Nejste přihlášen/a.
Zdravím a těším se na vaše reálné situace ze života.
Sice je už dnes spoluúčast klienta při transakcích, kde nebyl použit PIN 50 ( EUR) cca. 1300 Kč. Po blokace karty jde pak veškerá odpovědnost za banku.( samozřj. při nepoužití PIN)
Spíše mě tady zajímá situace. Uvedu příklad, který se snadno může stát každému.
Jedu v přeplněné tramvaji a nějaký pachatel mi odcizí peněženku s platební karou a já tuto skutečnost zjistím, třeba za 3-4 hodiny, kdy zrovna budu potřebovat něco zaplatit. Případně kartu někde ztratím.
Samozřejmě kartu po zjištění ztráty okamžitě zablokuji.
Mezitím pachatel vesele bez zadání PIN ( třeba 5x 499 Kč) rychle nakupoval v obchodech do té doby, než ho nastavení karty ( dané banky) vyzvalo k zadání kódu PIN. Takový sublimit je různý, dle testu měšec.cz - mesec.cz/...
Jen pro zajímavost: Pouze některé banky umožní vydat kartu, která nemá bezkont. funkci a jen vyloženě pár bank umí funkci bezkont. placení zcela vypnout.
Piště své příběhy:
Jak došlo k odcizení karty, jaká byla případně způsobená škoda, o jakou banku šlo, jak nakonec dopadla reklamace plateb a zda byla vyžadována spoluúčast klienta ( dříve 150 EUR, dnes 50 EUR)?
Byl nutný protokol od policie?
Vyplatí se pro ty o případy mít sjednané i pojištění platební karty a osobních věcí?
no tak hypotetické otázky miluji, zase asi nějakej měnič nicků se ozval...já se tedy nepodělím....
Bezkontaktní platební kartu mi prozatím naštěstí ještě nikdo neukradl a nezneužil. Přesto ta možnost snadného zneužití tu je což někteří zloději dobře ví. Platební karty nikdy nebyly 100% bezpečné, ale s nástupen bezkontaktních karet se jejích bezpečnost docela dost výrazně snížila a to právě kvůli tomu nevyžadování zadávat PIN. Nic proti té bezkontaktní technologií na kartách, protože ta na bezpečnost karet nemá vliv, ale právě to nezadávání PINu je tou příčinou snížené bezpečnosti těchto karet.
Taky jen pro mzajímavost by mne zajímalo které banky v Česku umožňuji vydat kartu bez bezkontaktní funkčnosti a to pokud možno zdarma. Nevím, ale předpokládám, že už asi bohužel žádná. Taky by mne zajímalo která banka umí tu bezkontaktní funkci na kartách vypnout. Na internetu se dají najít návody jak kartu poškodit tak aby se tím znefunkčnilo tu bezkontaktní funkci.
Nechci tu vyvolávat paniku a obavu z používání bezkontaktních karet. Pouze tvrdím, že ty bezkontaktní karty jsou mnohem více a snadnějí zneužitelné než kdysi karty pouze kontaktní s nutnosti zadávat vždy PIN. Platební karty jsou dobrá a užiteční věc, ale bohužel banky a karetní firmy docela dost podceňují jejich bezpečnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.