo jestli je to jen podle přání pacienta... Jako třeba ve 14-ti je to jasný, ale 16?
Informace lékaře rodičům nezletilýho potomka musí bejt jednoznačně otevřená,protože zatím je stále rodič ten,kterej je zodpovědnej za svou nezletilou ratolest.Pokud dojde k nepředvídanejm překvapenim při pozitivních výsledcích výš zmíněnýho vyšetření,je mi dost nejasný,co by dotyčná potenciální matka sledovala utajením svého těhotenství.
kacaa
Nejde o těhotenství (teda doufám :D) Věc se má tak, rodiče jsou silně věřící a silně prosazují myšlenku"Sex až po svatbě".. Mno a kdyby se dozvěděli, že již není panna, tak by bylo zle.. a to hodně zle... Právě přemýšlíme, jestli má jít sama, nebo s mamkou... S mamkou je to lepší, ale kdyby se to dozvěděla... Snad jsem nastínil dostatečně.. Takže říkáte, že má jít sama, pokud nechce, aby se to mamka dozvěděla (i když má 16)
alča-
Tak ať to udělá jako já. Když naši zjistili že ve 13 nejsem panna, a hrozně se divili jako dementi, tak jsem řekla že mě už před nějakou dobou vojel v lese nějákej úchyl a měl nůž takže sem se nemohla bránit. Místo průseru jsem byla za chudinku a od tý doby si se svým klukem užívám . A naši mě nepodezírají protože si myslí že teď mám trauma a že s žádným klukem jen tak nepůjdu. Dobrý, ne? A až budu dospělá tak jim možná řeknu jak to bylo doopravdy.
V 16 letech může ke gynekologovi sama. Chci tím říct, že doprovod matky jako zákonného zástupce už nepotřebuje (zkušenosti osob z mého blízkého okolí), stačí jí průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovny, případně pár Kč na vstupní poplatek (někteří odborní lékaři vyžadují finanční dar nebo jinou formu příspěvku). Možná se mohou vyskytnou problémy v případě, že žije v malém městě či na vesnici, kde je možnost volby jakéhokoli lékaře omezená, a všechny ženy z okolí chodí jen k jednomu lékaři. Tam se může profláknout, že byla u gynekologa, a tím pádem bude rodiče zajímat důvod její návštěvy u takového odborníka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.