Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypořádání majetku před rozvodem

Od: buchetka* odpovědí: 16 změna:
Jak je to s vypořádáním majetku? Na co má manžel nárok? Zdědila jsem s bratrem dům kde oba bydlíme. Byla jsem 19let vdaná, s manželem jsme si vybavili byt, má nárok na polovinu momentální hodnoty zařízení? Dále mi mamka dala peníze na koupi garáže, ale napsali jsme jako majitelé mě a manžela,má taky nárok na polovinu, nebo se dá sepsat darovací smlouva na částku co platila, když jsme ještě manželé? Máme ještě zahrádku, ta je města, psaná na manžela, ale kupovaná v manželství(3/4 ceny placená mými rodiči, ale papír na to nemám) A jak je to se stavebním spořením, to je psané na manžela. Chceme se před rozvodem nějak dohodnout sami, ale on něco navrhne a chce aby to tak bylo a já nic navrhnout nemůžu. Chce celé stavebko, jako že nic z bytu chtít nebude a zahradu, jenže já mám snad taky nárok na něco ze zahrádky. Rada jsem tam jezdila a teď nebudu moct. Nevím jestli na to přistoupit...po soudech se tahat nechci.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud se nedohodnete, soudu se nevyhnete:

NOZ § 765

(1) Zanikne-li manželství rozvodem, spravují se majetkové povinnosti a práva rozvedených manželů dohodou manželů nebo rozvedených manželů.
(2) Nedohodnou-li se rozvedení manželé o vypořádání, může bývalý manžel podat návrh na vypořádání rozhodnutím soudu.

Zděděný dům by měl zůstat ve vašem spoluvlastnictví s bratrem, Zpětně uzavřenou darovací smlouvu na peníze na garáž by manžel mohl napadnout s tím, že jste je dostali oba (tomu by svědčilo spoluvlastnictví).

Zahrádka "je města" ale "kupovaná v manželství" - komu tedy patří? Pokud jste skutečně vlastníci a nebyla zaplacena z výhradního majetku jednoho z vás, pak spadá do SJM.

Sepište si (aspoň přibližnou) hodnotu všeho, co jste si během trvání manželství společně pořídili, a podle toho se začněte domlouvat. Zatím to, nezlobte se, vypadá, jako byste chtěla, aby vám zůstalo prakticky všechno - nebo aspoň skoro všechno.

hodnocení

1x

@pohanka - Papír není potřeba na věci, které jste dostala od svých rodičů. To si přece musí každý pamatovat jak to bylo a mezi námi to musí uznat.
Nemusí. Záleží na tom, jak moc ochoten uznat to bude manžel a případný soud. Peníze předané z ruky do ruky se téměř prokázat nedají - a to bylo na většinu toho, co si tazatelka s manželem pořídili:

- mi mamka dala peníze na koupi garáže, ale napsali jsme jako majitelé mě a manžela...
- zahrádka 3/4 ceny placená mými rodiči, ale papír na to nemám
- obývák, ložnici, to se totiž zařizovali nové asi před 3lety (podotýkám z peněz mých rodičů co nám dali, ale papír na to žádný nemám)

Kdyby došlo na jednání a manžel dar od rodičů tazatelky popřel, nemusí soud případnou svědeckou výpověď rodičů (bez dalších důkazů) akceptovat, protože může být posouzena jako účelová. Netvrdím, že se to stane, ale ta možnostu tu vždycky je.

pohanka*

Beru to podle sebe, co se řekne to platí, a nikdo si nic nevymýšlí.

Ale když se jedná o rozvod, někdy je tam ublíženost, msta tomu druhému, a to se lže, aby se tomu druhému ublížilo. To chápu. Když ten druhý nechce po dobrém, tak se s tím nic neudělá.

buchetka*
hodnocení

Nechci aby mi zůstalo vše, ale větší půlka zařízení v bytě je asi 18let stará. Z toho by se mělo vycházet...bydlel tu taky a opotřebení mu asi nic neříká. Pozemek zahrady je města, jsme v nájmu, ale před 12lety jsme ji odkoupili od předchozího majitele...investovali tam a i když je pozemek města, máme tam investice. Přijde mi nefér, že ji chce jen pro sebe a z bytu chce půlku.

hodnocení

0x

@buchetka - i když je pozemek města, máme tam investice. Přijde mi nefér, že ji chce jen pro sebe a z bytu chce půlku.
Vy ještě sama nevíte, co vlastně chcete - "Chce celé stavebko, jako že nic z bytu chtít nebude a zahradu".

Jenže pokud se nedohodnete, to vypořádání rozhodnutím soudu reálně hrozí - a klidně se může stát, že o tu zahrádku i garáž třeba přijdete oba.

pohanka*
hodnocení

0x

Určitě by bylo dobré se vypořádat bez právníků. Každým rozchodem člověk tratí. A to obě strany.

Pokud manžel odchází z manželství sám kvůli neshodám /syn a třeba ještě něco jiného/ ale není tam jiný vztah, tak bych to viděla, že se třeba o tu zahrádku podělíte. Bude sice na něj, ale vyčleníte si každý kousek a budete se střídat v užívání. Nevím samozřejmě jak je to velké, jestli to půjde. Dokud nebudete mít jiné partnery, tak by to mohlo fungovat. Časem stejně zjistíte, že i bez zahrádky se dá žít, že je to jenom práce, nebo si najdete pána, který bude mít též nějaký pozemek. A jak velkou zahradu máte u stávajícího domu, ta nestačí?

Garáž - máte auto, jste řidič? Zde bych koukala, kdo bude aktivně garáž více využívat, kdo ji bude mít blíže k bydlišti.

Podle mne je i otázka, kolik peněz je na stavebním spoření. Vybavení bytu, jak správně píšete, ztrácí tu hodnotu při nákupu. Je opotřebované, spotřebiče časem odejdou, budou se kupovat nové.

Udělejte si soupis dražších věcí a zkuste se domluvit. Porovnat s penězi, které jste dostala od svých rodičů. Dostávali jste jako manželé i nějaké peníze, podporu od jeho rodičů? nevím samozřejmě, jestli nějací prarodiče z jeho strany byli.

Pro děti potřebujete určitou vybavenost, lednice, sušička, pračka, televize jsou potřeba.

Víte, nyní se říká, teď nic nechci, ale časem si začne rozkoukávat a stejně člověk přijde, že by si vzal tohle a támto. Jak věci vzpomínkové, tak třeba knížky, elektroniku, anebo i věci, které on by upotřebil, ale Vám budou k ničemu. Jestli se bude manžel kompletně zařizovat, tak bude potřebovat nějaké věci a je zbytečné, aby si všechno kupoval, když za léta manželství máte třeba plno věcí dvakrát. Ale na to přijde on sám třeba později.

buchetka*
hodnocení

Zahrada je asi 350m2, pozemek u domu je malinký jen 80m2. Rada bych se domluvila na střídání pokud nemáme jiné partnery, taky myslím, že by to mohlo fungovat. Auto si nechává manžel, já řidičák nemám a garáž se asi prodá, denně jezdí tak negarazuje. Ví že je z peněz mých rodičů, asi nic chtít nebude. Na stavebku je asi 120000...pokud si ho bude chtít nechat celé chci aspoň něco ze zahrady vrátit z investic...protože zařízení bytu nemá hodnotu 240000 kdybych brala, že má nárok na půlku. Myslím že tohle by už bylo fér.
pohanka*

Ano, pokud si nebudete dělat nějaké naschvály a ještě během času užívání si domluvíte nějaká pravidla, tak to užívání zahrady by mohlo fungovat. Záleží též na pánovi, na jeho povaze. Víte, stačí zdravotní potíže a manžel nakonec bude rád, když tam trošku přes léto budete s dětmi fungovat. Pánové přes padesát let mají kritické roky, všimněte si, kolik mužů v 53 -55 letech odchází a rozvod, stres okolo něj jim nepřidá.

Proto já říkám, chceš to? Tak si to vezmi, hlavně ať jsme zdraví. Když bude práce, budou i peníze a bude i živobytí. Též, ať se vše srovná u Vašich dětí, věřte, že nejlepší je, když děti vyrostou a vidíte, že se v životě neztratí a dokáží si poradit.

Moje mamka se v 51ti letech rozváděla, odstěhovala se a budovala novou domácnost na holých stěnách, odešla s prázdnýma rukama, zabydlela se, pár let si to užívala, ale spokojená stejně nebyla, a nakonec se nedožila ani 70ti let. Takže celý život dřela, budovala, sháněla, zařizovala a nakonec člověk odchází a nic si sebou do hrobu nevezme.

buchetka*
hodnocení

Zkoušela jsem včera dohodu, bohužel neúspěšně. Zahradu chce jen pro sebe+celé stavebko asi 130000. Když jsem řekla, že zařízení v bytě takovou hodnotu nemá, pokud budu brát že chce půlku a že teda stavebko na půl,s tím že si vezme něco z bytu, tak chce celý obývák, ložnici, to se totiž zařizovali nové asi před 3lety (podotýkám z peněz mých rodičů co nám dali, ale papír na to žádný nemám)...a že si vezme i sušičku...je to ubohé, peru pro mě a 3deti. Jeho rodiče nám nikdy nic nedali co se týče peněz, které by šli do našeho společného vybavení bytu.

Zřejmě dojde na ten soud - a budete v nevýhodě, protože finanční dary rodičů pravděpodobně neprokážete.

pohanka*
hodnocení

0x

Co si sednout a na papír vypsat na levou stranu, co jste přinesla do manželstí Vy, co jste dostala od svých rodičů, co jste vydělala v zaměsnání. A na druhou stranu sepsat, čím přispěl manžel jeho výdělky a podobně? Co se dalo do domu /investice do vylepšení stavby jako takové, třeba nové topení, koupelny, zateplení, nová okna/

Spočítat hodnotu současného majetku, a nějak to podělit.

Z toho co píšete to vypadá, e jste skoro všecno dostali od rodičů z vaší strany. tak to napište na ten kus papíru a´t se na to podívá s rozumem. A jestli odchází on od Vás, tak bych mu z toho snad nedala ani nic. Podělili bychom si leda to, co jste si pořídili oba dva společně. Manžel musí zohlednit, že budete mít na starosti děti a nějaké vybavení je nutné pro ně zachovat, Tedy na co by jemu, 1 osobě byla sušička? Když Vy na to budete 3?

Papír není potřeba na věci, které jste dostala od svých rodičů. To si přece musí každý pamatovat jak to bylo a mezi námi to musí uznat.

doplněno 02.03.18 18:34:

Pokud jste z Prahy a okolí a nemáte advokáta-tku na zastupování, tak bych mohla nabídnout, sice jsem s měli zkušenost před 8 lety, ale snad ještě funguje.

buchetka*
hodnocení

On to právě neuzná, bere to že jsme to dostali jako manželé a chce z toho půl. Do manželství jsme přinesli na začátku každý své stavebko, zařídili být, topení, koupelnu, kuchyň...před asi 18 lety...Když mu řeknu že ta hodnota těch věcí už není jako před x lety nechce o tom slyšet...navrhovala jsem odhadce, taky nechce. Chci mu půl stavebka dat a půl nechat dětem s tím, že nebudu chtít nic ze zahrady a on z garáže, kterou máme psanou oba, ale nedal do ní ani korunu, opět mí rodiče. On od rodičů dostal jen starší skladanou chatku na zahradu, když se rušila ta jejich...a ještě mi řekl, že si teď na ni nechal napsat darovací smlouvu...nevím jestli to má nějaký význam. Myslíte, že si můžu nechat sepsat co vše mi rodiče dali, když ještě mám mamku? Bude to mít nějakou váhu, i když nám to dali v době manželství? A s tou sušičkou fakt ujel, je sám a mi jsme 4. Když jsem mu řekla, že ne, tak prej ji nepotřebuji, můžu sušit prádlo na sušáku

iz*

I v době manželství mohou rodiče darovat jenom jednomu z manželů. A pokud jste z peněz, které rodiče dali jen Vám postavili garáž, patří garáž jenom Vám ► nespadá do SJM. Nechte si od maminky sepsat, co všechno rodiče dali jenom Vám.

Jen bych doplnila - abyste byla výlučným vlastníkem garáže, musela by být pořízena pouze z darovaných peněz. Jakmile by i jen částečně byly použity finance jiné (typicky výplata vás či manžela), spadala by do SJM.

buchetka*
hodnocení

Garáž se kupovala, nestavěla se...a ani, kupovala se výhradně z peněz od mých rodičů...jenže při koupi jsme na smlouvu uvedli jako majitelé mě i manžela...takže by měl mít asi nárok na polovinu.

hodnocení

0x

@buchetka - On to právě neuzná, bere to že jsme to dostali jako manželé a chce z toho půl... On od rodičů dostal jen starší skladanou chatku na zahradu, když se rušila ta jejich...a ještě mi řekl, že si teď na ni nechal napsat darovací smlouvu...nevím jestli to má nějaký význam. Myslíte, že si můžu nechat sepsat co vše mi rodiče dali, když ještě mám mamku? Bude to mít nějakou váhu, i když nám to dali v době manželství?
Ohledně darovací smlouvy jsem psala dnes ve 12.57 - podívejte se, ať to neopakuju. Jinak bez dohody v podstatě vždy (až na drobné výjimky) platí rovnost podílů:

NOZ § 741

Nedojde-li do tří let od zúžení, zrušení nebo zániku společného jmění k vypořádání toho, co bylo dříve součástí společného jmění, ani dohodou, ani nebyl podán návrh na vypořádání rozhodnutím soudu, platí, že se manželé nebo bývalí manželé vypořádali tak, že

a) hmotné věci movité jsou ve vlastnictví toho z nich, který je pro potřebu svou, své rodiny nebo rodinné domácnosti výlučně jako vlastník užívá,
b) ostatní hmotné věci movité a věci nemovité jsou v podílovém spoluvlastnictví obou; jejich podíly jsou stejné,
c) ostatní majetková práva, pohledávky a dluhy náleží společně oběma; jejich podíly jsou stejné.

§ 742

(1) Nedohodnou-li se manželé nebo bývalí manželé jinak nebo neuplatní-li se ustanovení § 741, použijí se pro vypořádání tato pravidla:

a) podíly obou manželů na vypořádávaném jmění jsou stejné,
b) každý z manželů nahradí to, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho výhradní majetek,
c) každý z manželů má právo žádat, aby mu bylo nahrazeno, co ze svého výhradního majetku vynaložil na společný majetek,
d) přihlédne se k potřebám nezaopatřených dětí,
e) přihlédne se k tomu, jak se každý z manželů staral o rodinu, zejména jak pečoval o děti a o rodinnou domácnost,
f) přihlédne se k tomu, jak se každý z manželů zasloužil o nabytí a udržení majetkových hodnot náležejících do společného jmění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]