Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okamžitá výpověď

Od: gabrielaa* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, prosím poraďte jak postupovat dál.Jsem zaměstnaná s klasickou výpovědní dobou 2mesice.Potrebuji ,ale rozvázat poměr ihned.Zamestnavatelka mi vyhrožuje výpovědí na paragraf,poté co jsem během pracovní doby opustila pracoviště.Z vážných rodinných důvodů na který však zákon nepamatuje. Předtím jsem ji žádala o dovolenou,kterou zamítla.I přesto,že byla přítomna výpomoc.A plný stav zaměstnanců.Jak mám postupovat dále? Děkuji za radu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danka86*
hodnocení

4x

Jestli zaměstnavatelka souhlasí s tím, že odejdete ihned, tak můžete podepsat dohodu o rozvázání pracovního poměru. Zkuste jí to navrhnout - troufám si říct, že na to určitě přistoupí, poukd vám už vyhrožovala výpovědí "na paragraf".

hodnocení

3x

Pokud zaměstnavatelk přistoupí na dohodu, je to nejrychlejší a nejjednodušší řešení

ZP, § 49 - Dohoda

(1) Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.

(2) Dohoda o rozvázání pracovního poměru musí být písemná.

(3) Každá smluvní strana musí obdržet jedno vyhotovení dohody o rozvázání pracovního poměru.

Výpověď "na paragraf" má určité podmínky, které je nutno dodržet - vás by se týkal

§ 52 Výpověď daná zaměstnavatelem

g) jsou-li u zaměstnance dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr, nebo pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci; pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi,

§ 55 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem

(1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,

b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.

Otázka je, zda by se vaše opuštění pracoviště dalo kvalifikovat jako "zvlášť hrubé porušení" - ale to víte nejlépe vy sama.

jenda2*
hodnocení

3x

tento problém se zde řeší pořád dokola a jediná jistota je v tom, že zaměstnavatel má oproti zaměstnanci téměř neomezené možnosti. Nemusí vám v termínu vyplatit celou mzdu, různě vás omezovat v osobním životě a když se zaměstnanec cukne, tak jej nepustí a může dělat schválnosti. Žádná organizace vám nepomůže. Můžete jen podat standardní 2 měsíční výpověď a zjistit nemoc, na kterou dostanete neschopenku po dobu výpovědní lhůty. Tím se vyhnete riziku zvýšeného pracovního vytížení za naprostý základ.

A co odbory, ty už nefungují?

majsterjoe*

odbory fungují, stejně tak funguje IBP, úřad práce a soudy. Ale kdo na to má nervy, čas a náladu.

Pak se není co divit, když na to zaměstnanci nemají "nervy, čas a náladu", že si s nimi zaměstnavatelé cvičí jak s opičkou na gumičce.

co to tady melete za nesmysly?zaměstnavatel nemá žádné páky na případ,že se den ze dne vybodnete na práci a přestanete chodit makat.odpracovanou mzdu vam musí vyplatit.pak muže soudně vymáhat zpusobenou škodu pokud nějaká vznikla,a to je dost složitý proces a pro pár korun to nikdo nebude dávat k soudu,kde vysledek je nejistý,díky složitému dokazování.zákoník práce chrání pouze zaměstnance.moc dobře vím o čem mluvím.

jenda2*

Zaměstnavatel má několik pák a to velice účinné. Že přestanete chodit do práce neznamená vůbec nic. Nikdo vás nezaměstná. To vám asi uniklo. Vyplatit přesčasy vám stejně tak nemusí, pokud nebude chtít. Zaměstnanec nedokáže nic.

Tyto teorie už mám za sebou a tento stát stále není na demokracii zařízen. Odbory, ha ha. Co asi tak udělají? Pokud ej to malá firma tak je tam ani nemají.

mot
proc by me uz nemel nikdo zamestnat?

Co furt máte proti dvouměsíční výpovědní lhůtě? Mě by se teda moc nelíbilo, kdybych jako zaměstnanec dostal jednoměsíční nebo i kratší výpověď.

A pokud se pamatuji, tak dvouměsíční výpovědní lhůtu prosadily na tripartitě odbory.

iz*
hodnocení

3x

"Okamžitá výpověď" neexistuje. Můžete zaměstnavatele písemně požádat o rozvázání pracovního poměru dohodou (to není výpověď) k určitému datu, ale pokud zaměstnavatel nebude souhlasit (není to jeho povinnost), budete muset situaci řešit výpovědí.

K situaci z dotazu: Pracovní dobu i čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Posouzení, jestli zaměstnavatel měl nebo neměl záskok nebo výpomoc, nebo (ne)mohl poskytnout dovolenou, (bohužel) nepřísluší zaměstnanci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]