Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může dítě hlídat dítě

Od: irene odpovědí: 17 změna:

Mám známou (48), která se rozvedla, nyní žije se svým druhem(44) a mají spolu dítě (5). Oba chodí do práce. Nejmladší dceru jim hlídá dcera (14) z předchozího manželství matky. Vodí jí do školky i ze školky a stará se o ní prakticky celý den, samozřejmě na úkor svého času a zájmů.Je takové jednání rodičů v souladu se zákonem? Dcera jim v podstatě supluje chůvu, za kterou by jinak museli zaplatit.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

13x

Pokud 14ti letá dcera zameškává povinnou školní docházku a stará se CELÝ den o sestru, tak to v pořádku není. Je-li to jinak,nic vám do toho není, nestarejte se. Když rodina funguje, není zapotřebí do ní strkat nos. Oni také kontrolují vaší rodinu?

Mám pocit, že tohle je dotaz ukřivděného rozvedeného exmanžela.

liska5

To stejně tak může být babička.

To by si musela postěžovat sama holčina, třeba ve škole výchovné poradkyni, že kvůli péči o mladší sestru zanedbává či nestíhá školu. Pak by se možná ledy hnuly.

Jaké ledy proboha*sok*

liska5

Irene se zdá, že ta starší dívka tím přichází o dětství, tak jí odpovídám, co by muselo přijít, aby se to změnilo.

Nevíme, jak to tam je.

Já sama jsem vodila svoji sestřičku do i ze školky a bylo to pro obě přínosem. Ale mám ve svém okolí mladou matku, která na děcka kašle a na desetiletou dceru přenesla veškerou odpovědnost za malého bratříčka. Holka dostává kapky za to, co udělal bráška, že ho neuhlídala. Matka je věčně mimo.

lidus*
hodnocení

3x

Byla jsem nejstarší a mladší sestry vozila v kočárku, pozděj vodila do MŠ a ještě pozděj do ZŠ. Nic divného, dnes říkám, že moje sestry byly spolehlivá antikoncepce, chodily semnou i na rande. Svoje zájmy jsem stíhala v pohodě a školu rovněž.

dheu
hodnocení

2x

To, že 14-ti letá holka vodí sestru ze školky a do školky, mi přijde normální. Co je na tom špatného? Rodiče asi oba pracují, tak nestíhají. Děti by se měly od mala podílet na chodu domácnosti, tak nevím, proč ne třeba voděním sestry do školky.

rv*
hodnocení

2x

Je úplně normální, že starší sourozenci se starají o mladší. Stejně, jako je normální, že děti doma musí pracovat, vykonávat různé domácí práce. Pořídit si chůvu není povinnost, většina rodin peníze raději použije na něco potřebnější.

hodnocení

2x

@irene - Je takové jednání rodičů v souladu se zákonem?
Jistěže je:

NOZ § 881

Péči o dítě a jeho ochranu, výkon jeho výchovy, popřípadě některých jejích stránek, nebo dohled nad dítětem mohou rodiče svěřit jiné osobě; dohoda rodičů s ní se nemusí dotknout trvání ani rozsahu rodičovské odpovědnosti.

§ 886

(1) Žije-li dítě s rodiči nebo s některým z nich v rodinné domácnosti a je-li o ně řádně pečováno, podílí se i ono na péči o chod domácnosti. Tato povinnost dítěte zaniká zároveň s poskytováním výživy rodičů dítěti.
(2) Dítě se podílí na péči o chod rodinné domácnosti vlastní prací, popřípadě peněžitými příspěvky, má-li vlastní příjem, anebo oběma způsoby. Pro určení rozsahu podílu dítěte na péči o chod rodinné domácnosti jsou rozhodné schopnosti a možnosti dítěte i odůvodněné potřeby členů rodiny.

hodnocení

1x

Pokud chodí mladší dítě do školky, tak se o něho starší dcera nestará celý den. To, že pomáhá rodičům je v pořádku. V čem supluje chůvu, když je děcko ve školce? Téměř ve všech rodinách to tak funguje, že starší sourozenec pomáhá s tím mladším rodičům, aby mohli chodit do zaměstnání a vydělávat potřebné peníze. Se zákonem to v rozporu není, neboť zákon praví, že dítě je povinno pomáhat rodičům dle svých možností a schopností (viz. NOZ - rodinné právo). Jak moc se starší dcera věnuje té mladší ví jen ta rodina které se to týká.

hodnocení

1x

@irene - nebudu si raději působit nějaké problémy případnými pokusy nějak řešit takovou situaci
Zdá se mi - ale je to výhradně můj pocit - že spíš máte chuť "působit nějaké problémy" té matce a právě jste zjistil/a, že tak snadné to nebude.

Ovšem dochází-li skutečně ke "zneužívání dítěte jeho matkou" a dozvěděl/a jste se to "hodnověrným způsobem", máte ze zákona oznamovací povinnost podle § 368 tr. z.

cicky
hodnocení

0x

Já bych to práskla, velebnosti!

irene
hodnocení

0x

Děkuji za odpovědi. Je z nich vidět, že zneužívání dítěte jeho matkou je v souladu se zákonem i s obecným míněním. Takže jsem ráda, že jsem se optala, a nebudu si raději působit nějaké problémy případnými pokusy nějak řešit takovou situaci.

danka86*
hodnocení

0x

Vážený pane, jestli se vám nelíbí, jak vaše bývalá manželka pečuje o vaši společnou čtrnáctiletou dceru, tak podejte návrh na svěření dcery do své péče. Je to už velká slečna, která se může sama rozhodnout, s kým bude bydlet. Pokud máte pro dceru vhodnější výchovné prostředí a holka k vám chce jít, tak vám soud jistě vyhoví *palec*

hodnocení

0x

To je teda dotaz - něco takového řešit by ještě před nemnoha lety nikoho nenapadlo. Dřív bylo automatické, že se starší starali o mladší a nikomu to nepřišlo divné, natož vymýšlet, že ten starší chuděra o něco přichází. Ona nějaká zodpovědnost v mladším věku není na škodu, když vidím ty dnešní infantilní jedince, kterým je 35 a chovají se jak puberťáci, tak to je fakt cosi. Měla jsem spolužačku, která se starala o 3 mladší sestry, protože rodiče dělali na směny a už v 15 vařila v sobotu a v neděli pro všechny oběd. Dnes neumějí vařit často ani třicetileté matky od dětí.

Jestli ono to nebude taky tím, že ty dnešní matky to jejich maminky nenaučily.

hodnocení

0x

V dřívějších dobách běžně v tomto věku a dokonce i mladší holky hlídaly a staraly se o děti a dokonce ještě k tomu vařily. Takových příběhů jsem četla a zrovna nedávno jeden četla... Starala se 9 letá holčina o 3 mladší sourozence a vařila jim.

A není to zas až tak dlouho. Té paní je 55 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]