Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přídavky na dítě, na bydlení atp

Od: fastcrash* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den. Měl bych otázku na někoho, kdo se v této oblasti pohybuje. Mám s bývalou přítelkyní 2 letou dceru. Jsme už delší dobu od sebe. Zatím jsme se vždy na všem, co se týče dcery, domluvili (i když je to občas boj). Přes soud a přes úřady jsme tedy zatím nic neřešili. Ona bydlí jinde a já také. Jezdím s kamionem a jsem vždy 14 dní v zahraničí a pak týden doma. Vždy když se vrátím tak mám ten týden dceru u sebe (i když mi expřítelkyně dává najevo, že to tak nechce). Každý měsíc jí posílám na účet 5000,- Kč plus něco na víc (když potřebuje na topení, dcera boty, oblečení atp.). Vždy se snažím jí vyhovět. A teď k dotazu. Chce po mě potvrzení z práce o mým výdělku, protože chce zažádat o přídavky, příspěvek na bydlení a já nevím co ještě. Zajímá mě tedy, jestli to po mě může vlastně chtít, když žijeme odděleně. Jestli to úřad požaduje. Zdůraznuji, že nemáme soudem určené výživné ani upraven styk s dítětem. Nemám s tím problém jí doložit cokoliv ale přijde mi nesmysl, aby to úřad chtěl, když nežijeme ve společné domácnosti.

Pokud jsem zapoměl na nějakou důležitou věc, rád jí doplním.

Předem děkuji za odpověď.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danka86*
hodnocení

1x

Aby mohla žádat příspěvek na bydlení a rodičovský příspěvek, musí být upraveny poměry k dítěti (tzn. bývalá přítelkyně musí mít dítě svěřeno do péče a vám musí být určeno výživné).

Moje domněnka: Jestli jste zapsán v RL dcery jako otec a neexistuje žádné soudní rozhodnutí o úpravě poměrů k dětem, tak pravděpodobně úřady vychází z toho, že s matkou dítěte žijete ve společné domácnosti, a proto by mohly vyžadovat i vaše příjmy.

iz*
hodnocení

0x

Netuším, k čemu Vaše bývalá partnerka potvrzení chce, ale k žádostem o přídavek na dítě ani na příspěvek na bydlení by toto potvrzení potřebovat neměla. Úřad by potvrzení vyžadoval v případě, že byste u ní měl stále přihlášen trvalý pobyt. (Pro příspěvek na bydlení se společně posuzují příjmy všech osob přihlášených v bytě.)

Asi by bylo dobré se jí zeptat, kdo a pro jaký účel přesně po ní takové potvrzení chce.

hodnocení

0x

Mně to přijde, že chce od vás, abyste na malou platil víc a chce to určit soudně - a k tomu potřebuje znát výši výdělku.

iz*

Napadlo mne totéž.

fastcrash*
hodnocení

Taky mě to napadlo. Ale jelikož jezdím na kamionu a tam 90 procent firem vyplácí na pásku pouze základ a zbytek je v dietách, tak by si nepolepšila. Teď jí dávám každy měsíc min 5000,- Kč.

iz*

Podle mne na dcerku i bývalé partnerce přispíváte slušně. 5.000 Kč není málo a pokud jste ochoten jí navíc vypomoci v případě potřeby, ...

Kdyby měly být problémy s péčí o dceru, poradila bych nechat si styk s ní upravit soudně. Dcerka Vás potřebuje oba, je moc dobře, že se jí můžete věnovat více než dva víkendy v měsíci.

athenaise*

Ani jsem netušila, že jen "přítel" může soudně žádat o takové věci. Měla jsem za to, že to může jen manžel (bývalý).

iz*

@Athenaise, nárok na výživné má i dítě nesezdaných rodičů. Na mne to působí dojmem, že matka zamýšlí požádat soud o svěření dcery do své péče a o úpravu výše výživného a styku dcery s otcem.

hodnocení

0x

To všechno, na co se ptáte, to je věcí úřadu práce. Vaší povinností je výživné, nejlépe takové, které stanovil soud. Na to je rozsudek a o něm se nediskutuje. Tady, na téhle stránce je vše, co vás zajímá. portal.mpsv.cz/...

iz*

Je mi líto, ale není to věcí úřadu práce a odkaz s dotazem nesouvisí. (Tazatel nepatří mezi společně posuzované osoby.)

fastcrash*
hodnocení

Pro mě je teď momentálně důležité vědět, zda jsou při žádání o "přídavek na dítě" posuzovány oba dva rodiče i když spolu nežijí. Každý žije jinde a trvalý pobyt se také liší.

Ne, každý je posuzován zvlášť.

iz*

Už jsem napsala výše, že nepatříte mezi společně posuzované osoby. A matka musí při podání žádosti uvést i výživné od Vás.

hodnocení

0x

@fastcrash - Každý měsíc jí posílám na účet 5000,- Kč plus něco na víc (když potřebuje na topení, dcera boty, oblečení atp.).
Technická poznámka - Jestlipak to můžete dokázat? Tedy jestli u každé částky máte uvedeno, za jakým účelem byla převedena (výživné, topení, boty...). Pokud ne - kdyby vám přítelkyně chtěla dělat potíže - můžete mít taky najednou na poště žalobu o výživné na dceru. Ne, že bych vám to přála, ale nebyl byste zdaleka první.

fastcrash*
hodnocení

Samozřejmě, že to jde přes účet a u každé platby je v poznámce a ve zprávě pro příjemce napsán účel platby.

08.03.18 17:35

*palec2*

hodnocení

0x

podle mne minimálně na přídavky na děti jako rodič jste společně posuzovanou osobou, pokud žadatel (tedy v tomto případě matka) neprokáže úřadu, že spolu nežijete a společně neuhrazeje náklady. což úřad obvykle chce doložit právě rozsudkem o svěření do péče a alimentech.

iz*

Úřadu by mohlo (mělo) stačit čestné prohlášení, že netvoří společnou domácnost a že společně nehradí své náklady a potřeby. I v případě, že by tazatel měl u matky dítěte přihlášen trvalý pobyt.

ivzez, já už mám děti odrostlejší, nejstarší je skoro plnoletá. jedním očkem sleduji zákony kolem "matek s dětmi" (mateřská, přídavky, hlášení na pojišťovnu...), i když teď už na to nemám čas, takže komplexní přehled jsem už ztratila. ale co jsem si všimla - co úřadu stačilo před osmnácti lety, to jim v průběhu let přestalo stačit. ve jménu přitvrzování proti neoprávněně čerpaným dávkám, zejména z řad nesezdaných párů. svého času jsem tak trochu radila na maminčích diskuzních fórech, takže jsem to viděla, jak v různých částech republiky byly různě přísné postupy a jak pak začalo přitvrzovat všude. jak je to teď aktuálně opravdu nevím *nevi*

netvrdím, jestli je to je nebo není správně, ale že úřad to opravdu může vyžadovat, a pokud matka nechce jít hlavou proti zdi a s úřadem bojovat, tak pro ni nejjednodušší postup je prostě požadované papíry dodat. z pozice otce tazatel buď může matce vyjít vstříc a spolupracovat, nebo se šprajcnout. potom ale musí počítat s tím, že pokud matka ty peníze potřebuje, úřad ji nejspíš bude tlačit do soudního řešení situace (t.j. soudní svěření do péče + alimenty).

hodnocení

0x

To potvrzení chtějí právě proto, že výživné není určeno soudně. Pokud na úřadě zjistí, že váš příjem neodpovídá výši dobrovolného výživného (berete balík a platíte málo), tak partnerce doporučí zažádat o soudně určené výživné a až potom si může zažádat o příspěvek na dítě. Pokud úřad usoudí, že výše výživného +- odpovídá vašim příjmům, tak o příspěvku na dítě rozhodne.

To samé jsme řešili v rodině před půl rokem (v Praze).

fastcrash*
hodnocení

Kdyby trvala na soudním určení výživného, tak by byla sama proti sobě. Teď jí dávám 5000,- + navíc když je třeba. Kolik vypočte soud z mých 14000,- co mám na pásce? 2000,- měsíčně?

danka86*

Nechci vám brát iluze, ale kdyby v řízení pomocí výpisů z účtu prokázala, že doposud jste jí platil výživné 5 tisíc měsíčně (+ ještě něco navíc), tak by vám soud asi nevyměřil méně než těch 5 tisíc. Když máte na to, abyste platil pět litrů, proč byste měl najednou platit jen dva litry? ;)

Jestli chce bývalá partnerka žádat o nějaké přídavky, tak vás ten soud možná nakonec stejně potká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]