Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, již několik let pracuji jako mzdová účetní. Bohužel vedení v naší firmě má velkou oblibu v barevných tabulkách, grafech a v manažerech, kteří umí velice košatě o své práci mluvit, ale bohužel jí nerozumí a ani ji nechtějí vykonávat. Mám ale svoji práci moc ráda a baví mě. Mám ráda i své kolegy a kolegyně. Mzda je také docela slušná. Až doposud jsem tedy zatnula zuby, myslela si své a dělala dál svoji práci. Asi před půl rokem k nám nastoupil můj nový šéf - personální ředitel. Vše se až doposud dělalo špatně, ve všem je strašný binec a ON bude ten, kdo to dá celé dohromady. Ale k tomu potřebuje nový informační systém, protože ten náš je strašně zastaralý a neumožňuje mu dělat ty správné personální výstupy. ON má se vším bohaté zkušenosti. No což, ty řeči by se ještě daly vydržet. Konec konců už jsem si na ně celkem zvykla. Co je ale horší, tak ten člověk nemá základní znalosti z oblasti pracovního práva! Neví, že existuje superhrubá mzda. Podivuje se nad tím, že zaměstnanci musí absolvovat lékařskou prohlídku. Nezná pojem minimální a zaručená mzda - vytvořil smlouvu, ve které uvedl mzdu 31 Kč/h! Ve všem co vyplodí jsou chyby. Neustále mě úkoluje - vytváří nesmyslné tabulky a chce po mně, abych je kontrolovala. Kromě toho je strašně vlezlý. Srší vtipy, každého na chodbě zastavuje a vypravuje jim, co kde dělal, co měl k obědu, ženám chválí oblečení a jejich vzhled. Prostě zdržuje od práce a blbě kecá. Už to došlo tak daleko, že když se někde objeví, tak všichni prchají, aby s ním nemuseli mluvit. Kolega tuhle řekl, že když viděl, že se proti němu blíží, tak zalezl na wc, i když tam vůbec nepotřeboval ...
Co s tím chlapem dělat?Jak asi dopadnu, když si na něj půjdu stěžovat vedení? A je to vůbec možné, aby si podřízený stěžoval na nadřízeného? Ten chlap ale svojí neznalostí může firmu přivést do velkých problémů.
Přidám jednu příhodu z praxe: Firma XX chtěla získat jako manažera pana Schopného. Ale pan Schopný měl nějaké závazky, rozjeté projekty, a mohl být k dispozici až za rok. Firma tedy přijala na jeho místo pana Lívance s plným vědomím, že na tu práci nestačí. Ale ten rok se to bude dát vydržet a pohlídat, aby neudělal nejaký megaprůser, a až přijde čas, a pan Schopný bude volný, bude velmi snadné najít důvod jak se s panem Lívancem rozloučit. A podřízení ještě budou rádi, jak vedení s tím blbcem dokázalo zamést (přitom to byla plánovaná strategie od začátku až do konce).
@podrizena - Podivuje se nad tím, že zaměstnanci musí absolvovat lékařskou prohlídku. Nezná pojem minimální a zaručená mzda - vytvořil smlouvu, ve které uvedl mzdu 31 Kč/h! Ve všem co vyplodí jsou chyby... Neustále mě úkoluje - vytváří nesmyslné tabulky a chce po mně, abych je kontrolovala.
Je-li váš nadřízený, úkolovat vás má právo - ale stěžovat si by nebyla asi nejlepší cesta. Spíš bych to zkusila tak, že bych se "chodila radit vejš" - že pan personální požaduje to a to, což je v rozporu s tím a tím (zákonem, nařízením atd.), tak zda se máte řídit podle jeho příkazů nebo platných norem, abyste něco neporušila. Příslušné podklady samozřejmě předložit. Vlezlost a další povahové rysy nezmiňovat, jednat striktně v intencích pracovních - a hlídat si, aby sevina za jeho neznalostmi případně způsobené potíže nepřesunula na vás (kopie, svědci...).
Sice možná riskujete místo - zvláště pokud je to něčí kůň - ale krýt si vlastní záda by pro mě bylo důležitější. Zvážit pro a proti musíte vy.
Pracovala jsem na osobním odd., předtím jsem vykonávala i práci mzdové účetní, nikdy jsem se nesetkala s takovým šéfem, na těchto úsecích nesmí chybět přesnost a znalost zákonů a nařízení, ale zkusila bych to po dobrém, šla bych za ním a řekla mu, jakou chybu udělal a doložila bych mu to černé na bílém, jak to má být. Pokud bych takto nepochodila, obrátila bych se na vyššího nadřízeného.
Nejsem si jistá, jestli se zrovna od vás očekává, že v této věci něco budete dělat. A nevím, jestli je takové donášení na kolegy nebo dokonce na nadřízené, aniž by o to byl člověk požádán, zrovna nejšťastnější řešení. Vy jste tam od toho, abyste si dělala svoji práci a ne abyste hodnotila práci jiných. Předpokládám, že pokud je šéf pro svoji práci skutečně nekompetentní, tak jeho chyby jistě brzy vyplavou na povrch a pozná to i vedení. Špatná atmosféra ve firmě se dá taky většinou velmi dobře vycítit.
Odpovědnost za výběr kvalitních zaměstnanců do vedoucích funkcí má ta firma, ne vy Oni by se měli sami aktivně zajímat o to, jaké lidi si do firmy dosazují.
ono pokud chcete něco řešit, tak je vždycky nejlepší, aby šlo do toho co nejvíc lidí... to bude mít úplně jinačí váhu.. otázka je, co je zač, kdo a proč ho tam dosadil.. kvůli znalostem to očividně nebylo.. a otazka je jestli někdo jeho praci kontroluje nebo má volné pole působnosti.. každopádně než se v práci trápit, tak bych radději štouchl do vosího hnízda a bud budu mít pak klid nebo se rozloučíme..
No nevím. Dělat dobře svoji práci teď půjde dost těžko. Podklady ke mzdám mi dává on. Když mi dává bláboly a já je zpracuju a vyplatím, tak to bude na mě. Když mu ty bláboly vracím, tak začíná být dost naježený.
Je to šéf, který za svou práci musí zodpovídat. Když dá podklady (bláboly), tak je zpracujte, ale uschovejte si je, aby jste byla krytá. Vy jste jeho podřízená, tak se nemůžete vzpírat proti podkladům, které Vám dal Váš nadřízený.
Nechápu, jak to bude na Vás, když uposlechnete svého nadřízeného a zpracujete to, co Vám dodal (bláboly). On přece nese zodpovědnost za podklady, které Vám dal ke zpracování.
A když budou problémy, tak Vy jste správně zpracovala to co Vám dal. Tak se aspoň prokáží jeho schopnosti.
A proč se bouříte proti pracovní smouvě s 31,- Kč na hodinu? Ať se bouří ten, komu je určena, a brání se, že za tak málo pracovat nebude.
Jednoduše řečeno: Poslouchejte svého přímého nadřízeného a přesně plňte jeho pokyny, ale podklady si uschovávejte, aby jste byla krytá v případě problémů a reklamací.
@achjo: Tohle podle mě není úplně pravda. Pokud ona mu nechá projít bláboly, tak se to může obrátit proti ní. Já bych smlouvu vzal, zašel za ním a buď mi podepíše, že právní stav té smlouvy bere na svou odpovědnost a že byl informován o tom, že je protizákonná, nebo jí bude muset předělat. I za tu cenu, že riskuju vlastní místo. Pokud by byl naježený, tak už bych ho podruhé obcházel rovnou.
Blbec je vždy problém, blbec nadřízený je velký problém. Patrně bude mladší než vy, máte tudíž víc praxe a zkušeností, takže je problém vztah s ním. Naježí se za výtky - na to si dávejte pozor, ale asi to nebude moc platné. Aby to nebylo osobní, "nešel" po vás - to blbec udělá snadno. Oni se takoví teď dost objevují. Vedení zapojte, ale diplomaticky, žádejte pracovní radu, ne rovnou se stížností, nevíte (?) čí je to chráněnec. Stížnost podřízeného na nadřízeného je v každém případě podřezávání si větve....
No ale nakonec k opatrnosti nabádáte i vy (a je to dobře).
Tazatelce: Hele, já se na nejrůznějších příčkách tohoto žebříčku pohybuji prakticky celý profesní život. Vím jaká je práce posledního referenta nebo dělníka, vím jaká je práce vedoucího velkého oddělení. A vím, že v těchhle strukturách existují vazby, do kterých prostě nevidíte (a ani vidět nemáte). Nepodceňujte vedení - pokud k vám dosadili blbce, tak zcela určitě vědomě. Třeba je váš šéf opravdu blbec, ale třeba tam byl dosazený narychlo jen proto, aby se tam nedostal někdo mnohem horší. Třeba se s ním počítá jinam, a u vás je jen dočasně odstavený na "vedlejší koleji". Třeba si svoje omezení uvědomuje, a svým chováním skrývá nejistotu (kterou samozřejmě nechce přiznat). A vy prostě máte na vybranou, jako loajální zaměstnanec takového šéfa podržet, i když si o něm soukromě můžete myslet cokoliv, a nebo prostě dělat potíže - i na to máte právo. Otázka je, jaký postup bud pro vás (pro vás!) dlouhodobě nejvýhodnější.
(Mimochodem - váš šéf není blbec proto, že vytvořil smlouvu se špatným tarifem. Váš šéf je blbec proto, že to vypracování neuložil vám a nedal si ji jen nechat donést k podpisu. Měl by jistotu, že to bude správně a nepoškodil by si autoritu.)
Sepište všechna negativa, a požádejte ho, aby se nad sebou zamyslel a změnil přístup, jinak si podřezává větev.
A pošlete mu to anonymně. Né mailem, ale jako klasický dopis v obálce domů. Nic sprostého, ale to, co jste tu uvedla v dotazu nějak inteligentně zformulujte. A že Vám jde o věc a né někoho potopit. Podepište se jako jeden za všechny.
Píšete, že jste kolektiv. Nepracujete tam sama. Předpokládám, že ani v té účtárně nejste sama. Tak se zeptám. Co mají v úmyslu dělat Vaši kolegové? Vadí to i jim natolik, že by si šli stěžovat s Vámi, nebo ne?
"Podklady ke mzdám mi dává on. Když mi dává bláboly a já je zpracuju a vyplatím, tak to bude na mě. Když mu ty bláboly vracím, tak začíná být dost naježený."
Tohle jsou Vaše slova. Já bych si klidně udělala kopie těch podkladů, tím bych si posychrovala vlastní záda a klidně svou práci udělala podle nich. Pokud by došlo k problému, měla bych v ruce důkaz, že jsem nemohla konat jinak. Víc bych se v tom něšťourala. Není to Vaše povinnost, za to placená nejste.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.