Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DoPČ - jednorázová platba

Od: mskok odpovědí: 1 změna:

Zaměstnavazel se mnou chce uzavřít DoPČ, na rok s odměnou 500,- Kč hrubého / měsíc. Tuto odměnu mi chce vyplatit jednorázově. V zákoně o DoPČ je je-li měsíční odměna max. 2499,- Kč neodvádí se zdravotní ani souciální pojištění. Jak je to pokud mi vyplatí odměnu jednorázově - tj. 6000,- Kč hrubého? Je taková platba možná bez odvodu zdravotního a souciálního pojištění? DPP není řešením, jsem na ÚP a nemohu ji od 2017/07 díky našim "zákonodárcům" uzavřít.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Bude-li odměna vyplacena jednorázově po skončení práce, odvede z ní zaměstnavatel sociální i zdravotní pojištění (bude muset odvést i svou část pojistného). Doložíte-li zaměstnavateli, že jste v evidenci ÚP (že za Vás zdravotní pojištění hradí stát), odvede zaměstnavatel zdravotní pojištění jen z dosažené odměny. (Jinak byste musela doplatit rozdíl, který by Vám zaměstnavatel strhnul z odměny.)

Žádný "zákon o DoPČ" neexistuje, dohoda o pracovní činnosti spadá pod zákoník práce. DPČ uzavírají (sjednávají) obě strany dobrovolně.

Nesouhlasíte-li s návrhem zaměstnavatele, můžete navrhnout jiné znění nebo jiný způsob odměňování. Ostatně je i v zájmu zaměstnavatele, aby za Vás sociální a zdravotní pojištění nemusel odvádět. Případně si můžete najít jiné zaměstnání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]