Nejste přihlášen/a.
Pracovní doba je něco jiného než ordinační hodiny.
Vy jste povinna být na pracovišti tak, jak určí zaměstnavatel. Na začátku pracovní (nikoliv až ordinační) doby už musíte být připravena začít pracovat.
Půl hodiny před začátkem pracovní doby mi nepřijde přehnaný, s tím jsem se setkávala u více zaměstnavatelů. (Stihla byste v těch 10 minutách i ranní kávu, snídani, převléknout se? Nebo už by Vám něco zasáhlo do pracovní doby?)
Příprava pracoviště (ordinace) je výkonem práce, za který Vám náleží mzda.
Do knihy docházky je nutné zapisovat skutečný čas odchodu a příchodu, nezaokrouhlovat. Zaměstnavatel je povinen evidovat pracovní i skutečně odpracovanou dobu, sčítají se i zlomky hodin. A nesmí po zaměstnancích vyžadovat práci zdarma, natož půl hodiny denně.
Na tom zápisu skutečného příchodu a odchodu byste měla trvat. Pokud by v uvedené půlhodině (nebo v zaokrouhlené době) došlo např. k úrazu ► jak by se k tomu asi zaměstnavatel postavil? Příprava ordinace je pracovní povinnost, pokud byste při ní utrpěla úraz, šlo by o pracovní úraz. Ovšem pokud byste v té době ještě nebyla na pracovišti a neplnila pracovní povinnosti, mohly by být problémy s odškodněním pracovního úrazu.
Není to v pořádku.
Jak tě pan doktor platí? Dá se těch cca 10 hodin měsíčně zkousnout kvůli dobrému platu? Nebo se raději stavět na zadní a pak hledat jinou práci? Tím neříkám, že postup pana doktora schvaluji, ba přímo naopak!
Pokud pracujete, není možné toto nepočítat do odpracované doby. Jediná možnost je si najít jinou práci, protože nemá tato situace jiné řešení. Zákoník práce je stále větším cárem papíru, který zzměstnavatelé neberou vážně. Ale zaměstnanec je nucen k opaku. Začněte si psát docházku podle skutečnosti a uvidíte. U pracovních agentur je to teprvě feudalismus. Neplatí dovolenou, mzdu počítají podle nálady a celá řada dalších věcí, které někdy vyústí v inzultaci zamětnavatele.
To zdůvodnění "antistres" se mi zdá v pořádku, když je 10min málo, je půlhodina. Co protáhnout polední pauzu, nebo čas kdy stres není, nešlo by? Požádat o den placeného náhr. volna, když budete potřebovat (nemoc v rodině či vaše např.)? Když "šidí" MUDr., šiďte také. Každopádně děláte přesčas. .A jak je možné nemoci zapsat skutečný čas příchodu i s tou půlhodinou? To už zavání lehčím bordelem. Vis zde příspěvky s úrazem na pracovišti. Pište to "jako píchačky" správně a když se MUDr. podiví, vysvětlete to. A není-li zcela mimo, mělo by to být jasné. Kapitalizmus s vykořisťováním už byl. Před 100 lety
.
To jsem zažila v jedné práci a to jsem dělala 12 hod. směny. Ale o půl hodiny dřív jsem měla být na pracovišti. Přitom by stačilo tam být o 15 min. dřív. A pak o půl hodiny dýl. Tak to dělalo za den hodinu navíc. Takže to byl 13 hodinovky místo 12 hod. Pak jsem skončila, protože mi tam vadilo víc věcí. A mně to za to ani nestálo tam zůstat.
Pokud si pamatuji, tak v zákoníku práce platí, že zaměstnanec musí být přítomen na pracovišti 10 minut před zahájením práce a to již převlečený v pracovním a připravený na výkon práce. Snad je to přesné, ale některá zaměstnání vyžadují jiný přístup. Já pracuji na 12 hod. směny. Běžně přicházím půl hodiny před začátkem prac. doby a někdy je nutné dorazit ještě o chlup dříve. A to nepočítám cestu (půl hodinky tam, půl zpět). Buď vám nezbude, než se smířit se stavem a vůlí zaměstnavatele nebo uvažujte o změně.
nic takového v zákoníku práce není a pokud vím, tak minimálně v posledních patnácti letech ani nebylo. podle zákoníku práce je pracovní dobou doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele práci, a doba, v níž je zaměstnanec na pracovišti připraven k výkonu práce podle pokynů zaměstnavatele. čili pokud lékař - zaměstnavatel vyžaduje výkon práce (například přípravu pracoviště) půl hodiny před začátek ordinačních hodin, tak sestře začíná pracovní doba o půl hodiny dřív. na druhou stranu na počátku pracovní doby musí být zaměstnavatel připravený k výkonu práce, takže pokud se předem například potřebuje převléknout do pracovního, musí přijít přiměřeně dříve, aby úderem počátku pracovní doby mohl začít pracovat a ne si teprve začít probouzet u kávičky, snídat a převlékat.
na druhou stranu neplacené části směn jsou u zdravotníků (a věřím, že nejen u nich) naprosto běžné. ať už se jedná o přípravu - úklid pracoviště, předávání služby ve směnném provozu nebo třeba dohánění administrativy po pracovní době. takže tazatelka má dvě možnosti - trvat si na proplácení přesčasů, což je kolikrát problém a pokud zaměstnavatel nebude proplácet, tak jít jinam. nebo usoudit, že vlastně celkově bere dostatečně nebo jinde na tom bude plus mínus stejně, takže ji nějaká práce přesčas zas až tak nevadí a nechat to být. vlastně je tu ještě možnost podat podnět na inspektorát práce, ale tím si udělá dusno na pracovišti a výsledek kontroly tak jako tak bude záviset na osobě kontrolora. z vlastní zkušenosti vím, že někteří se šťourali v kdečem, u zaměstnanců například porovnávali vykázanou docházku s knihami jízd nebo stavebním deníkem (jo, dělala jsem pro stavební firmu) a jiní se spokojili s předloženou knihou docházky a víc je nezajímalo.
Za největší problém vidím nepočítání půl hodiny do pracovní doby, jak správně uvádí ,,ivzez,, kvůli pracovnímu úrazu. Máte pracovat 8 a půl hodiny, tedy jakou máte ordinační dobu?
Mám zkušenost, že někteří stomatologové mají v týdnu dva dny krátké /končí ve 12 nebo 13 hodin/ a ostatní dny delší směny, někteří třeba ani v pátek již nepracují. Takže kolik Vám to vychází na počet odpracovaných hodin za měsíc.
Spočítejte si, kolik hodin jste na pracovišti, kolik dostanete za tu práci mzdu. Jestli jste dobře zaplacena. A jestli odpracujete stanovený počet hodin, jaký máte na smlouvě.
Operovala bych na nadřízeného právě výše uvedeným, možnost pracovního úrazu.
Taky se nám to nelíbilo, a různě jsme protestovali. Před přistavením autobusu nám jakousi dobu (která se v průběhu let měnila) započítávají, nicméně např. teď v zimě potřebuju skoro hodinu, než bus připravím, aby se do něj dalo sednout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.